Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
23-02-2013, 13:29:52

Witam
czy ktoś jest z lubuskiego ? Odezwijcie się , jeśli chcecie to może być na priv .
Karolina
Wtajemniczona
23-02-2013, 16:27:13

Jeszcze jeżeli by mógł ktoś napisać kto miał operację i jest zadowolony z niej i wszystko jest ok /będę wdzięczna .
Początkująca
23-02-2013, 18:21:34

Witam...
od trzech miesięcy męczą mnie liczne dolegliwości i jak na razie wynik rmi wykazał prawostronną dyskopatię szyjną (modelownie worka oponowego na poziomie c5/c6, względna stenoza - 11 mm), rmi mózgowia nie wykazało nic znaczącego natomiast nie zlecono już dalszych badań dolnego odcinka ze względu na zbyt duże obciążenie organizmu przez poprzednie rmi (lekarz stwierdził, że skoro mam dyskopatię szyjną to pewnie mam też dyskopatię dolnego odcinka).
Na dzień dzisiejszy odczuwam bóle, drętwienie i osłabienie kończyn górnych, z przewagą lewej, silne bóle i drętwienie obu kończyn dolnych, zdrętwiałą skórę na brzuchu i plecach, ucisk na krtań i zdrętwiałe podniebienie, zawroty głowy i problemy wzrokowe. Dolegliwości te występują z różnym nasileniem, sporadycznie pojawia się również drętwienie skóry. połowy twarzy.
Proszę o poradę czy takie dolegliwości mogą pochodzić od kręgosłupa szyjnego...? Lek. neurolog stwierdził, że jest to dość duża dyskopatia jak na tak młody wiek, ale absolutnie nie kwalifikuję się na operację. Dostałam zalecenie aby dużo tańczyć bo to dobrze działa na kręgosłup i tyle... Co do objawów to zdaniem lekarza osłabienie ręki może pochodzić od odcinka szyjnego, reszta nie. W takim razie brak odruchów podeszwowych i brzusznych skąd?
Zawroty głowy i problemy wzrokowe są dość uciążliwe, dlatego chciałabym coś zadziałać a nie wiem w jakim kierunku. Ćwiczenia na kręgi szyjne? A może to już z nerwów...? Eh...
Zwariować można
gość
23-02-2013, 18:38:30

Dobry wieczór :)
krowka1 - moim zdaniem, skromnym zdaniem, powinnaś natychmiast zmienić lekarza....przeraża mnie to co przeczytałam...wszak wnioskuję z tego co byłaś uprzejma napisać, że Twój lekarz działa co najmniej jak jasnowidz...skoro masz dyskopatię szyjną to i lędźwiową...objawy jakie masz, są bardzo poważne. Na Twoim miejscy ja bym tego nie lekceważyła.
abakleszek - ja miałam operację i jestem zadowolona, zadowolona na tyle, że mogę w miarę normalnie funkcjonować. Niestety już nigdy, będąc w miarę rozsądnym dla siebie, wielu rzeczy nie zrobię i z tym też trzeba się pogodzić. Natomiast fakt, że odszedł stan bólowy, niedowłady, daje mi powody do zadowolenia.
Sama musisz podjąć decyzję. Nie jest to łatwe. Zanim się poddałam zabiegowi, konsultowałam swój stan kręgosłupa z fachowcami i pytałam o wszystkie możliwe zagrożenia. Mam o tyle dobrą sytuację, że miałam blisko do dobrych lekarzy.
Pozdrawiam szyjkowe grono niezależnie od płci :)
Bogna
Forumowicz
23-02-2013, 18:40:48

Dobry wieczór PERYSKOPKI.Renata zastanawia mnie twoje pytanie dotyczace tych implantów ruchomego i nieruchomego.Kazdy operator przed operacja niezagwarontuje Ci ruchomego.Kiedy dojdzie do tego miejsca zdecyduje co zrobić.Gdy rozmawiałem z lekarzem to miałem cicha nadzieje ,że dostane ruchomy choć jeden niestety a może stety dostałem dwa nieruchome,ale nieczuje dyskomfortu i glowa obracam w pelnym zakresie.Poza tym kolnierz jaki mam jest miękki i używam go do samochodu lub gdy jest ślisko.Nie dluzej niz 2 godz.krowa1 niewiem czy cie to zadowoli ,ale przed operacją mialem drętwienie prawej ręki ,trzy palce i bark.Zawroty glowy i wzrok-po operacji przez 7-10 dni-po tabsach przeszło.Tych zadowolonych jest trochę-myslę że sie do nich zaliczam.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
23-02-2013, 18:44:40

Zapomniałbym pozdrowić WSZYSTKICH BOLESNYCH.WILKIEN-jak badania,Niunqa- co slychać u Ciebie.Reszta to co w skorupkach-czy pełne zanurzenie.piotr Ale PERYSKOPKI do GÓRY-i co i tak trzymać.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
23-02-2013, 19:12:15

witam
ja jeszcze świeżynka bolesna, ale zadowolona, jeżeli ktoś ma wątpliwości czy poddać się operacji to pisze -TAK
mnie obecnie boli bark i łopatka mam przeczulicę na skórze szyi i barku jakbym miała sparzoną, ale wkońcu były przecięte nerwy na skórze szyi i potrzeba czasu - wiem o tym, więc nie panikuję, chociaż to komforowe nie jest ale...nie mam juz niedowładu lewej ręki i prawie całkowicie wróciło mi czucie w dwu palcach lewej dłoni, poza tym, mój biedny i bolesny lędżwiowy też ma mniejszy ból o jakieś 30 %, fakt że biorę jeszcze ketonal na żądanie, i teraz ten lek na zwiotczenie mięśni , ale ogólnie jest coraz lepiej z każdym dniem, czasami coś tam panikuje czy mi się impolant nie przesunął, ale jak na trzeźwo myśle - to nabieram wiary, że będzie dobrze a ja po prostu jestem gatunkiem bardziej uwrażliwonym i potrzebuje dłuższego czasu, w galerii moje implanty, i opuchnięte karczycho gołoty
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? operacja 7 luty 2013 - 2 implanty klinowe typu Zero-P firmy Synthecs
Forumowiczka
23-02-2013, 19:27:41

a ja tak trochę z innej beczki.
Informacja dla Szyjek z południa - jeżeli od piątku macie okresowe nasilenie się dolegliwości to prawdopodobnie jest to wpływ obecnej pogody.
Mam tutaj w okolicy dwie koleżanki z implantami i wszystkie 3 właśnie od piątku mamy takie fale, kiedy nerwy nas "ciągną". Z reguły sa to czasy do kilku godzin przed opadami, a że pada co chwilkę, to jakoś wciąż to czujemy :)
mam nadzieję że ta informacja kogoś z moich okolic uspokoi i psychicznie pomoże :)
jakie było to powiedzonko?... "w kupie raźniej" :)
Asia
Wtajemniczona
23-02-2013, 19:50:49

Asiu,
ja jestem szyjką z centrum i przed - ale dokładnie też od piątku czuje się troche inaczej - może to jakis ogólnopolski powiew;)) w kazdym razie troche mnie uspokoiłas
Bogna,
pracujesz z ludźmi - czy nie masz z tym problemu będac PO? ja na razie średnio widze możliwoś ajęc ze studentami (na szczęście jestem na urlopie...) a na razie trudno sobie wyobrazic to PO...
Wtajemniczona
23-02-2013, 20:39:33

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i informacje.
Piotr
Co do tych implantów to tak wypowiedział się neurochirurg który ma mnie operować. Twierdzi że te ruchome są dużo lepsze i szybciej się dochodzi. Jadę w środę jescze raz na konsultację to o wszystko jeszcze raz się zapytam. Cięzko mi podjąć decyzję o operacji chociaż już termin wyznaczony bo ja dobrze się czuje . Jestem co prawda od listopada na zwolnieniu ale rehabilitacją i zabiegami udżo sobie pomogłam. W cześniej też nie miałam aż takich mocnych objawów. Bolała mnie barki ręka i raz zdrętwiały mi trzy palce ale szybko to ustąpiły. zabiegów wybrałam sporo.Lekarz jednak twierdzi że tylko operacja bo przez rehabilitację tego nie cofnę. Co prawga w styczniu miałam kryzys i z zawrotami i bólem głowy i ucha trafiłam do szpitala i diagnoza neurologa laryngologa i innego neurochiruga taka sama przyczyna w kregosłupie i operacja I tak biję się z myślami bo jak po operacji ma byc gorzej ???

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: