Reklama:

Drętwienie i mrowienie rąk (57)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-03-2012, 15:23:57

Ja mam mrowienie w prawej dloni, kciuk, trzeci i czwarty palec. Mialam rezonans kregoslupa, bylam u neurologa na badaniu przewodzenia nerwow i ponoc jestem zdrowa. Objawy jak przy lokciu tenisisty i ciesni nadgarstka. A, no i mam jeden test pozytywny na borelioze, ale ponoc przeszlam i juz jestem zdrowa. Mam terapie manualna. Fizjoterapeuta powiedzial, ze to wynika ze stawu zuchwowego. Jak sie rodzilam, to mnie zle za glowe zlapali. Wczesny objaw (moze byc choc nie musi tak byc) u dzieci- dzieci nie raczkuja tylko zaczynaja od razu chodzic. No wiec mam terapie manualna, facet mnie naciaga, uciska (reka, szyja, glowa) ale nie bardzo skutkuje, szukam nadal przyczyny. Kolejna mozliwa przyczyna, choc b. rzadka, wysoki cholesterol.
gość
23-03-2012, 22:01:14

cd. To nie borelioza, ani cholesterol. Objawy jak przy lokciu tenisisty i ciesni nadgarstka, tyle ze po nocy jest ok. a nasila sie w ciagu dnia. Robie dalej gimnastyke i zaczelo pomagac po ok 3 tyg. Mrowienie jest dalej, ale jakby bol sie zmniejszyl. Terapia manualna 2 x w tyg. Cwiczenia:1 splecione dlonie odwrocic na zewnatrz i wyprostowac rece, przytrzymac 5 sek i powtarzac. 2- Skrzydelka:zgiete w lokciach rece podniesc na wys. ramion i probowac polaczyc lokcie z tylu plecow. Przytrzymac, zrobic przerwe. Przerwy b. wazne. Na poczatku b.boli i w trakcie ciwczen i po, dlatego nie przesilac sie tylko powoli rozciagac miesnie. Na you tube cwiczenia pod nazwa Carpal tunnel syndrome, Exercises for Carpal Tunnel Syndrome, no i pod Phalen's Test in Carpal Tunnel Syndrome
gość
30-03-2012, 16:56:10

Ja choruję na RZS i ostatnio odczuwam drętwienie i mrowienie dłoni.Jest to denerwujące
gość
30-07-2012, 05:30:54

Witam. Mam 19 lat i jestem kobietą. Drętwieje mi lewa ręka cała, ale czasami jest tak że tylko od łokcia do dłoni (w dłoni drętwieje serdeczny i mały). Dodam, że często się to zdarza i szybko drętwieje. Jak wstaję rano to prawie nie czuję lewej ręki (tych dwóch palców wogóle). Do tego, gdy dotknę się pod lewą pachą odczuwam ból żeber. Co to może być? Pomóżcie! Niewiem czy to ma znaczenie, ale mój tata zmarł w wieku 35 lat na chorobę serca.
gość
04-04-2014, 16:22:42

witam. mam ten sam problem od okolo 1,5 miesiaca... co wiecej objawy mam tylko gdy jestem w pracy (jezdze na kontrakty na stocznie na 4-5 tyg) i po oczywiscie. zaczelo sie od skurczu palca serdecznego (niegdy wczesniej tego nie mialem i nie czulem czegos takiego), nie moglem nim ruszac dobre 10min. potem mrowienie malych palcow u rak, serdecznych, kciukow... tak po kolei. Az ostatnio sie obudzilem, z wrecz bolu od mrowienia (zdretwienia) obu dloni... jak opuscilem rece w dol za lozko to przeszlo ale i tak codziennie przynajmniej jeden palec mrowi. magnez zazywam regularnie jeszcze przed tymi objawami. O CO CHODZI? POMOZCIE!
gość
02-01-2015, 13:25:31

Gość 2012-07-30 07:30:54
Witam. Mam 19 lat i jestem kobietą. Drętwieje mi lewa ręka cała, ale czasami jest tak że tylko od łokcia do dłoni (w dłoni drętwieje serdeczny i mały). Dodam, że często się to zdarza i szybko drętwieje. Jak wstaję rano to prawie nie czuję lewej ręki (tych dwóch palców wogóle). Do tego, gdy dotknę się pod lewą pachą odczuwam ból żeber. Co to może być? Pomóżcie! Niewiem czy to ma znaczenie, ale mój tata zmarł w wieku 35 lat na chorobę serca.
Witam! Dowiedziałaś się czegoś na temat swojej dolegliwości? Borykam się z takimi samymi objawami jak Ty i nie wiem czy czas iść do lekarza, czy samo przejdzie... Pozdrawiam :)
gość
24-05-2015, 08:49:08

u mnie skurcze rąk powtarzają się prawie każdej noc byłam u lekarza żeby dał mi skierowanie do neurologa ponieważ mam również przepuklinę kręgosłupa ale pani doktor stwierdziła że w moim wieku to normalne ,ciekawe co ona zrobiłaby gdyby nie mogła spać i ciągle odczuwała mrowienie ?
gość
22-10-2015, 09:25:06

Witam, od 20 roku życia pracuję za biurkiem, w wieku 26 lat przeszłam operację z racji powolnej utraty czucia i ogólnie władzy w prawej ręce, a zaczęło się niewinnie od drętwienia małego palca. Po przeszło 1,5roku badań i konsultacji "spiłowali" mi pierwsze żebro. Ręka przestała sinieć, drętwienie ustąpiło, czasem mam tylko wrażenie, że mały palec mam "cudzy". Ale ogólnie 99% lepiej niż było przed zabiegiem. Niestety po zabiegu jest coś takiego jak przeczulica i mimo że minęło już 9 lat, to miejscami na tylnej części ramienia nadal "pali mnie żywym ogniem". Lekarz twierdził, że nerwy, które przecinali muszą się odbudować... pierwotnie miały na to do 2 lat, widocznie im się przeciąga. Ale miałam dosyć i nie chodziłam więcej po specjalistach. Niestety obecnie zaczęły mi drętwieć palce (mały i serdeczny) w lewej ręce i już mi się włosy jeżą, jak pomyślę o wizytach u tych wszystkich specjalistów.. (z doświadczenia obstawiam nerw łokciowy, pytanie tylko w którym miejscu mu coś doskwiera) Zaznaczam, że wyniki mam w porządku, regularnie zażywam magnez z wit.B. Na początek lekarz rodzinny polecił mi kołnierz na kilka godzin dziennie, żeby ustabilizować odcinek szyjny, (podejrzewa, że to od kręgosłupa). Ale zmierzam w sumie do tego, że wszyscy, którzy mają pracę siedzącą, czy za biurkiem czy za kierownicą powinni korzystać z fizjoterapii (masaże i inne zabiegi). Przynajmniej raz na miesiąc minimum 3 masaże pod rząd, tylko ważne, trzeba znaleźć naprawdę dobrego masażystę, który rozrusza te nasze zastane mięśnie, bo niestety nie każdy to potrafi. I PAMIĘTAJCIE, nawet siedząc za biurkiem czy kierownicą, można "pomachać rękami", aby choć na chwilę zmienić ułożenie rąk, to jest bardzo ważne dla naszego zdrowia, NIKT tego za nas nie zrobi, a już na pewno nie NFZ.
Po prywatnej wizycie u specjalisty (bo na NFZ trzeba czekać 9 miesięcy, a do tego czasu może mi już całkiem ręka "odpaść") napiszę, czy przez te 10lat wymyślili jakieś nowe rzeczy i na co warto zwrócić uwagę. Trzymajcie się, machajcie rękami i kręćcie głowami jak najczęściej :)
gość
21-11-2015, 16:12:55

mam to najpierw ok 1 tydz zdretwialy opuszek malego palca potem nagle agresywne w ciagu doby postepowanie na inne palce obecnei mam nastale zdretwialy maly palec i pol dloni - kilka zaliczonych wizyt w szpitalu przyjmuje na stale leki i nic - jestem umowiona na rezonans u mnie zdiagnozowana wstepnei ZESPOL TEZYCZKOWY PRZEZ NEUROLOGA PO ZROBIENIU BADANIA PRADEM PRZEWODNICTWA NERWOWEGO NEUROPATIA KILKU NERWOW W OKOLICACH LOKCIA ma to jeszcze potwierdzic PROBA TEZYCZKOWA TZN DIAGNOZE ZESPOLU TEZYCZKOWEGO, BYLY MOMENTY TRAGICZNE OMDLENIA DRGAWKI EPILEPTYCZNE NADAL BUDZE SIE W SRODKU NOCY Z PRZESZYWAJACYM BOLEM Z TYLU GLOWY, ZAWROTAMI, MDLOSCIAMI WYMIOTAMI
gość
26-11-2015, 13:48:04

Też latem zaczęła mi drętwieć ręka (z tym że prawa) od kciuka do łokcia, a później aż do barku. Diagnoza trwała dosyć długo, prywatnie zaliczyłam ortopedę, neurologa, badanie EMG (podejrzenie zespołu cieśnie nadgarstka) i dopiero inny neurolog dopatrzył się problemu z kręgosłupem. Drętwieje mi też prawa stopa. Generalnie po rezonansie diagnoza brzmi - przepuklina tarczy międzykręgowych, problem również z piersiowym i krzyżowym odcinkiem. Od 3 miesięcy z tym walczę: rehabilitacja a teraz osteopata. Jest troszkę lepiej, ale jeszcze przede mną długa droga...Dodam że kręgosłup mnie nigdy nie bolał i jestem osobą szczupłą i aktywną.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: