Reklama:

Drętwienie i mrowienie rąk (57)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
09-08-2006, 17:32:00

Od ponad tygodnia odczuwam mrowienie i drętwienie lewej ręki a zwłaszcza przedramienia. Ujawnia się to zazwyczaj po południu lub wieczorem. Dziś do kompletu dołączyła prawa ręka. Nie mam pojęcia czy udać z tym się do neurologa czy może jest to spowodowane czymś z zakresu innej dziedziny medycznej. Dodam że na zgłaszaną dolegliwość lekarz rodzinny poporstu dał lek na zapalenie mięśni ale nie pomaga. Jeśli ktoś coś wie proszę o jakąś podpowiedź gdzie udać się z tym dalej.
[addsig]
sephrenya
gość
15-08-2006, 21:00:00

Przede wszystkim skoro te dolegliwości odczuwasz wieczorem to należałoby się zastanowić nad rodzajem czynności wykonywanymi w ciągu całego dnia, Czy mogłyby mieć wpływ.
Warto byłoby zbadać poziom potasu, magnezu we krwi - ich niedobór powoduje takie dolegliwości. To z najprostszych rzeczy.
Istotne dla prawidłowej diagnozy byłoby zrobienia rtg kręgosłupa szyjnego. Jeśli wykazałby zmiany należałoby pomyśleć o rezonansie magnetycznym. Takie dolegliwości jakie opisujesz są często dowodem istnienia przepuklin jądra miażdżystego kręgosłupa. Najważniesze by zacząć od rtg. Takie jest moje zdanie.
gość
16-08-2006, 08:43:00

moja mam miala podobnie- dretwiala jej noga i to jest prawdopodobnie problem z ocinkiem szyjnym kregosluga- zglos sie do ortopedy
gość
14-02-2007, 21:14:00

hallo ja mam tez mrowienie w lewej rece pojawia sie to jak siedze i pisze albo jak tyko siedze. Jestem pielegnirka i pracuje w altenhaeime.Lekarz powiedzial ze to jest spowodowane uciskiem nerwu w nastepnym tygodniu ide do niego na badanie. To jest neurolog POwiedzial tez ze to mine jak na przegube reki trzeba zrobic Opatrunek usztywniajacy nadgarstek.
gość
16-02-2007, 15:57:00

jeśli chodzi o dretwienie to też to miałam ale samo ustąpiło, a teraz od mc-a dokucza mi bol niby piersi i jej okolicy ale boli także łopatka , ramię i ręka cała aż po nadgarstek.Co to może być.?niby to od kręgosłupa ale bardzo dokucza mi ból piersi.poradźcie mi prosze.
gość
18-02-2007, 17:26:00

Witam was.Chce napisac ze bol reki,lopatki ,predramienia lecze sie 2 lata i nic.Jest to od kregoslupa szyjnego.Przychodzi i odchodzi,ale po czasie musialam wziasc blokade bo juz z bolu nie moglam spac a co dopiero funkconowac normalnie.Niestety blokada pomogla ale nie na dlugo,znowu boli ale juz nie tak mocno jak wtedy.Pozdrawiam
gość
20-02-2007, 10:32:00

Tego typu objawy są charakterystyczne dla ucisku nerwu wskutek przepukliny jądra miażdzystego krązka międzykręgowego. Warto wybrać się na diagnostykę i terapię kręgosłupa metodą McKenziego. Dobre efekty!
Pozdrawiam
gość
21-02-2007, 08:17:00

W lipcu zeszłego roku przez 3 tygodnie czułam drętwienie i mrowienie w lewej dłoni. Teraz okazało się,że choruję na polineuropatię (
Powodzenia!
gość
21-02-2007, 21:41:00

A co to takiego?
gość
20-08-2008, 08:02:00

kurcze dlugo sie ciagnie ten watek... mnie to trafilo dopiero w tym roku i szczerze nie wiem co robic... dertwieja mi rece nie tylko jak spie ale nawet w dzien... smutne to bo przeszkadza normalnie funkcjonowac a lekarze maja to gdzies...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: