Reklama:

depakine chronosphere (153)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-02-2008, 21:52:00

Gość z 07-02 cały czas miałem dawkę 1000 dobow, dopiero od jakiegoś roku mam 1000 depakine i 200 lamitrinu, Ja się nie przejmuje moją chorobą, biorę co lekarz każe i jest OK. Podobno jeśli atak nie pojawisie do pół roku to padaczkę można uznać za kontrolowaną. U mnie tak jest, nie wiem czy wyzdrowieje kiedyś, nie obchodzi mnie to. Żyję każdym dniem i jedyne co mi przypomina o tym to raz w roku EEG i dwie porcje tabletek dziennie. pozdrawiam
gość
13-03-2008, 18:03:00

Ja brałam Depakine chrono 300 przez prawie 7 lat. Mam problemy z kordynacją wzrokowo ruchową. Często czuję się otępiona, mam opóźnioną reakcję. Obecnie leku juz nie przyjmuję. Od 3 lat jestem pod kontrola lekarza. Teoretycznie miałam tylko jeden atak(w wieku 6 lat). Ale kilkaktotnie tracilam świadomość. Najdłuższy taki stan trwał dwie godziny.

Chodzę do III gimnazjum. Odkąd przestałam przyjmować leki dużo latwiej jest mi sie uczyć. Ale nadal mam wrażenie, że te 7 lat ktoś mi wyrwał z życia. Dopiero teraz zaczyman sie rozwijać.

Chorując w podstawówce bardzo dużo czasu musiaam poświęcać na nauczenie się podstawowego materiału. Obecnie dzięki ciężkiej pracy udało mi się nadrobić część zaległości.

Szczerze mówiąć podczas przyjmowania depakiny na epi nie byłam świadoma skutków ubocznych.
Nie wiedziałam dlaczego inni mogą czuwać w nocy, a ja nie.
Teraz śpię po 3-5 godzin dziennie. Wiem, że to bardzo mało. Ale nie czuję sie senna. Boję sie tylko że choroba wróci. Coraz częściej zauważam że wypadają mi drobne przedmioty z rąk.

Mnie nie bolał brzuch, ale głowa owszem. Gdfy koncentrowałam sie na jakiejś czynności wyłączałam sie i nie docierały do mnie żadne dźwięki. Teraz nadal nie umiem się odnaleść w tym świecie. Za wiele obcych obrazów. Szmery mi przeszkadzają i drażnią. Wszystko jest obce. Cała rzeczywistość.

Przepraszam forumowiczów za taki długi wpis. Dopierop terza zaczynam dochodzić co sie ze mną dzieje i co się działo. Niestety nie umiem o tym rozmawiać z bliskimi. Nie umiem.

Apeluję wieć do wszystkich matek i ojców.
Rozmawiajcie ze swoimi dziećmi o tym coi sie z nimi dzieje. Poświęćcie im więcej uwagi i cierpliwości.
Po dostawieniu leku człowiek zaczyna wpadać w dołek.
Jest gorszy od innych. Tych zrdowych.
Leki odbieraję coś czego nie da sie odzyskać.
Potem jest sie przewrażliwionym. Ucieka sięi zamyka w sobie.

Osobiście sądzę że dużo czasu upłynie aż zacznę wszystko dostrzegać takim jakim jest bes leków.
To mój email: Tyska4@onet.eu
PISZCIE, proszę. Mam nadzieje, że od kogoś, może właśnie od CIEBIE dostanę wiadomość.
gość
06-04-2008, 08:50:00

Witam.
O 19;30 zazywam depakine chronosphere 1000 (granulat)
czy moge po 20 napic sie jednego browarka z kumplami w barze ?
czy to raczej nie jest wskazane ?
Wiem ze alkoholu nie wolno spozywac w duzych ilosciach przy tym leku ale to tylko jedno 0,5L piwo.
Moze ktos z was juz konsultowal to z lekarzem i bylbym wdzieczny gdyby napisal jaką mu dal odpowiedz.
pozdrawiam.
gość
16-04-2008, 13:02:00

Ja epi mam od 4 roku życia (obecnie mam 13) niom i teraz mam zaczac brac depakine tylko bardzo boje sie o moje zdrowie zmartwiły mnie jajniki mozna tego uniknac prosze o najszybsz odpowiedz bu$$iaczki
gość
20-04-2008, 06:37:00

biore depakine chrono 2x1000 od 14 lat owszem przytylam ale radze sobie z tym ale nie mam atakow jesli juz to sporadyczne raz w roku jest to dobry lek
gość
20-04-2008, 18:41:00

Żadnych napojów alkoholowych nie wolno pić .
Sama pytałam sie lekarza i powiedziała , że nie wolno .
gość
21-04-2008, 10:37:00

depakin skutecznie rozregulowal córce mieiączke, po luteinie i bromergonie na krotko wszystko wrociło do normy ale potem znowu sie zaczęlo.Ginekolog-endokrynolog i neurolog mowia że to normalne przy tego typu lekach( nowej generacji) i każdy inny lek bedzie działal tak samo!
Ale mam jeszcze inny problem- od kilku miesiecy córka bierze depakine w granulkach a kilka dni temu pojawily sie granulki w....kal. Nie wiem czy to oznacza że depakin przestał byc wchlaniany?Może ktos ma podobne doswiadczenia. Prosze o rade, pozdrawiam cieplo
gość
21-04-2008, 10:39:00

przepraszam miało byc " w kale".
gość
13-05-2008, 20:36:00

przyswaja się, spokojnie
gość
14-05-2008, 10:26:00

A ja mam pytanie jaka jest różnica pomiędzy dopakine chronosphere a depakine chrono. Nie chodzi mi oczywiście o forme leku, a raczej o jego tolerancję, czy skutki uboczne. Proszę napiszcie jakie macie doświadczenia w tej materii.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: