Reklama:

depakine chronosphere (153)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-11-2007, 22:08:00

Witam.Moj syn ma 12lat. W maju dostał pierwszego ataku EPI, dokładnie po pół roku i o tej samej godz atak się powtórzył.Dostał teraz właśnie Depakine, ma stosować rano 300 a wieczorem 500.Czy to nie jest zbyt duza dawka jak dla dziecka? wazy 39 kg.?Bierze ją już drugi tydzień, jedyne co zauważyłam w tej chwili to nadmierna nadpobudliwość nerwowa, jest strasznie buntowniczy, nie moge w zaden sposób się z nim porozumieć.Nie wiem czy ten stan jest chwilowy i wiąże to się z początkiem leczenia, ?czy bedzie narastał?Lekarz przepisując lek , powiedział że raczej dziecko będzie senne i wyciszone-a tu jest dokładnie na odwrót.
gość
23-11-2007, 11:07:00

Zachorowałem mając też 12 lat na początku dostałem inne leki, obecnie biorę depakine chrono 500 2 po 2 tabletki. Uważam że takiego zachowania nie spowodowały leki, ale to że atak się powtórzył po tak długim czasie, co stało się powodem stresu, nerwów.Pamiętam dokładnie mój atak powtórzył się po 5 tygodniach i moje zachowanie niewiele się rurzniło. W tym wieku są duże szanse że ataki zanikną.
gość
05-01-2008, 18:04:00

Proszę o radę jakie leki należy stosować osłonowo przy leczeniu depakine.
gość
30-01-2008, 10:20:00

Jako lek osłonowy zawsze kazano mi brać witaminę B6. Do każdego leku na epi.
gość
01-02-2008, 21:53:00

Ludzie kompletnie nie wiem o czym wy tu mówicie... Biore Depakine Chrono 500 od roku w dawce po dwie tabletki dziennie. Mam 19 lat a mój pierwszy atak spadł na mnie jak grom z jasnego nieba. Nigdy żadna choroba do mnie sie nie przyczepiła aż nagle letniego dnia stało sie... dostalem pierwszego ataku i od razu do szpitala. Zrobiono mi EEG(odczyt nieprawidłowy) i tomografie komputerową która tez nic nie wykryla... Od tamtej pory jestem na tych tabletkach czuje sie dobrze i nie mam żadnych skutków ubocznych... pozdrawiam wszystkich chorych i życze powrotu do zdrowia... W razie pytań piszcie na gg 7304362
gość
04-02-2008, 21:20:00

Zachorowałem mając 18 lat obecnie mam 26. Biorę 2x Depakine 500mg i 2x lamitrin (lamitrin od pól roku) Mam zdiagnozowaną epi po prowokacji bezssennością. Moim zdaniem wszystko zależy od tego jak organizm przyjmie lek - każdy z nas jest inny oraz od naszego nastawienia. Ja powiedziałem sobie nie dam sie temu, przecież nie pozwolę aby jakaś epi stawała na drodze moim marzeniom. Skończyłem studia, mam pracę, żonę, wkrótce będziemy mieli dziecko. Nie myślę o epi, myślę o życiu. Być może jest mi łatwiej bo atak miałem tylko raz w życiu, ale mimo wszystko się trochę pilnuję. Jak mam nocną zmianę to pamiętam o tym aby się przespać z 4 godzinki przed i wyspać porządnie po, to samo jak planuje imprezkę, sporty - nie ma problemu - robię co chcę. Jedyne skutki uboczne jakie zauważyłem to kłopoty z pamięcią i koncetracją, ale jeżeli magnez b6 pomaga to zacznę go stosować. Pozdrawiam wszystkich i nie łamcie się !
gość
07-02-2008, 19:01:00

cześć wszystkim mam na imie ania jestem chora na padaczke i od 7 lat bralam tegretol 2 razy dziennie teraz od 2 miesiecy biorę depakine chrom 300 2 razy dziennie i dzis miałam robione badanie eeg i nie było w nim rzadnego wyładowania.depakina chrom pomaga mi przytyłam coprawda 2 kg i troche wypadaja mi włosy ale 2 miesiące na depakinie i zero wyładowań bardzo się cieszę pozdrawiam wszystkich !!!
gość
07-02-2008, 19:34:00

Mam pytanie do Gościa z 4.02. Piszesz, że leczysz się już od 8 lat, a miałeś tylko jeden atak. Czy możesz powiedzieć, jakie dawki depakine brałeś na początku i dlaczego leczenie trwa tak długo? Ja mam 18 lat, pierwszy (i jak dotąd jedyny atak) miałem 2 miesiące temu, biorę depakine chrono w dawce dobowej 1300 i lekarze twierdzą, że po 2 latach bez ataków będę mógł zakończyć leczenie. Pozdrawiam. Tom.
gość
13-02-2008, 11:21:00

Może ktoś inny mi odpowie? Tom
gość
19-02-2008, 20:57:00

czy depakine chrono 300 lub 500 może powodować uszkodzenie płodu? bo wyczytałam w ulotce że tak. Jeśli to prawda to czy na tej podstawie można dokonać aborcji?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: