Witam!
Ja biorę depakine chrono 750 raz dziennie już blisko rok... została mi przepisana ponieważ lekarz zdiagnozował u mnie
padaczkę późną idiopatyczna. Atak miałam 1 (petit mal). Wcześniej nie miałam nigdy żadnych dolegliwości, które mogłyby świadczyć o tym, że jestem chora.
EEG wyszło źle,
tomografia komputerowa głowy nie wykazała żadnych zmian. Nie wiem czemu przepisano mi od razu leki - ponoć przepisuje się je dopiero gdy ataki się powtarzają. No cóż, ale brać muszę, ponieważ mój obecny lekarz prowadzący mówi, że nie może podważać kompetencji lekarza ze szpitala i muszę brać depakine przez 2 dwa lata. Aktualnie nie mam żadnych ataków, zniknęło u mnie nocne zaciskanie szczęki (niestety nie wiem jak to interpretować). Pojawiło sie jedynie u mnie cos takiego, że w trakcie bólu głowy, miałam taka utrate świadomości.Trwalo to 2-3 sek, ale o mało nie upadłam. Lekarka powiedziała, że to ekwiwalent ataku, nagłe, szybkie zaburzenie czynności neuronów.
Ze skutków ubocznych brania tego leku mogę wymienić jedynie bardzo łamliwe paznokcie (nie miałam z nimi takiego problemu przed lekoterapia depakine chrono), a także senność oraz KŁOPOTY Z KONCENTRACJĄ I ZAPAMIĘTYWANIEM. Martwi mnie to, ponieważ np. na zwykłe zaliczenie na studiach muszę się uczyć 4 razy tego samego, żeby cokolwiek zapamiętać, z czym nie miałam wcześniej kłopotów.

No a to dopiero początek sesji i zwykłe zaliczenie, a przede mna egzaminy...
Pozdrawiam wszytskich i życze powrotu do zdrowia