Witam serdecznie wszystkich opiekunow osob chorych na demencje. Doskonale was rozumiem i podziwiam, poniewaz wiem co znaczy opieka takiej osby. Jestem wykwalifikowana opiekunka (nie pielegniarka) dla osob chorych na demencje w Niemczech. Czytajac wasze wpisy dotarlo do mnie jak wielka jest nieznajomosc tej strasznej choroby. Zastanawia mnie czy w Polsce sa poradnie specjalistyczne dla takich osob i dla ich rodzin, ktore decyduja sie na opieke nad chorym na demencje. Wydaje mi sie ze nie. Informacje , ktore mozna znalezc w sieci sa bardzo ogolne i malo praktyczne. Przerazajacy dla mnie jest wpis pewnego "goscia" ktory traktuje swoja tesciowa jak wroga , ignorujac ja i moze nawet wzywajac policje.
Sprobujcie poznac ich przeszlosc, co chetnie robili w mlodosci i dziecinstwie, co wtedy lubili jesc, jakie mieli hobby z kim spedzali czas, to wszystko jest tak zwana BIOGRAFIA,i na tej podstawie bedziecie wiedziec jakich zachowan unikac. Np. jesli chory nie chce za zadne skarby wejsc do ciemnej lazienki , a ciagnie sie go tam na sile do toalety , to moze oznaczac, ze przezyl kiedys cos strasznego zwiazanego z ciemnym pomieszczeniem etc. Szukajcie wtedy innych rozwiazan np. mozna w pokoju chorego postawic takie krzeslo, kore jest toaleta z wyciaganym nocnikiem.
Chorzy na demencje nie potrafia logicznie myslec, kieruja sie uczuciami i instynktem. Czuja sie bardzo osamotnieni a zarazem smutni przez to. Nigdy nie zaprzecza sie choremu, i np. jesli on mowi ze ty (opiekun) jestes jego mama, ciotka , albo jakims Jankiem to nie zaprzeczaj- wejdz w ten jego swiat i popytaj o tego Janka np. co ten Janek robi, lub jaki on jest- pociagnij rozmowe uzywajac pytajnika tylko z "jak, gdzie, kiedy, co- ale nigdy nie pytaj DLACZEGO?. Rozmawiajac z chorym staraj sie podarowac mu zainteresowanie, choc dla ciebie moze to byc idiotyczne i niezrozumiale, staraj sie nawiazac kontakt wzrokowy, nazywaj uczucia po imieniu w trakcie takiej rozmowy.
i przede wszystkim pozwalaj mu sie czyms zajac w ciagu dnia , stawiaj mu male zadania wlasnie na podstawie biografii,czyli jesli chora byla krawcowa , to daj jej jakies stare materialy niech cos zszywa, jesli ktos byl gospodynia domowa niech pomaga w obieraniu warzyw itp. Stawiaj mu jakies cele, graj z nim gry planszowe cwiczac przy tym umysl. Oni chca czuc sie potrzebni, chwal za dobrze wykonane zadania. Jesli ktos nie wie doczego sluzy sztucce zastosuj tzw metode lustra, czyli usiadz przy chorym i pokazuj mu jedzac z nim jak ma to robic.
Mysle , ze na poczatek tych kilka rad moze komus pomoc.
Mysle o stworzeniu bloga, na ktorym moglabym wam odpowiadac na wasze konkretne problemyi pytania. Czy byloby zainteresowanie, jak myslicie?
Ana koniec podam wam tytul filmu"Honig im Kopf" ktory jest w jezyku niemieckim , ale z polskimi napisami znalazlam na cda.pl . Znakomicie przedstawia problem opieki domowej nad chorym na demencje, jest zabawny i w doskonalej obsadzie- Til Schweiger, naprawde polecam. Byc moze pomoze wam choc troche poznac i zrozumiec te chorobe.
Na koniec przepraszam za taka niezbyt polska pisownie, ale nie mam klawiatury z polskimi znakami. Zycze wytrwalosci , trzymajcie sie.