Witam,przywiodlo mnie tu niezrozumienie i chec poznania wielu zagadnien dotyczacych dwoch chorob,ktore sa do siebie bardzo podobne.
Moja 14 letnia corka zostala wlasnie zdiagnozowana-'prawdopodobnie' ADEM czyli ostre rozsiane zapalenie mozgu i rdzenia.
Zaczelo sie niewinnie,bolami glowy.Objawy jednak szybko sie rozwijaly i po tygodniu osiagnely stan powazny.
Pierwsze 3 dni bole i zawroty glowy i duza sennosc (spala 18-20 godzin na dobe),stany podgoraczkowe o roznej porze,
4 dzien-wieksze oslabienie,doszlo podwojne widzenie,zawroty glowy,brak apetytu...goraczka od czasu do czasu,chwiejne chodzenie.W piaty dzien wzielam ja na pogotowie (dodam,ze mieszkamy w Anglii) zrobione podstawowe badania krwi,moczu,cisnienie,poziom cukru,skan glowy-wszystko w porzadku.(!)nie stracila czucia w zadnym miejscu ciala,refleks i motoryka ok.
Odeslano nas do domu,bez zadnych zalecen.
6 dzien przespala,wieczorem wymiotowala.
7 dnia od rana wymiotowala,ciezko bylo jej dojsc do toalety z powodu oslabienia,ciaglego podwojnego widzenia i wszystkich tych dolegliwosci,ktore nasilaly sie kazdego dnia.
Karetka tym razem zabrala ja z domu,temperatura spadla jej do 35***C,oczy zaczely jej plasac,szczegolnie gdy patrzyla w lewo,byla blada i slaba,ale swiadoma caly czas.Przyjeli ja na oddzial i dostala kroplowke i antybiotyk.Nastepnego dnia zrobili jej rezonans magnetyczny z kontrastem i znalezli widoczne zmiany.Pobrano jej plyn z kregoslupa,wykluczyli bialaczke.Dostala dosc duza dawke sterydow,stopniowo zmniejszana.Kazdego dnia pobytu w szpitalu widac bylo poprawe,mniej spala,siadala bez podciagania na lozku,prowadzona przeze mnie chwiala sie mniej,kazdy dzien sterydow dodawal jej sil,jednak podwojne widzenie zostalo nadal,co bardzo jej przeszkadzalo.Wracala do siebie,lecz dluzej niz mlodsze dzieci z ADEM,ktore po 3 dniach sterydow byly juz gotowe do domu.Jednak lekarze nie byli przekonani czy jest to ADEM czy SM,poniewaz obraz MRI i objawy sa bardzo podobne.Roznica ponoc polega na tym,ze SM wystepuje raczej w doroslym wieku,choroba jest przewlekla z nawrotami.ADEM jest ponoc jednorazowym 'epizodem'ale ze wzgledu na corki wiek, jej 14 lat tak na prawde nie ma pewnosci co to jest. Mamy czekac ...
Jest to chyba dosc rzadka choroba,bo staram sie znalesc rozne informacje lecz niewiele tego jest.Raczej ogolny opis i statystyki. Interesuja mnie jednak opinie rodzicow,moze lekarzy,czy objawy takie jak u mojej corki moga byc zdiagnozowane w innym kierunku? Czy ktos mial podobny przypadek?