Ciąć czy nie ciąć to pytanie wraca jak bumerang sam mam ten dylemat ale na razie staram się żyć normalnie choć często tak mnie na.....a że świra idzie dostać to cały czas myślę rozważam za i przeciw.
Tu dla nowych mały artykulik:
Wielu z nas cierpiących na mocne, przewlekłe
bóle pleców na pewno zastanawia się czy czeka ich operacja kręgosłupa.
Często po wielu miesiącach zażywania leków przeciwbólowych czy wypróbowania licznych metod terapii, bez rezultatu, zadajemy sobie pytanie czy leczenie chirurgiczne może przynieść ulgę w bólu. Badania wykazują, że tylko w ściśle określonych przypadkach operacja jest rzeczywiście korzystna. I niestety sam ból, choć bardzo silny, rzadko jest wskazaniem do operacji.
Na zabieg chirurgiczny mogą kwalifikować się na przykład pacjenci z
przepukliną krążka międzykręgowego („wysunięty dysk”, bulging disc), u których występują poważne zmiany w funkcji układu nerwowego:
znacznie osłabienie mięśni
zanik czucia w kończynie
zanik odruchów ścięgnistych
utrata możliwości poruszania się
zaburzenia funkcji układu moczowego.
W takich przypadkach operacja, np. discektomia lub mikrodiscektomia w kręgosłupie lędźwiowym lub szyjnym może okazać się skuteczna w przywróceniu funkcji uciśniętych nerwów i w bólu. Poprawa może być jednak czasami krótkoterminowa i bóle mogą powrócić, dlatego po operacji należy zadbać o kręgosłup. Leczenie terapią manualną, chiropraktyka, często dają bardzo podobne wyniki w przypadku wypuklin krążków bez konieczności operacji.
Operacje stosuje się też przy stenozie kręgosłupa, schorzeniu związanym ze zwyrodnieniem stawów zwężającym kanał kręgowy- głównie u osób starszych, choć leczenie konserwatywne, np. chiropraktyka i ćwiczenia, daje bardzo często podobne rezultaty. Oczywiście instnieją też przypadki kiedy operacja kręgosłupa jest niezbędna, np. złamanie, nowotwór.
Pacjentom, którym lekarz zaleca operację kręgosłupa zawsze doradzam konsultację z conajmniej dwoma specjalistami aby uzyskać pewniejszą odpowiedź. Ważne jest, aby każdy zrozumiał swój problem oraz potencjalne korzyści i ryzyko wynikające z interwencji chirurgicznej. Jeżeli nie jesteś pewien czy podejmujesz właściwą decyzycję- znajdź specjalistę, który rozwieje twoje wątpliwości.