Witajcie :) chciałam się Was poradzić , być może trochę nietypowy problem bo żadnych przepukliny nie mam ale bol szyji i głowy jest nie do zniesienia... Wizytę u swojego lekarza mam dopiero na miesiąc, a opis jest trochę rozległy i mnie martwi. Generalnie, badanie TK zostało wykonane, ponieważ przez ostatnie pół roku miałam silne
bóle głowy, szyi, brak możliwości skrętu prawo-lewo, przód- tył. Ból momentami promieniował aż do lewej, czasem prawej ręki, nie mogłam wstać z łóżka. Mam obecnie 28 lat, ale ogólnie od dzieciństwa cierpię na przewlekłe zapalenie kości czaszki, takie są podejrzenia, ponieważ w obrębie czaszki mam zmiany, kość jest jakby gąbczasta. Podejrzewano również dysplazję włóknistą kości, chociaż moje objawy nie są do końca jasne. Generalnie jestem niezdiagnozowana, zjezdziłam całą Polskę.. Poniżej opis badania.. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie odnośnie tego opisu oraz ewentualne polecenie jakiegoś specjalisty tutaj w Polsce lub za granicą?
Badanie TK odcinka szyjnego kręgosłupa z objęciem pogranicza czaszkowo-szyjnego wykonani techniką spiralną, rekonstrukcja warstwy 0,625mm, 3mm, algorytm rekonstrukci obrazu: kostny i standard, wtórne rekonstrukcje wielopłaszczyznowe (MPR) i objętościowe (VRT)
Dane ze skierowania: stan po przebytym ropnym zapaleniu mózgu (w wieku 10lat) powikłanym zapaleniem kości, stan po przeszczepach kostnych żuchwy, we wrześniu nagłe zablokowanie głowy.
Masywna przebudowa osteolityczna w zakresie środkościa, a obwodowo w zakresie warstwy korowej osteosklerotyczna kości podstawy czaszki: częsći podstawnej i łuski kości potylicznej, razem z kłykciami potylicznymi, oraz skoku (trzonu kości klinowej) i szczytu pirami lewej kości skroniowej.
Podobnie widoczna jest przebudowa osteosklerotyczna, w mniejszym stopniu osteolityczna kręgów szczytowego (C1) i obrotnika (C2).
Ankyloza, zrost kostny i częsciowa asymilacja mas bocznych kręgu szczytowego (c1) - w zakresie stawów szczytowo-potylicznych.
Widoczne jest natomiast częściowe zapadnięcie i zniszczenie powierzchni stawów bocznych szczytowo-obrotowych (C1-C2), jak również częściowe zniszczenie i erozja powierzchni stawowych prawego stawu międzykręgowego (c2-C3)
W stawie szczytowo-obrotowym, kręg C2 jest umiarkowanie centralnie podwichnięty z zębem C2 wysuniętym doczaszkowo do 1.0 cm ponad powierzchnię C1, tak, że ząb obrotnika wchodzi w kolizję z przednią krawędzią otworu wielkiego.
Erozja tylnej powierzchni zęba C2.
Niewielkie przednie podwichnięcie kręgu C2 względem C2 o 0,2cm.
Poza tym kręgosłup szyjny bez innych istotnych zmian.
Lekarz radiolog sugeruje, że może to być wynikiem przebytych przewlekłych zmian zapalnych kości. Wtórne ankylozy i podwichnięcia w odcinku C0-C1-C2-C3.