Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
24-06-2020, 21:16:58

A kolega Tltester to tu jeszcze zagląda?
Napisz coś jak tam z powrotem do zdrowia?
Spokojnej nocy życzę
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Forumowiczka
25-06-2020, 09:38:30

UlaWawa 2020-06-24 22:06:33
Witajcie. Jestem po konsultacji u Dr. Górskiego. Skierowanie na operację na sierpień. Opowiedzcie mi proszę jak się czuliście po operacji- bólowo? I po jakim czasie można się rehabilitować i wrócić do pracy?
Okres pooperacyjny to sprawa indywidualna ja po wyjściu ze szpitala funkcjonowałam bez żadnych leków...no raz wzięłam pyralginę każdy ma też inny próg bólu, mnie coś tam bolało ale bez dramatu specjalnego...poza tym ja nosiłam kołnierz przez 5 tygodni więc też inaczej wtedy się funkcjonuje bo jednak nie ruszasz za bardzo głową... rehabilitacja to też sprawa indywidualna - na pewno nie ma się co spieszyć, minimum 3 mc trzeba raczej odczekać - ja dopiero wtedy dostałam zezwolenie od neurologa, ale przez epidemie nie było gdzie Dopiero w połowie lipca zaczynam zabiegi więc właściwie ponad 7 mc po operacji. Funkcjonuje w miarę normalnie, staram się nie dźwigać, nie wieszam póki co firanek... gotuję, sprzątam, odkurzam, trzymam blender/mikser - chociaż to podobno niewskazane, chodzę z kijkami nordic walking. Każdy dochodzi do siebie po operacji w swoim tempie - organizm da Ci na pewno znać, że przeginasz
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Początkująca
25-06-2020, 10:16:31

Dziękuję. Pocieszająca jest dla mnie twoja opinia
gość
29-06-2020, 08:42:22

Drodzy poproszę Was o opinię w co powinnam się zaopatrzeć do szpitala?- branie pewnie rozpinane, żeby przez głowę nie przekładać, kołnierz ortopedyczny? - podpowiedzcie proszę. I pytanie jak np. z myciem głowy? domyślam się, że nie można ruszać szyją jakiś czas
Forumowiczka
29-06-2020, 09:28:48

MOJA LISTA WYGLĄDAŁA TAK:
ŁADOWARKA
Grupa krwi
Hbs
Rezonans
Badania wszystkie
Skierowanie do szpitala
Tabletki i spray na gardło
Słomki do napojów
Kubek i sztućce
Woda niekapek + zwykła w butelce dużej
Musy w tubce
Suchy szampon
Klapki, ręcznik (mały i duży) żel, szare mydło, szczoteczka i pasta, papier toaletowy, ręcznik papierowy, mokre chusteczki, piżama rozpinana, szlafrok, pończochy okolooperacyjne (ja mam żylaki)
KOŁNIERZ !!!
DOWÓD OSOBISTY
NIP ZAKŁADU PRACY
Drobniaki do automatu
Poduszka ortopedyczna
Pieluchomajty SKARPETY
Krem do rąk
Krem do twarzy
Pomadka do ust
Słuchawki
Forumowiczka
29-06-2020, 09:32:20

Jeśli chodzi o mycie głowy...mi przez pierwsze 2 tygodnie mył mąż - siadałam pod prysznicem i nie ruszałam głową...i tu nawet nie chodzi o ruchy głową, tylko nie powinno się podnosić rąk do góry więc raczej ciężko umyć samemu Kołnierz do mycia zdejmowałem, wiem że niektórzy tego nie robią no ale ja sobie tego nie wyobrażam A będziesz musiała nosić kołnierz ? Bo różne są szkoły - ja nosiłam a Aga nie
Początkująca
29-06-2020, 09:58:26

bardzo dziękuję bo o niektórych rzeczach nie pomyślałam :*** pieluchomajtki??? cewnikują w ogóle do tej operacji? dostałam informację że będę nosiła ok 3 tyg.
Forumowiczka
29-06-2020, 11:35:27

UlaWawa 2020-06-29 11:58:26
bardzo dziękuję bo o niektórych rzeczach nie pomyślałam :*** pieluchomajtki??? cewnikują w ogóle do tej operacji? dostałam informację że będę nosiła ok 3 tyg.
Sorki...pieluchomajtki ja brałam bo miałam mieć akurat okres i oczywiście dostałam zaraz jak wstałam z łóżka ale założyłam je do operacji na wszelki wypadek - jakbym dostała podczas leżenia cewnika nie zakładają...chyba że nie ma moczu, czyli coś tam nie pracuje (mięśnie ??) to wtedy zakładają cewnik...ale to już po operacji - tak słyszałam...
gość
01-07-2020, 14:14:20

Witajcie. Nazywam się Daniel i mam 29 lat. Mam dyskopatię w odcisku szyjnym C6-C7 z uciskiem na rdzeń, stenoza kanału kręgowego 7mm. Wszystko rozpoczęło się w listopadzie ubiegłego roku. Nagle pod prysznicem podczas unoszenia ręki do góry coś chrupło i przeszył mnie niewyobrażalny ból, który trwał około miesiąca. Tułałem się po lekarzach aż w końcu postawiono wcześniej wspomnianą diagnozę w lutym tego roku. Skierowanie na operacje w trybie pilnym, miałem być przyjęty do szpitala z dnia na dzień. Objawy na tamten moment trochę ustąpiły, pozostało natomiast osłabienie mięśni prawego ramienia i wyraźny ubytek mięśnia tricepsu. (Jestem osobą mocno wysportowaną więc ubytek jest widoczny na pierwszy rzut oka) Bardzo bałem się operacji więc lekarz dał mi czas na oswojenie się z decyzją i zadeklarował się przyjąć mnie jak tylko będę na to gotowy. Później jak sami wiecie wybuchła pandemia, która wywróciła wszystko do góry nogami (mój oddział został zamknięty). Na chwilę obecną czekam na operację, która ma odbyć się 10 sierpnia tego roku. Mam do was pytanie, czy odczuwaliście problemy psychiczne przy dyskopatii? Ja od około 3 tygodni czuję się strasznie otępiały, mam problemy z pamięcią krótkotrwałą i szaleje mi błędnik. Mdli mnie i czasami wydaje mi się jakbym miał np. skrzyżowane nogi mimo tego, że są ułożone prosto. Dodatkowo czuję jakby mój wzrok uległ pogorszeniu, ciężko to opisać. Strasznie się tego boję, bo o ile ból był do wytrzymania, osłabiona ręka do zaakceptowania, tak z tymi objawami nie potrafię normalnie funkcjonować. Do niedawna byłem osobą, która załatwiała 10 spraw na raz, trenowałem 5 dni w tygodniu sporty siłowe, pływanie, bieganie, rower, krótko mówiąc byłem bardzo aktywny fizycznie. Teraz większość dnia spędzam na kanapie myśląc o operacji i problemie który mnie spotkał.
Początkująca
02-07-2020, 07:25:33

Daniel, łącze się z Tobą w bólu i strachu. Mam dokładnie taki sam stan. Dobijają mnie wszyscy dookoła mówiąc, że taka młoda , a już operacja kręgosłupa, żeby się nie zgadzać bo to już masakra.... a lekarz mówi, żeby operować- duży ucisk na rdzeń kręgowy. i nie wiem kogo słuchać co robić..... strach ogromny czy operacja się uda- mam małe dziecko.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
Reklama: