Reklama:

BÓLE GŁOWY - nie do wytrzymania !! (38)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
08-06-2012, 09:22:03

Ból głowy może być spowodowany od kręgosłupa szyjnego, ale najlepiej lekarz powinien porobić badania, TK, Rezonans magnetyczny. Te badania są dokładne. Nie radze nikomu brać Ketonalu ten lek przeciwbólowy szczególnie niszczy czerwone i białe krwinki w organizmie.
Beata email promyk69@interia.pl
gość
16-05-2013, 08:02:07

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
23-05-2013, 16:47:34

Od dobrych kilkunastu lat cierpię na bóle głowy. Jako nastolatka postanowiłam ruszyć sprawę. Lekarz rodzinny wysłał mnie do neurologa, ten zrobił mi podstawowe badania m.in. tomografię głowy i wszystko było w normie. Stwierdził, że udaję... to spowodowało, że się zraziłam i dałam sobie spokój, a z bólami głowy do dziś się męczę (mam 23 lata). Moje objawy to typowa migrena: najpierw aura jako mroczki przed oczami, potem na dobre kilka-kilkanaście minut moje pole widzenia jest rozmyte, wszystko się zlewa. Po niecałej godz. chwyta mnie mocny ból głowy (pulsowanie z jednej strony głowy). Przy tym występują bóle żołądka, biegunka, nudności i wymioty. Dołączają do tego zawroty głowy, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Taki atak trwa ok. 1-4dni. Zaobserwowałam, że najczęściej miewam to, gdy zbyt szybko wstanę z łóżka, światło jest zbyt jaskrawe (tak samo otoczenie - zbyt wiele białej barwy powoduje aurę i w ostateczności ból głowy), stresuję się egzaminami itp. Zauważyłam też ostatnio nasilenie kołatania serca i duszności. Atak z reguły następuje 1-2x w miesiącu, po czym mam mniej więcej 1,5 miesiąca spokoju. Do tej pory wystarczyło wziąć tabletkę przeciwbólową, położyć się w ciemnym pokoju i zasnąć. W tym momencie ból stawał się znośny. Od jakiś 6 miesięcy piję herbatę lawendową, gdy czuję, że zaczyna boleć mnie głowa. Przez jakiś czas pomagało. Lecz od 3 dni jestem nie do życia. Pulsujący ból w skroni i zawroty głowy (musiałam nawet zostać w domu i zrezygnować z pójścia na uczelnię) utrudniają mi poruszanie się. Nasiliły mi się duszności. Ani leki na astmę (choruję od dzieciństwa, ma ona podłoże genetyczne, niestety ostatnio nasila się, jestem pod stałą opieką pulmonologa), ani na ból głowy (excedrin migrastop) nie pomagają. Jak mogę pokonać te zawroty głowy? W rodzinie występują osoby chore na migrenę.
Nie piję ani alkoholu, ani kawy, nie palę, prowadzę regularny tryb życia jako typowy domator.
Forumowiczka
23-05-2013, 19:44:02

soledad90 2013-05-23 18:47:34 Od dobrych kilkunastu lat cierpię na bóle głowy. Jako nastolatka postanowiłam ruszyć sprawę. Lekarz rodzinny wysłał mnie do neurologa, ten zrobił mi podstawowe badania m.in. tomografię głowy i wszystko było w normie. Stwierdził, że udaję... to spowodowało, że się zraziłam i dałam sobie spokój, a z bólami głowy do dziś się męczę (mam 23 lata). Moje objawy to typowa migrena: najpierw aura jako mroczki przed oczami, potem na dobre kilka-kilkanaście minut moje pole widzenia jest rozmyte, wszystko się zlewa. Po niecałej godz. chwyta mnie mocny ból głowy (pulsowanie z jednej strony głowy). Przy tym występują bóle żołądka, biegunka, nudności i wymioty. Dołączają do tego zawroty głowy, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Taki atak trwa ok. 1-4dni. Zaobserwowałam, że najczęściej miewam to, gdy zbyt szybko wstanę z łóżka, światło jest zbyt jaskrawe (tak samo otoczenie - zbyt wiele białej barwy powoduje aurę i w ostateczności ból głowy), stresuję się egzaminami itp. Zauważyłam też ostatnio nasilenie kołatania serca i duszności. Atak z reguły następuje 1-2x w miesiącu, po czym mam mniej więcej 1,5 miesiąca spokoju. Do tej pory wystarczyło wziąć tabletkę przeciwbólową, położyć się w ciemnym pokoju i zasnąć. W tym momencie ból stawał się znośny. Od jakiś 6 miesięcy piję herbatę lawendową, gdy czuję, że zaczyna boleć mnie głowa. Przez jakiś czas pomagało. Lecz od 3 dni jestem nie do życia. Pulsujący ból w skroni i zawroty głowy (musiałam nawet zostać w domu i zrezygnować z pójścia na uczelnię) utrudniają mi poruszanie się. Nasiliły mi się duszności. Ani leki na astmę (choruję od dzieciństwa, ma ona podłoże genetyczne, niestety ostatnio nasila się, jestem pod stałą opieką pulmonologa), ani na ból głowy (excedrin migrastop) nie pomagają. Jak mogę pokonać te zawroty głowy? W rodzinie występują osoby chore na migrenę.
Nie piję ani alkoholu, ani kawy, nie palę, prowadzę regularny tryb życia jako typowy domator.
witam , jeżeli jest to typowa migrena ,a z opisu widzę ,że jest , polecam sumamigren. Jest to lek na recepte ,ale w wyjatkowych wypadkach ,mozna poprosić w aptece. Czasami są zyczliwe i sprzedadza. Efekt murowany .Najlepiej wziąć jak tylko poczujesz aurę ,na poczatek proponuję 50mg. Ja od kilkudziesięciu lat walczyłam ,chodząc od jednego specjalisty do drugiego i niestety żadne leki przepisywane i przeciwbólowe nie działały .Potrafiłam przez 2 dni nie wychodzić z łóżka,nawet łazienka była problemem,bo trzeba było podnieść głowe, a pduszka tez uwierała. Co jest dziwne ,ze lek ten nie przepisał mi żaden lekarz ,tylko poleciła znajoma farmaceutka ,wiedząc ,że mam chorego męża ,którym się opiekuję i nie mogę sobie pozwolic na leżenie lub złe funkcjonowanie. Cały czas musze byc na pełnych obrotach. Mam nadzieje ,że moja rada pomoze. Pozdrawiam i życzę jak naj mniiej bólu.
gość
26-05-2013, 21:04:09

Gość 2012-06-07 13:52:32 A ja mam bóle głowy ciągle , takie pulsujące w skroniach lub z tyłu głowy , potrafią trwać tydzień lub dwa , nie są bardzo silne ale uciążliwe i ciągłe nawet w nocy . Dostałam flunarizinum ale nie wiem czy pomoże ( biorę 4 dni ) Lekarz nie stwierdził co to za bóle , z kąt są . Czy ktoś tak miał , naprawdę te bóle są uciążliwe :(
HELLO, TO MOŻE BYĆ NEURALGIA NERWÓW POTYLICZNYCH, ROZPOZNAWANA TYLKO PRZEZ DOBRYCH NEUROLOGÓW...
Wtajemniczona
28-05-2013, 19:18:07

Migrena wymaga opieki specjalistycznej. Fakt że to przewlekła choroba którą najczęściej leczy się doraźnie wcale nie świadczy o tym że lekarz nie jest w stanie pomóc. Odpowiednie leki dla danego typu migreny znacznie poprawiają stan fizyczny i psychiczny chorego.
gość
01-02-2015, 18:13:22

Mam 33 lat od zawsze bolała mnie głowa lekarz stwierdził migreny. Rok temu miałam udar mózgu i lewostronny paraliż. Teraz biorę divascan od roku nie miałam migreny
gość
01-02-2015, 18:19:22

Dopiero teraz po udarze lekarze się mna zajęli i okazało się ze to wcale nie były migreny. Im najłatwiej powiedzieć migrena i do widzenia. U mnie okazało się ze mam zbyt gęsta krew do tego za niski poziom homocysteiny. do tego paliłam jeszcze . Trzeba naciskać lekarzy ba wszystkie możliwe badania
gość
02-02-2015, 12:07:25

Witam,
im niższy poziom homocysteiny tym lepiej- raczej za wysoki poziom homocysteiny miała Pani.
gość
18-05-2015, 08:51:25

Też mi dokuczają bóle głowy podczas miesiączki. Biorę wtedy pyralginę, czasami dwie i ból ustępuje. Ale jak nie mam w domu akurat, to jest niewesoło, bo ból staje się po jakimś czasie nie do wytrzymania, a inne leki bez recepty nie pomagają.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: