Reklama:

Wynik EEG - fale ostre (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-05-2009, 13:10:00

Witam!
Właśnie odebrałam wyniki EEG, okreslone jako nieprawidłowe.

"Czynność alfa 10 Hz o amplitudzie 50 uV. R.z. obecna. Rejestruje się bardzo liczne rozsiane fale ostre z wolna oraz kilkukrotne uogólnione wyładowanie fal ostrych z wolna trwające 1-2 sek. HW i Ps bez wpływu."

Jak to interpretować? Wiem, że obecność reakcji Rz jest prawidłowa, podobnie jak fala alfa. Ale co mogą znaczyć fale ostre?
gość
17-05-2009, 21:10:00

Proszę, pomóżcie...
Mam problemy z koncentracją, ciągłe bóle głowy, zachwianie równowagi, często brakuje mi słów, zaczynam zapominać, gubić się...
gość
30-03-2010, 15:17:10

Dzień Dobry! Byłam na badaniu EEG,i otrzymałam wynik dziś,że fale alfa 9 Hz o ampl.do 40uV.RZ obecna na tym tle w prawej okolicy centralno0skroniowej widoczne są pojedyncze rzadziej w grupach fale ostre o ampl. do 70 uV narastające w HW . wyszedł mi zapis nieprawidłowy w prawej okolicy centralno-skroniowej. JOANNA.
gość
19-04-2010, 13:56:04

Witam! około półtora miesiąca temu zaczęłam miewać zawroty głowy.Neurolog skierowała mnie na EEG.Zapis wyszedł nieprawidłowy,a mianowicie: w zapisie dominuje czynność podstawowa w postaci dość licznej czynności fal alfa 10-11Hz do 70-100uV wraz z seriami czynnośzi szybkiej beta. Na tle opisanej czynności podstawowej,w odprowadzeniach głębokich,w okolicy skroniowo-potylicznej obustronnie z przewagą po stronie lewej i w lini środkowej mózgu nad okolicą czołowo-centralno-ciemieniową zarejstrowano napadowe wyładowania ostrych fal alfa 9-13Hz do 130uV,trwające około 1/2 sekundy.Aktywacja Hv i FS nieznacznie nasilają opisane wyładowania.Reakcja blokowania obecna.
Proszę,jeżeli ktoś zna się na tych zapisach niech się odezwię,bo każdy lekaż mówi mi co innego.pozdrawiam
gość
20-04-2010, 19:10:13

kazdy zapis moze oznaczac cos innego, niestety u mnie tez taki zapis zaisniał , tak samo mam zwroty glowy,czasami mam wrażenie ze przekręcam wyrazy, niestety u mnie zdiagnozowano to jako zespoł skroniowy a dokładniej padaczka skroniowa
Początkująca
21-04-2010, 19:06:11

mj też neurolog powiedział,że to może być padaczka,ale nie musi.Póżniej stwierdzono,że mam wodogłowie wewnętrzne,ale epilepsji nie wykluczono.nie przepisał mi nawet żadnych leków,ani nic kontretnie nie powiedział.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: