Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
01-06-2011, 09:33:09

Witam!!!W październiku dopiero rezonans.....w Poznaniu na Cegielskiego mają krótsze terminy. Mnie podwójne widzenie znou nawiedza i zawsze wiem kiedy się pojawi. wiem, ze nie mam cukrzycy a co wyjdzie w badaniu rezonansu głowy dopiero będę wiedziała w lipcu...
FLASTR ;-)
Początkująca
10-07-2011, 05:30:58

witam serdecznie jestem po badaniu MR głowy zlecone było z kontrastem ale ów młody lekarz zdecydował sobie o zignorowaniu prośby lekarz i wykonał je bez.
Wynik jest tak:
Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach T1 i T2- zależnych, w tym program- MR i DWI.
W głowie lewego jądra ogoniastego widoczne 4-5 mm ognisko wysokiego sygnału w obrazach T2 i niskiego sygnału w obrazach T1 z rąbkiem wysokosygnałowym w obrazach FLAIR- obraz MR odpowiada lakunarnej zmianie niedokrwiennej.
Układ komorowy nieposzerzony, nieprzemieszczony.
Przestrzenie podpajęczynówkowe umiarkowanie poszerzone na sklepistościach półkul mózgu. W głębokich partiach prawego płata ciemieniowego na poziomie wieńca promienistego widoczne są pojedyncze, drobne (3 i 4mm) ogniska naczyniopochodne o wysokim sygnale w obrazach T2 i FLAIR.
Po za tym intensywność sygnału istoty białej i szarej jest prawidłowa, zmian ogniskowych nie stwierdza się.
Program dyfuzyjny bez patologii.
Brak wykładników MR procesu demielinizacyjnego i rozrostowego oraz krwawienia wewnątrzczaszkowego. Angiografia MR niedrożności ani wady naczyniowej w obrębie tt.koła Willisa nie wykazuje.

Nadal okropnie boli mnie głowa i mam podwójne widzenie.
co dale?
FLASTR ;-)
gość
10-07-2011, 19:21:34

Rezonans na ogol nie wykazuje powaznych zmian , masz natomiast niedokrwienie spowodowane niedroznoscia tetnicy mozgowej , stad te zaburzenia widzenia i bole glowy. Sama tez na to cierpie ale moj lekarz nie przejmuje sie niedroznoscia gdyz mowi ze mam zlogi . Kaze brac prochy przeciwbolowe. Ty idz do neurologa i pros o leczenie , z bolami nie da sie funkcjonowac. Napisz po wizycie.
Początkująca
24-07-2011, 09:25:09

Jestem po wizycie! Niestety jestem zawiedziona. Lekarz z kwitował krótko. Od tego tak silnych bóli głowy nie powinnam mieć a podwójne widzenie pewnie też nie od tego! Wzrok mam przebadany dokładnie i jest w porządku!Stwierdził, że są to zmiany naczyniopochodne a owa zmiana lakunarna nic na ten temat nie powiedział. Bo gdyby ich było więcej trzeba by się martwić. A tak to niby jest okey! Na pewno nie bo naczytałam sporo artykułów na ten temat. Miałam mały udar niedokrwienny i to jest to. Spytał czy jest pod opieką lekarza kardiologa? No niestety nie i dał skierowanie do niego. A tu znowu kolejki. Czy miałam udar czy epizod TIA nie wiem....wiem natomiast, że głowa nie realnie boli mnie za mocno!!!
FLASTR ;-)
gość
09-08-2011, 19:30:34

Witam

Napady podwójnego wiedzenia mam od ok. 2 lat. Zdarzają się one 3-6 razy w miesiącu i trwają po kilka godzin. Ustępują gdy "ćwiczę oczy" - patrzę mocno w dół, górę, na boki, robię zeza itp. Kiedyś zdarzało mi się to wyłącznie po alkoholu obecnie unikam go, a napady i tak są.
Ze strony okulisty wszystko w porządku, neurolog na razie również nie ma pomysłu...
Dodam, że choruje na epilepsję od lat 10...Jednak podwójne widzenie nie musi mieć z tym wcale związku.
Czy spotkał się ktoś z podobna sytuacją?
Proszę o odpowiedź.
Ewa
gość
15-09-2011, 23:38:43

O co chodzi z tym podwójnym widzeniem? Zauważyłem (tylko nie wiem czy można to nazwać podwójnym widzeniem) że jak patrze w lusterko w samochodzie to światła samochodu jadącego za mną widze tak jakby troche podwójnie. żeby było zabawnie to tylko jak patrze w lewe lusterko. Dzisiaj np spojrzałem w lustro w domu i napis na koszulce widziałem podwójnie...tak jakby jeden nakładał sie na drugi. Ale efekt ten występuje tylko jak patrze w lustro jakieś. Przyłożyłem dłoń do lustra na odległość 10cm i palce też miałem podwójne nakładające sie na siebie. O co chodzi z tym? Niech ktoś coś mi poradzi. Nie ukrywam że bardzo sie tym denerwuje.
gość
16-09-2011, 06:34:31

Wydaje mi sie ze czas najwyzszy pojsc z tym do okulisty,lub neurologa nie zwlekac.Moze to byc zwiazene z cisneniem albo cos bardziej powaznego ja bym tego nie bagatelizowała:)
gość
16-09-2011, 07:48:22

Wiem że powinienem. Czekam na swojego lekarza, który wraca 22.09 z urlopu. Ale czy ktoś sie spotkał z czymś takim? Czy to możliwe że sie widzi normalnie, a tylko w lustrze coś jest nie halo i to też tylko niektóre obiekty? Czy to może być związane z nerwicą? Pomóżcie...
gość
16-09-2011, 20:47:36

To moze byc wpływ stersu,lub z oczami moze jest cos nie tak warto to przedyskutowac z lekarzem nie czekac isc do innego
gość
08-12-2011, 09:10:20

Rowniez widze podwojnie tzn. mialam kilka takich epizodow od ok 3 lat. Najczesciej zdarza mi sie takei widzenie w godzina popoludniowych. Mialam wizyte u okulisty i po szeregu badan nie wyszlo nic: wzrok mam w idealnym stanie, w dnie oka nic, generalnie wszystko OK. Neurolog zlecila mi badania krwi, tarczyce, tomograf komp glowy. Wszystko wyszlo w normie i OK. Zrobiono mimtez rtg kregoslupa szyjnego. Wyszlo: anomalia Kimmerle kregu C1. Ale neurolog stawierdzila, ze anomalia wystepuje u ok. 12 % ludzi i nie powinna dawac takich objawow. Zrobiono mi usg tetnic szyjnych - wszystko ok. Czekam teraz na rezonans. Mam nadzieje ze tez bedzie ok. dodam ze przepisywano mi rozne leki: przeciwbolowe i na zawroty glowy ale nic nie bralam zeby nie uspic wlasnej czujnosci i nie utrudniac soebie obserwacji wlasnego iorganizmu. Jkaie sa moje wlasne spostrzezenia? Mogą to byc zmiany zwyrodnieniowe w obrebie kregoslupa szyjengo, animalia Kimmerlego tez jest zwyrodnieniem. takie zwyrodnienia moga powodowac nacisk na tetnice kregowa oraz naczynia nerwowe. Przemawia za tym to, ze w ciazy kiedy przeplyw krwi przez tetnice jest zwiekszony, te objawy sie u mnie nigdy nie pojawily. Czulam sue rewelacyjnie pod tym wzgledem. teraz kiedy wrocilam do pracy (8 h przy komputerze) znow sie to pojawia. to jest jedna hipoteza. Druga; jestem osoba dosyc nerwowa i zauwazylam, ze po silnych napieciach nerwowych zcesto za 2-3 dni pojawia sie dwojenie. Malo tego towyrzyszy temu zle samopoczucie, przygnebienie itp. Trzecia opcaj moze byc taka, ze przedawkowano u mnie narkoze podczas ciecia cesarskiego, gdyz w momencie oparacji mialam niezdiagnozowana alergie, co spowodowalo problemy z wybudzeniem. Nie bralam tego pod uwage nigdy, ale dogadalam sie z kolezanka z pracy, ze u niej takie objawy byly spowodowane przedawkowaniem narkozy. Tak ze przyczyn dwojenia moze byc wiele. Nalezy to oczywiescie zdiagnozowac, ale jezeli macie problem z otzymaniem odpowiedzi od specjalistow, zastanowcie sie czy to nie na tla nerwowym. Moze ktos w rodzinie miec nerwice. U mnie jest np. babcia, ktora "miala gule w gardle i nie mogla jej przelknac", tzn. tak jej sie wydawalo. Okazalo sie ze ma nerwice.
Pozdrawiam wszystkich, zycze zdrowia i spokoju...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: