Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
27-12-2011, 13:28:10

Witam!
U mnie te podwójne widzenia zdarzają się co raz częściej. W wigilię od samego rana w kuchni przy pracy nie mal co moment musiałam usiąść bo widziałam podwójnie. Tak, że nie umiałam trafić w patelnie by obrócić ryby. Jest to dla mnie coraz bardziej uciążliwe...a w głowie niby bez większych zmian wyniki są zamieszczone w wątku wyżej....Jak temu przeciwdziałać?
FLASTR ;-)
gość
28-12-2011, 22:17:08

Przy podwójnym widzeniu często dochodzi do niedomogi mięsni gałkoruchowych, tak jak jest u mnie. VI nerw czaskowy jest "porażony" i galka oczna stoi w miejscu.
Tego dowiedziałam się po kilkunastu latach jeżdzenia po lekarzach w całej Polsce.Niewiele jak na tak długi staż. Ciągle nikt nie ma na mnie pomysłu, mimo wykonania wielu badań specjalistycznych.Teraz jestem na etapie umawiania się do okulisty o specjalności neurookulistyki, ale nie spodziewam się przełomu.
Jedyne, co mi pozostało, to ćwiczenia niepracującego oka.
gość
08-01-2012, 23:47:04

Gość 2009-04-22 23:36:00 jak ktos chce wiedziec jak to wyleczyc niech pisze!!! mialem to samo kilka razy ale moj sposob dziala w 100% na kilka lat. dario2122@yahoo.com
gość
25-02-2012, 17:15:46

Witam.
Ja się męczę z tym od 1.5 roku. Raz lepiej raz gorzej. Okulista nie wie co jest. A dotyczy to głównie punktów świetlnych w nocy. Rozdwajają się i dodatkowy punkt pojawia się nad głównym światłem. W dzień minimalnie ciut dwoją się krawędzie ale to raczej nie ostrość lekka niż dwojenie. Powieke mam też jakby lekko napuchniętą trzeba się przyjrzeć żeby zobaczyć jej spóchniecie mikro. Powieka sie troszke jakby klei i gorzej otwiera w fałdzie powiekowym co wyczuwam. Czasem jak poszerzę powieki palcem to ostrość wraca ale podwójne widzenie punktów pozostaje.
Początkująca
26-02-2012, 06:16:31

Witam!
Nadal się męczę z tym problemem. Tak ja mam ewidentnie podwójny obraz, wówczas mogę tylko jedno zamknąć jedno oko przykryć je dłonią to przez moment będę widziała normalnie. Jednak prócz tego dochodzi to tak jak ty piszesz rozdwojenie jakby falowanie obrazu a mało tego również zanik pola widzenia jakby mgła nachodząca na oko ale to osobno się zdarza. Nie lubię tego uczucia bo zawsze w najmniej sprzyjających okolicznościach się pojawi.
Jednak jestem świeżo po wizycie u neurologa , który stwierdził iż to tez może być skutkiem migreny i tych moich okropnych bóli głowy. Sama nie wiem. Szukałam wiele na ten temat i nic nie znalazłam podobnego. Pierwszy raz ktoś tak by połączył fakty? Dostałam lek Topamax choć nie mam padaczki. Nie wiem czy go brać?Pozdrawiam
FLASTR ;-)
gość
26-02-2012, 16:24:02

To jest aura przed migrena. Ja mialam kilka dni temu skrocony widziany obraz o polowe. Prawe oko mialo zamazany obraz widzianego obrazu z towarzyszeniem swietlnych blyskow , zygzakow. Czy tez tak masz ?. Po 20 min obraz poprawil sie , widzialam w calosci lecz nastapil silny bol migrenowy , mnie dr. zapisal lek przeciwbolowy z kodeina.
gość
29-02-2012, 15:34:19

Witam.
Jestem w klasie maturalnej i od dosłownie kilku dni mam problem z podwójnym widzeniem, jak patrzę w lewo i jak patrzę daleko na wprost widzę podwójnie, przy patrzeniu z bliska jest w porządku. Okulista przeprowadził wszystkie badanie i niczego nie znalazł także problem jest natury neurologicznej. Wie może ktoś czy podaje się jakieś środki doraźne na to podwójne widzenie żeby złagodzić objawy? Macie w Krakowie do polecenia jakiegoś specjalistę w tej dziedzinie?
Proszę o jakieś porady bo jak na tą chwilę strasznie mnie to przeraża, a dodatkowo matura się zbliża, a na nauce zupełnie nie mogę się skupić.
Pozdrawiam :)
Kryśka
VIP
01-03-2012, 07:56:17

Gość 2012-02-29 16:34:19 Witam.
Jestem w klasie maturalnej i od dosłownie kilku dni mam problem z podwójnym widzeniem, jak patrzę w lewo i jak patrzę daleko na wprost widzę podwójnie, przy patrzeniu z bliska jest w porządku. Okulista przeprowadził wszystkie badanie i niczego nie znalazł także problem jest natury neurologicznej. Wie może ktoś czy podaje się jakieś środki doraźne na to podwójne widzenie żeby złagodzić objawy? Macie w Krakowie do polecenia jakiegoś specjalistę w tej dziedzinie?
Proszę o jakieś porady bo jak na tą chwilę strasznie mnie to przeraża, a dodatkowo matura się zbliża, a na nauce zupełnie nie mogę się skupić.
Pozdrawiam :)
Kryśka
Witaj Krysiu.
Jesli okuliste zaliczyłaś, to musisz odwiedzić neurologa,
to nie musi byc nic poważnego, ale jednocześnie nie wolno tego lekceważyć.
Ja choruje na MG i mam podwójne widzenie.
Na ul. Botanicznej w Krakowie jest przykliniczna przychodnia neurologii , musisz tam zapytać , ale dostanie się na kase chorych graniczy z cudem , jesli możesz prywatnie to tam też moze udzielą Ci INF.
Jest w Krakowie dr Grażyna Zwilińska na emeryturze i moze przyjmuje pryw. to była ordynator z Botanicznej bardzo dobra specjalistka.
Pisz co zamierzasz.
Pozdrawiam Renia
gość
01-03-2012, 11:52:26

Byłam u neurologa i zlecił mi rezonans magnetyczny głowy i drugi rezonans naczyń w głowie. Na dziś udało mi się zdobyć termin na rezonans głowy, mam nadzieję że to pomoże zdiagnozować skąd to widzenie. Zrobiłam wszystkie badania krwi włącznie z badaniem hormonów i wszystkie wyszły dobrze.
Dziękuję za informacje o tej przychodni neurologii na pewno się tam udam. Jeżeli dr Grażyna Zwilińska przyjmuje prywatnie to do niej również postaram się dostać.
Będę pisać jak będę coś wiedzieć.
Pozdrawiam i dziękuję
Kryśka
VIP
01-03-2012, 13:52:47

Gość 2012-03-01 12:52:26 Byłam u neurologa i zlecił mi rezonans magnetyczny głowy i drugi rezonans naczyń w głowie. Na dziś udało mi się zdobyć termin na rezonans głowy, mam nadzieję że to pomoże zdiagnozować skąd to widzenie. Zrobiłam wszystkie badania krwi włącznie z badaniem hormonów i wszystkie wyszły dobrze.
Dziękuję za informacje o tej przychodni neurologii na pewno się tam udam. Jeżeli dr Grażyna Zwilińska przyjmuje prywatnie to do niej również postaram się dostać.
Będę pisać jak będę coś wiedzieć.
Pozdrawiam i dziękuję
Kryśka
Pisz koniecznie
Powodzenia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: