simplv to nie tak działa.
Owszem są kolejki do specjalistów i fakt, ze jak się za neurochirurga nie zapłaci, to można czekać ponad rok. To prawda. Dlatego większość z nas była zmuszona konsultować sie u neurochirurgów prywatnie. Tylko, ze .... potem juz działa (przeważnie) tzw. "opieka" lekarza nad prywatnym pacjentem i to sie objawiało przynajmniej tym, ze gdzieś nas do tych kolejek w szpitalach dopisywali.
Wiem, ze jest to nie w porządku wobec tych, którzy czekają w kolejce z NFZ, ale jak ktoś ma faktycznie pilną potrzebę operacji, to działa instynkt przetrwania i tyle, każdy walczy o siebie.
Zresztą jak sytuacja jest poważna to i z normalnej kolejki NFZ robią zabiegi szybciej niż wypada z listy. Wiem, ze tam są przetasowania na tych listach w zależności od wyników badań kontrolnych, które pacjenci mają w czasie tego oczekiwania.
Nie wiem z jakiego jesteś miasta - widocznie u was są takie długie kolejki.
Pościągaj sobie telefony z oddziałów neurochirurgicznych innych miast i zadzwoń jakie mają tam kolejki.
Poza tym może ten szpital, w którym pracuje twój lekarz nie ma kontraktu z NFZ i dlatego kazał ci płacić?
Podałaś tylko wybiórcze informacje, dlatego ciężko jest sie w tym rozeznać ale u nas chyba wszyscy mieli operacje na NFZ i nikt za nie nie płacił, a jesteśmy z całej Polski.
W czasie gdy ja szukałam terminu było tak, że w Krakowie miałam czekać 4 miesiące, w Opolu 2 miesiące a w Bytomiu 2 tygodnie. To się zmienia, kontrakty co roku sa na inne ilości, trzeba pytać.
Pomijam już fakt, czy na pewno musisz być krojona, bo to inna para kaloszy. Ja zanim się zgodziłam na operację miałam tę samą diagnozę z kliku rożnych źródeł - do niektórych lekarzy szłam i płaciłam, innych ktoś mi załatwiał, bo ich znał, w każdym razie płytkę z MR widziało kilku neurochirurgów i wszyscy byli zdania ze operacja u mnie jest konieczna, wiec .... w końcu się z tym pogodziłam.
Ty masz jedną opinię, a zabieg jest bardzo poważny, musisz być przekonana do tej decyzji, tym bardziej, ze to nie jest tak, ze po operacji wrócisz do pełnego zdrowia.
Część dolegliwości pozostanie.
tak więc dużo jest w twoich rekach z decyzją co zrobić na samym czele.
Asia