Reklama:

zawroty głowy od szyjnego odcinka kręgosłupa (86)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-04-2012, 11:59:46

Rysiu, musisz zrobic to pierwszy raz, zrobiles wszystko oprocz tego, a mianowicie TK szyjnego odcinka kregoslupa. Czemu neurolog nie zlecil.Przy takich objawach masz degeneracje dyskow w odcinku szyjnym, conajmniej dwoch tak podejrzewam. Mam tez takie objawy z tym, ze u mnie oprocz zaburzenia ostrosci widzenia , zawrotow , omdlen, dokucza silny bol glowy i karku.Zrob na wlasny koszt to badanie a z wynikiem idz do neurochirurga. Pozdrawiam J
Wtajemniczona
06-04-2012, 14:56:07

Rysiu słuszne sugestie mojego poprzednika.
Jeżeli nie uda Ci się "wydębić skierowania na Tk szyjnego to zrób to niestety prywatnie.
Mam przykre doświadczenie w przypadku mojego męża. Objawy były podobne a skończyło się mielopatią / poczytaj koniecznie o tym paskudnym i nieodwracalnym schorzeniu /w konsekwencji był niestety poważny zabieg w trybie na "cito"gdyż grozilł paraliż 4-kończynowy. Nie straszę ale chcę Cię uczulić na to jakie konsekwencje mogą być w przypadku kręgosłupa szyjnego.
Pozdrawiam, życzę zdrowia i wesołych Świąt Wielkanocnych
wiesia
gość
08-10-2013, 13:07:42

WITOJCIE
Mam pytanie: Jeżeli w obrębie "12-go piersiowego, 1-go lędźwiowego" 1x wystąpił super ból, 1x drętwienie całych pleców w postaci pająka rozplatającego sieć od tego miejsca, 1x przez 2 tygodnie mrowienie-od tego punktu- mięśnia czworobocznego, które wędrując od jego podstawy ku górze zatrzymało się mrowiąc w barkach i czasem u podstawy czaszki (w odchyleniach głowy) przez dwa ostatnie lata, wtórują temu zawroty głowy, efekt "slow motion" światłowstręt, 100%wy-po każdym dźwiganiu nasilający ból u podstawy czaszki z odr. wymiotnym, stały światłowstręt, wrażenie nadchodzącej utraty przytomności, I TAK:
W sytuacjach stresowych lub gdy dużo mówię w pracy zawroty nasilają się, schylając się kilkukrotnie na such - robi się ciemno i brakuje tchu, ogólne zmęczenie i osłabienie mięśniowe. CZY TAKIE OBJAWY WSKAZUJĄ NA PROBLEMY Z KRĘGOSŁUPEM CZY MOJE ZAWROTY - jak mi sugerują wkoło- SA NATURY NEUROLOGICZNEJ I PSYCHIATRA SIĘ KŁANIA...
PS.Moje grzeszki to: -brak ruchu; -zrywanie się do dźwigania; - skakanie z 2m wysokości; -3 DO 4 LETNIA NOTORYCZNA TZW. MANIPULACJA NA KRĘGOSŁUPIE (naprężenie mięśniowe karku- chrup-manipulacja , rozluźnienie; w piersiowym kr12 to samo, i w lędźwiowym też)
Teraz jak się schylam samo chrupie.
CZY DA SIĘ Z TEGO WYBRNĄĆ I KTÓRĘDY DROGA??? PROSZĘ O OPINIĘ
POZDRAWIAM
gość
18-06-2015, 03:32:26

Rys wiem ze pisałeś dawno i może juz ktoś postawił trafna diagnozę...z tego co czytam, brzmi to na chorobe Meniera czyli ucho środkowe. Moja mama z tym się boryka juz od kilku lat. Początki były trudne ale teraz jest lepiej. Menier podobno się uspakaja z wiekiem.
gość
10-03-2016, 10:34:41

Ja uważam, że w terapii kręgosłupa równie istotną rolę co ruch, odgrywa jakościowy wypoczynek. Ważnym jego elementem jest miejsce, w którym śpimy - nie może to być składana sofa, wersalka czy inny wynalazek. Kiedy ma się problemy z kręgosłupem lub chce się ich uniknąć w przyszłości, należy wręcz sypiać na dobrej jakości materacu. W naszej pracowni testowaliśmy przeróżne materiały i najlepiej sprawdza się pianka wykorzystywana do produkcji materaców Viscotherapy Art Medic. Te właśnie materace i poduszki ortopedyczne polecamy naszym pacjentom -są one, jak wspomniałem - bardzo ważną częścią terapii kręgosłupa.
gość
02-04-2016, 10:04:51

Witam, opiszę swój przypadek może komuś to pomoże. Zaczęlo się dwa lata temu po stresującej dla mnie sytuacji. Trzymałam przez dwie godziny w jednej pozycji dziecko pod kroplowka. Na drugi dzień straszne 'zawroty ' chociaż ja był to inaczej opisała, bo nie kręcilo mi się w głowie tylko miałam uczucie jakbym była w innym świecie, jakbym była obok wszystkiego. Do tego doszły problemy z.ostroscia wzroku. Tragedia.. W tej chwili po dwóch latach zmagania się z tym podejrzewam nerwice u siebie. Ale... Zaczęłam akupunkture i po dwóch wizytach zniknęły zawroty Poczułam się jakbym dostała nowe życie. Wcześniejszą sytuacja wprowadziła mnie w depresję. Okazało się że po jednej stronie odcinka szyjnym miałam duże napięcie, podczas akupunktury dretwiala mi szyja po tej stronie. Jestem naprawdę zachwyconaa. Polecam spróbować!
gość
12-04-2016, 14:04:51

Czyli miałeś nie zawroty ,a takie uczucie bycia na bani, czy tez na kacu,też mnie tak odłączyło parę razy na parę miesięcy po większym strasie..
Trzeba brać jeszcze opcje niedoboru witaminy B12, brak wywołuje akcje podobne do objawów Ryśka, brak tej witaminy w dłuższym powoduje czasie nieodwracalne zmiany w mózgu ,tak czy tak,wato to łykać w dużych dawkach,może te zaburzenia równowagi tak łatwo nie przejdą, ale ćma umysłowa powinna się zminimalizować co powoduje, ze "zawroty" są mniej uciążliwe.
Sa jeszcze ćwiczenia prowokujące na aparat równowagi, kompensacyjne czy jakoś tak się nazywają.
gość
01-09-2016, 15:11:26

To ja podziele sie moja historia. Od 3 lat cierpie na silne zawroty glowy. Moje zawroty glowy zaczely sie bardzo spontanicznie i bardzo gwaltownie. Przeszlam przez kilku lekarzy roznych specjalizacji od laryngologow przez ortopedow po neurochirurga. Zdiagnozowano u mnie migrene przedsionkowa, bo to teraz taka modna diagnoza jak sie nie wie co ci jest. Po 3 latach poszukiwan i studiowania internetu zrozumilam, ze moje problemy sa spowodowane przez szyjny odcinek kregoslupa.
Moje objawy to:
silne zawroty trwajace od kilku do kilkunastu minut zwykle przy skrecie lub pochylaniu glowy,
z szumem w lewym uchu,
lewostronny paraliz twarzy,
rozmazane widzeniu w lewym oku,
nudnosci,
czeste zesztywnienie karku.
Podczas wielu badan wykazano, ze mam osteofity pomiedzy 6 i 7 kregem a takze brak lordozy w szyi.
Jestem sfrustrowana, bo od roku chodze na fizykoterapie, biore magnez z witamina B, spie na poduszce ortopedycznej, chodze na masaze, robilam tez akupunkture i czasem ma wrazenie, ze to nic nie warte! Juz wiem jak wywolac zawroty, jak podniesc ramie i jak skrecic szyje, zeby sie zaczely. I tu rozprawka sie konczy, bo jak ide do lekarza, to on mi daje kolejne skierowanie na fizjoterapie i cala historie ma gdzies. Mam wrazenie, ze stoje w tym samym miejscu. Wy macie zawroty od kilku tygodni a ja od wielu lat, i nie mam zadnej nadziei, nikogo nie interesuje gdzie dokladnie w mojej szyi jest problem, gdzie jest ucisk na nerw. Czytalam o wielu metodach na zagranicznaych forach jak botox itp, ale najbardziej zwyczajnie chcialabym wiedziec, ktory punk w mojej szyi jest tak krytyczny.
Jestem architektem pracuje bardzo duzo, brak aktywnosci fizycznej przed pierwszym epizodem doprowadzilo mnie do zwyrodnien w szyi. Wiem, ze jest to moja wina i wszystko powstalo przez zaniedbanie wlasnej osoby, ale ja mam dopiero 33 lata.
gość
02-09-2016, 08:01:49

to już adekwatny wiek na taką chorobę, na pocztę prześlę informacje
gość
04-09-2016, 16:33:40

Ja również mam takie objawy i taki problem jak Pani, które opisuje go wyżej. Mam 47 lat i jestem księgową. Moje objawy to silne zawroty trwajace od kilku do kilku dni zwykle przy skrecie lub pochylaniu glowy, z szumem w lewym uchu, rozmazane widzeniu,nudnosci, wymioty, czeste zesztywnienie karku. Zawroty są tak silne, że nie mogę sobie z nimi poradzić. potrzebna jest pomoc medyczna, wówczas zgłaszam się na pogotowie. Ostatnio dostałam kroplówkę oraz relanium. do dzisiaj czuję się żle. Proszę o informację również dla mnie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: