Reklama:

zawroty głowy od szyjnego odcinka kręgosłupa (86)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-02-2008, 20:09:00

Witam wszystkich,
mam 21 lat, pół roku temu wystąpiły u mnie po raz pierwszy zawroty głowy, zrobiłam badania, okazało się, że mam przesunięcia jakichś kręgów w odcinku szyjnym, laryngolog powiedział, że wszystko jest w porządku. na jakiś czas zawroty ucichły, ale od miesiąca mam dzień w dzień non stop silne zawroty głowy, że czasami nie wiem, gdzie jestem, dochodzi do tego drętwienie rąk.. biorę Histimerck, chodzę na basen, robię ćwiczenia na szyjny odcinek, ale to kompletnie nic nie pomaga! w ciągu całego dnia nie wiem co się dookoła mnie dzieje, czasami brakuje mi powietrza... czasami już naprawdę mam tego wszystkiego dość, odechciewa mi się żyć..

czy ktoś z was wie, czy istnieje jakiś sposób, żeby coś z tym zrobić? żeby można było normalnie funkcjonować? jakaś operacja, akupunktura?

każda rada będzie dla mnie bezcenna
gość
03-02-2008, 21:13:00

Witaj Gościu
Nie jestem fachowcem ale jest jeden trop ,kórym można pójść.
Npisałaś o przesunięciu kręgów,przypuszczam ,że stwierdzono to na podstawie rtg odcinka szyjnego.
Warto na początek poszerzyć diagnostykę o zdjęcia czynnościowe w przodo i tyło pochyleniu głowy. Może przyczyną dolegliwości jest niestabilność odcinka szyjnego.
Jeśli to badanie potwiedziło by moje przypuszczenia wtedy pozostaje do wykonania MRI ,żeby sprawdzić na jakie struktury nerwowe jest wywierany ucisk.
Jesteś młodą osobą czy nie kojarzysz początku objawów z jakimś urazem albo.np. bardzo gwałtownym hamowaniem samochodu kiedy głowa wykonuje ruch przód/tył .
Czy ćwiczenia na odcinek szyjny robisz pod kierunkiem specjalisty?
Zaobserwuj czy dolegliwości nie nasilają się w określonej pozycji np. pochyleniu głowy lub silnym skręcie w bok.
Zbierz w sobie siły i pociągnij diagnostykę ,żeby nie porzestać tylko naleczeniu objawowym ,jak widac dotychczas mało skutecznym.
Pozdrawiam
Z .
gość
28-05-2008, 06:20:00

Witam. Ja mam podobne objawy i podejrzewam, że to może od kręgosłupa szyjnego. Nagle pojawiły się zawroty głowy, które nasilaja w czasie ruchu głową w boki i przy skupianiu wzroku. Do tego dochodzą drętwienia rąk i napinanie mięśni w nogach. Robiłam wiele badań MRI, RTG, badania z krwi, EEG głowy, laryngolog -, neurolog, wszyscy wykluczaja jakieś choroby, a ja czuje się codziennie tak samo. Najgorzej jest w spoczynku, jak siedze przy komputerze i ruszam oczyma i głową. Nie wiem co dalej robić ! Trwa to już 2 miesiące, od czasu gdzy głowa spadła mi w tył przy podaniu zastrzyku na kamice pęcherzyka żółciowego. Czy ktoś może mi pomóc i poradzic co dalej robić. Gosia 26 lat
gość
06-08-2008, 09:36:00

witam nie przejmuj sie przeszlam to trwalo to pol roku poprostu co dzień zazywaj suplement diety magnez rob cwiczenia ruchowe szyji i uwiez przejdzie to wiem co czujesz nie zycze najgorszemu wrogowi pozdrawiam
gość
28-11-2010, 12:00:28

Witam
Pozwólcie,że i ja opiszę swoje objawy i proszę o ewentualne wskazówki. Od ponad tygodnia mam zawroty głowy, pogorszył mi się wzrok. Narazie wykonuję badania w kierunku kardiologicznym, gdyż mam niewyjaśnione skoki ciśnienia i tętna. Jutro odbieram wyniki TSH, gdyż też może mieć to znaczenie. Wybieram się na RTG odc szyjnego, aczkolwiek podejrzewam u siebie jakąś sprawę neurologiczną. A może jestem hipochondryczką?!
Z zawodu jestem rehabilitantką, ćwiczenia na odc C wykonuję,ale efektów nie ma żadnych. Jestem w ciągłym ruchu. Lecz jak mówią... szewc bez butów chodzi. Może ktoś z was wie jakie są główne objawy tętniaków, oponiaków i guzów?!
Pozdrawiam
gość
28-11-2010, 12:00:51

Witam
Pozwólcie,że i ja opiszę swoje objawy i proszę o ewentualne wskazówki. Od ponad tygodnia mam zawroty głowy, pogorszył mi się wzrok. Narazie wykonuję badania w kierunku kardiologicznym, gdyż mam niewyjaśnione skoki ciśnienia i tętna. Jutro odbieram wyniki TSH, gdyż też może mieć to znaczenie. Wybieram się na RTG odc szyjnego, aczkolwiek podejrzewam u siebie jakąś sprawę neurologiczną. A może jestem hipochondryczką?!
Z zawodu jestem rehabilitantką, ćwiczenia na odc C wykonuję,ale efektów nie ma żadnych. Jestem w ciągłym ruchu. Lecz jak mówią... szewc bez butów chodzi. Może ktoś z was wie jakie są główne objawy tętniaków, oponiaków i guzów?!
Pozdrawiam
gość
29-11-2010, 11:39:51

Jeżeli po pochyleniu głowy do przodu na boki itp występują zawroty głowy czesto na Mri wychodzi zwężenie lub uciski na żyły kręgowe , tak jakby chwilowe odcięcie dopływu tlenu do głowy. Ja mam tak od 10 lat
gość
14-06-2011, 18:39:09

Witam, ja równiez mam takie objawy, dzisiaj wróciłam ze szpitala, diagnostyka kardiologiczna ok, bez zastrzeżeń, w kieszeni mam skierowanie na oddział neuroogiczny. Laryngolog wykluczył zaburzenia błędnika, neurolog oczopląs i inne, morfologia, tsh, ukg, doppler, ekg, mocz, elektrolity- OK.
Natomiast zawroty głowy mam od 8 dni, czasami mam wrażenie, że zwariuję, odchodzę od zmysłów... POMOCY!!!!!
gość
14-06-2011, 22:56:35

To nie laryngolog ma tu cos do powiedzenia ale neurolog , neurochirurg ewentualnie ortopeda. Czy bylas u jednego z tych specjalistow? Co to znaczy " jakichs" kregow. To twoj kregoslup i to ty zle czujesz sie a nie jakis laryngolog , ktory na kregoslupie absolutnie nie zna sie on leczy gardlo, uszy etc. Gdyby on na mnie trafil ja mu dalabym "jakies kregi". Zrob dziewczyno przyzwoite przeswietlenie moze byc na poczatek roentgen.Radiolog opisze co jest z szyjnym odcinkiem , i wtedy tutaj wroc jak bedziesz miala z czym. " jakies kregi " a moze ty u debila bylas?
gość
15-07-2011, 12:28:52

Witam wszystkich "zawrotowców:
Wreszcie udało mi się namierzyć ludzi z problemami takimi jak moje.
Z zawrotami męczę się już chyba ze 20 lat.
Seria badań, ostatnio RTG kręgosłupa szyjnego ,które oglądał neurochirurg/operował mojego męża i ufam mu bardzo/ są zmiany zwyrodnieniowe stosowne do wieku ale na szczęście jeszcze czas na operację. Wskazana rehabilitacja którą też zaliczyłam. Z moich obserwacji wynika..nie mogę dźwigać ciężkich rzeczy, muszę spać na poduszce ortopedycznej,żadnych gwałtownych skrętów szyją, przy dłuższym siedzeniu przy TV lub laptopie zakładam tzw. rogalik i wtedy czuję się lepiej.
Proszę dzielcie się swoimi spostrzeżeniami będzie nam łatwiej pokonać nasze kłopoty.Wiesia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: