Reklama:

wyściółczak? (3283)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-11-2016, 08:13:08

To zupełnie inne objawy niż u mnie. Mnie bolały plecy posladki i nogi tak że wylam z bólu nie mogłam normalnie funkcjonować a tu małe dziecko. Gabi karmiłam 7 dni bo musiałam zacząć brać leki które pomagały tak se. Od tego czasu nie wierzę lekarzom bo twierdzili że to rwa to po porodzie i w końcu przejdzie odwiedziłam mnóstwo medyków nim skierowano mnie na rezonans. Mało tego przed rezonansem miałam tomograf który nie wykazał nic!!!!!
gość
23-11-2016, 13:21:46

Witam! Czy ktoś odwiedzający to forum miał operację usunięcia wyściolczaka IV komory? Jeśli tak to proszę o informację w zakresie przebiegu choroby i wynikow.
Pozdrawiam wszystkich
gość
03-12-2016, 12:48:38

Witam, mam 39 lat, jestem po pięciu operacjach guza kanału kręgowego na poziomach L3-L4,L5-S2,( apendymoma myksopapilare). Pierwsza operacja w 2004r. Po 3 miesiącach wracam do pracy. W 2009 wznowa na poziomie S1-S2, operacja po ktorej nastąpiły zaburzenia zwieracza. 2010 wznowa i kolejna operacja, po niej radioterapia. Po 6 miesacach wracam do pracy (jest to praca fizyczna).2015 wznowa i operacja, w 2016 kolejna. Obecnie jestem pół roku od operacji i znowu coś odrosło. Onkolog proponuje chemioterapię , tylko nie gwarantuje że zadziała. Czy ktoś brał chemię na tego wyściółczaka i z jakim skutkiem? Pozdrawiam Marcin.
gość
03-12-2016, 14:59:24

Chciałem dodać że wszystkie operacje wykonane były w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Są tam dobrzy neurochirurdzy, a szczególne uznanie mam do dr. Boguckiego. To prawdziwy mistrz w swoim fachu. Oferował mnie 4 razy. Zabiegi nie były latwe( ostatni 8 godz.na stole),a ja pomimo problemów zwieraczowych i okresowych bólów neuropatycznych funkcjonuję normalnie. Pracuję, wychowujemy z żoną dwóch synów w wieku 3 i 9 lat. Piszcie o swoich przypadkach, ten wyściółczak jest bardzo rzadki, każda informacja sie przyda. Pozdrawiam Marcin.
gość
03-12-2016, 19:44:36

Witam ciebie Marcinie tu Monika piszę o sobie w wiadomościach wcześniejszych .Ja miałam radioterapie raz 1995 a po drugiej operacji w 2015 już nie mogłam dostać ponownych naświetlan bo za dużo dawkę dostałam wtedy , z tego co wiem chemia na wyściółczak za dużo nie pomoże, słyszałam o protonach że działa , .U mnie wyściółczak ma 8mm co 6 miesięcy rezonans nie poddam się chemii będę się starac o protony gdyby zaczął rosnąć guz , modlę się żeby nigdy to nie nastąpiło .Wiem co Pan przechodzi i jak ciężko jest. Jestem z Panem i trzymam kciuki i zdrówka i proszę pisać. Pozdrawiam Monika
gość
03-12-2016, 20:28:15

Witam Cię Moniko. Ja również nie mogę przyjąć kolejnej radioterapi. Jestem po badaniu PET-CT, nie mam jeszcze wyniku, z opisu rezonansu wyczytałem że jest masa o wymiarach 22.30.17mm. Nie byłem jeszcze u neurochirurga ale czuję że coś się zmienia bo bule troche się zasiliły. O terapi protonowej nie słyszałem jeszcze, muszę poszperać. Pozdrawiam Marcin.
gość
04-12-2016, 06:23:40

Witaj Marcinie ja miałam operacje w 2012 roku, również lędźwiowy odcinek kręgosłupa. Guz wycięty w całości bez naświetlania. Jestem na poczatku mojej drogi i mam pytanie von to jak często miałeś kontrolne rezonanse i czy badała tylko odcinek po operacji czy cały kręgosłup. Mój ostatni rezonans był w styczniu 2015 a kolejny to czerwiec 2017 wydaje mi się ze to długi czas między badaniami. Poza tym witam czerwcu mija 5 lat i już stres sięga zenitu. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia. Agnieszka
gość
07-12-2016, 18:55:32

Po pierwszej operacji również rezonans robiłem co dwa lata. Po pierwszej wznowie czesciej, średnio raz w roku. Zawsze był to tylko odcinek lędzwiowy, tylko po radioterapi kontrolnie zrobiono cały kręgosłup. Teraz po konsylium zalecili badanie co 3-4 miesiące. Zrobiłem 5 miesiecy po zabiegu. W przyszłym tygodniu będę u neurochirurga to będę wiedział czy to napewno może być kolejna wznowa. Ale co tam trzeba być dobrej myśli. Drogie panie głowa do góry. Pozdrawiam Marcin.
gość
08-12-2016, 07:15:28

Tak jak mówisz trzeba być dobrej myśli! Trzymam kciuki za wizytę u neurochirurga:) pozdrawiam Agnieszka
gość
21-12-2016, 15:20:11

Halo Marcinie jak tam po wizycie u neurochirurga?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: