Reklama:

wyściółczak? (3280)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-11-2016, 20:08:39

Witam serdecznie , będzie dobrze ja jestem po dwóch operacjach odcinek piersiowy th8-th10, pierwsza operacja była 1995 i wtedy do operacji nie chodziłam , nie miałam czucia w nogach ale rehabilitacja i doszłam do siebie i chodzę ale minęło 20 lat i znowu druga operacja i na szczęście udało się i chodzę ale długo się nie cieszyłam bo to 3 stopień i będzie odrastac a ja bardzo chcę żyć bo mam dla kogo małą córeczkę , co 6 miesięcy rezonans i modlę się żeby nigdy nie odroslo jest mały ma 8 mm i sprawdzają czy rośnie . Proszę napisać na jakim odcinku u Pani znajduje się wyściółczak, jaki stopień i gdzie Pani miała operacje. ? Postaram się pomóc Pani odpowiedzieć codziennie tutaj zaglądam. , życzę zdrówka i będzie Pani chodzić trochę czasu cierpliwości, rehabilitacji i będzie ok.pozdrawiam Monika
gość
19-11-2016, 03:46:01

bardzo dziękuję za odpowiedz i nadzieję :)
tak jak pisałam nie mam jeszcze wyniku histopat. Ale z MR o ile jiest to wiarygodne podejrzewaj,a
ependymoma myxopapillare. Nogi są wiotkie, " nie słuchają mnie"
operacja odbyła się we Wrocławiu,
gość
19-11-2016, 07:36:10

A jaki odcinek operowany Cały guz został usuniety i jakie objawy miała Pani przed operacją. ? U mnie lewa noga jest słaba i czucie gorsze ale chodzę i się cieszę bo jestem z córką i mogę przy niej wszystko zrobić a też było że po operacji już nigdy nie będę chodzić bo to rdzeń tym bardziej że to druga operacja w tym samym miejscu i ten rdzeń był 20 lat temu częściowo usunięty i odrosto w tym samym miejscu na tej cieniutkiej nitce i bardzo bałam się że już nigdy nie będę chodzić. Monika
gość
19-11-2016, 13:33:55

operowany dolny odcinek. lekarz twierdzi ze guza usunąl w calosci ale zostały takie jakies male /"odnogi""koraliki" czy jak to zwal. będzie wiadomo po histo co ti i co dalek z tym robic.
przed operacją miałam silne bole prawej nogi, stopa bezwladna, noga tez. nie mogłam chodzic, każdego dnia gorzej. a lekarze faszerowali mnie lekami i twierdzili ze to zwykla rwa kulszowa. stacilam miesisąc zanim znalazłam się na stole.
gość
19-11-2016, 14:49:22

To u Pani na odcineku lędźwiowy była operacja u mnie piersiowy.Napewno będzie miała Pani radioterapie i będa rehabilitowac.życzę dużo zdrówka i proszę pisać
gość
19-11-2016, 14:50:34

Witam wszystkich:) ja miałam wysciolczaka w odcinku lędźwiowego st. 1 ale lekarz twierdzi ze usunął całego guza dlatego nikt nawet nie wspomniał o radioterapii. Mam pytanie do osób chorujących jak często robicie kontrolny rezonans i czy tylko kontrolujecie odcinek w którym był guz c z y cały kregoslup
gość
19-11-2016, 14:54:55

I jeszcze mam pytanie odnośnie rehabilitacji czy to standard po takim zabiegu? Mnie nic nie proponowano
gość
19-11-2016, 16:50:00

Rehabilitacja odbywa się wtedy kiedy jest się sparaliżowana nie chodzi ja po pierwszej operacji już do operacji nie czułam nóg i długo dochodziła do siebie prawie rok ale to było 1995 roku a ta druga operacja to do operacji chodziłam byla2015roku i ta noga już jest inna słaba gorsze czucie ale chodzę. Rezonans mam co 6 miesięcy.
gość
19-11-2016, 16:56:38

U mnie też lekarz stwierdził że usunął guza ale jest i ma 8mm z pierwszego stopnia jest 3 stopień i wiem że odrośnie i te komórki rakowe pływają w rdzeniu , mam nadzieje że nigdy to się nie wydarzy
gość
19-11-2016, 17:30:15

I przez cały czas nawet po 1 st miałaś rezonans co pół roku? Ja pierwszy po operacji miałam rok potem po dwóch i teraz mam termin na 3 rezonans na czerwiec a operacja była w 2012

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
Inne sposoby ulżenia w dolegliwościach
Kochani, moja mama jest po dwóch operacjach, jeden na szyję, druga na odcinek lędźwiowy. Przed operacją na odcinek lędźwiowy przestała czuć już stopę, była odrętwiała. Po operacji stopa "wróciła", ale ma na codzień mnóstwo dolegliwości, bóle, parzenia, miała też rwę kulszową aż wygięło jej nogę na chwilę. Czy tak powinno być? Robiła ponowny rezonans, w kilku miejscach piszą o stanozie. Proszę powiedzcie, co można jeszcze zrobić, by ulżyć na codzień? Czytałam o medycznej marihuanie, może jakiś olejek cbd? Czytałam też o kolagenie typu II (może macie jakiś sprawdzony) w połączeniu z Wit c i kwasami omega 3-6-9? Czy taka suplementacja może cokolwiek pomóc? Proszę o jakąkolwiek podpowiedź....
Reklama: