Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-09-2022, 05:14:42

Hej! Z opisu to raczej podwysciolczak -te guzy przez lata mogą nie dawać objawów i nie powiększać się.Tylko cieszyć się.Pozdrawiam
gość
26-09-2022, 07:42:11

Tak. Podobno może być jeszcze hamartoma… nie powiększył się nawet o micro mm.. ale pytając ostatnio o ciąże usłyszałam, że może być różnie… mimo tego, że nieświadoma, że miałam guza jadłam rożnego rodzaju tabletki antykoncepcyjne i jakoś to nie urosło.. paradoksalnie na 2 rezonansach nie opisali go w ogóle! W 2015 i 2018! A w szpitalu normlanie pokazali mi go na płytce, to mnie właśnie uratowało przed wykluczeniem czegoś złośliwego i operacją…
gość
26-09-2022, 07:59:38

Gość 2022-09-26 06:53:39
Nie widzialem takiego przypadku na forum, ale to chyba bardzo dobra wiadomosc ze tyle czasu guz nie rosnie jest szansa ze wgl nie urosnie i tego ci zycze
Tak też bym chciała . Ale planuje ciąże i jeden lekarz mówił a co jak nagle urośnie albo wyjdzie zlosliwy? Ale po tylu latach……
gość
26-09-2022, 15:00:06

Gość 2022-09-26 09:59:38
Gość 2022-09-26 06:53:39
Nie widzialem takiego przypadku na forum, ale to chyba bardzo dobra wiadomosc ze tyle czasu guz nie rosnie jest szansa ze wgl nie urosnie i tego ci zycze
Tak też bym chciała . Ale planuje ciąże i jeden lekarz mówił a co jak nagle urośnie albo wyjdzie zlosliwy? Ale po tylu latach……
trzeba zyc pomimo choroby nie jestem specjalista, ale nie wolno czekac na gorsze bo moze bd tylko lepiej.
gość
26-09-2022, 15:16:40

Gość 2022-09-26 00:14:32
Hejka. Jestem tu nowa. Mam 36 lat . W grudniu znaleziono mi guzka w komorze bocznej lewej, który nie swieci się pod kontrastem. Miałam 10 konsultacji.. miałam kiedyś rezonans w 2015 roku ale opisany był oun bez zmian. W szpitalu jednak pokusili się otworzyć te płytkę i bum znaleźli tam guza .. dzięki temu wiemy, że guz ten nie rośnie min 8 lat… robiłam badanie Trublood w Angli na wykluczenie glejaka. I tak tez się stało. Podejrzewają podwysciolkczaka bàdz hamartome. Czy miał tutaj ktoś tak długo guzka w obserwacji?
Witaj . U mnie przypadkowo znaleziono guza 9 mm na 5 mm w prawej bocznej komorze w styczniu 2020 roku . Było podejrzenie wyściółczaka i właściwie jest tak do dziś . Guz jest pod obserwacją , rezonans magnetyczny robiłam początkowo co pół roku a teraz raz na rok . W tej chwili czekam na termin MRI głowy i denerwuję się bo boję się czy nie rośnie a poza tym przy ostatnim rezonansie okazało się , że jestem uczulona na kontrast czyli gadolinę . Moja neurolog wystawiła mi skierowanie na MRI mózgu bez kontrastu i nie wiadomo co tym razem wykaże te badanie . Najgorsze jest te czekanie...Ale u mnie ta obserwacja trwa dopiero ponad 2 i pół roku a u Ciebie bardzo długo więc nie martw się , gdyby miało coś być złego to już dawno wiedziałabyś o tym .
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i wszystkich na forum , które czytam od dawna i życzę Wam wszystkim zdrowia , wytrwałości i samych pozytywów - Danuta .
gość
26-09-2022, 17:35:53

Myśle, że u Ciebie tez nie musi to być wysciolkczak… 2 lata to dosyć sporo.. a czy twój guz się podświetlał na kontraście ? . Oo kurcze…. Dostałaś wysypki? Zawsze się tego boje…..
gość
27-09-2022, 08:15:40

Witam mój mąż miał w tym roku robiony rezonans. w płacie skroniowym wyszła zmiana 11:8:6 mm opisana jako hamaratoma ?do kontroli? Możliwy wczesny malutki glejak wysoko zróżnicowany? Neurolog uspokoił męża że za pół roku zrobimy kolejny rezonans aby zobaczyć czy coś się zmienia. Nie ma żadnych objawów nic. Poszliśmy prywatnie do neurochirurga i to samo za mała zmiana tylko obserwacja. Rezonans był zrobiony bo mąż po wypadku ma szumy uszne i leczony jest u laryngologa. Badaliśmy też dno oka wszystko w porządku. Ale boję się...
gość
27-09-2022, 12:34:48

A czy zmiana ulega wzmocnieniu po podaniu kontrastu ? Mozecie prosić o MRI spektroskopie. Jest dokładniejsza.
gość
27-09-2022, 13:30:36

Neurolog ani neurochirurg nie zlecił badań tylko rezonans w listopadzie. Opis badania ze znakami zapytania... hamaratoma bez kontrastu nie pewny charakter może mały glejak wysoko zróżnicowany...ta niepewność dobija.. objawów żadnych... Wzrok idealny dno oka też.. czytałam że wysoko zróżnicowane to guzy wolno rosnące... łagodne ale czy na pewno...
gość
27-09-2022, 14:05:00

Neurochirurg gdy oglądał płytkę z rezonansu nie mógł się tej zmiany dopatrzeć... Gdy pytaliśmy o dodatkowe badania powiedział że zbyt małe i że kontrola narazie obserwując też czy jakieś objawy się nie pojawią ale nic nie ma. Neurolog tylko zlecił dno oka ale tam wszystko ok. Miał ktoś podobnie?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: