Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-07-2022, 12:24:59

Gość 2022-06-30 22:15:39
No tak, rezonans od głowy do pada to standard, musi być po takiej operacji. Mi poberali i badali dodatkowo płyn mózgowo rdzeniowy. Radioterapia jeżeli po rezonansie okaże się że został wycięty w całości, to wg mojej wiedzy ostateczność. Niestety mocno uszkadza rdzeń. Jeżeli miałoby dojść do kolejnej takiej operacji to nikt nie chce się podjąć bo gojenie się rdzenia jest bardzo trudne. Od około 2 lat wyściółczak jest kwalifikowany jako nowotwór II stopnia, to nie yragedia. Tak poprostu jest. Ból po operacji jest do opanowania, wysiłek fizyczny przez pierwsze 3-4 miesiące niewskazany. Pozytywne myślenie i nastawienie to podstawa. Rodzina, dzieci to czują, nie można myśleć negatywnie.
Życzę dużo zdrowia i pozytywnych myśli.
Pozdrawiam Was.
Tomek
Dziękuję Tomek za odpowiedz.
Fajnie, że jest to forum i można wymienić się informacjami z innymi osobami.
Dużo zdrówka życzę 😁
Pozdrawiam Julia
gość
01-07-2022, 12:28:21

Gość 2022-06-22 12:59:59
Pisałam do Krakowa dostałam informację że wedle zarzadzen ministra protony nie są refundowane. Aczkolwiek umówili mnie na konsultacje o będę musiała starać się o zgodę u krajowego konsultanta ds onkologii radioterapii.
Pojadę , zobaczymy. Mam na 6 lipca.mam nadzieję że dojadę no mam powikłanie worek oponowy mi nie trzyma i się płyn wylewa . Kazali czekać bo może się sklei ale z dnia na dzień coraz gorzej a nie lepiej tak więc chyba kolejna operacja :(. Pozdrawiam Anka

Anka daj znać po konsultacji co Ci powiedzieli.
Pozdrawiam Julia
gość
01-07-2022, 16:20:33

Hej... Przychodzę tu pełna strachu. Ze łzami w oczach piszę ten post. Zacznę od tego że w listopadzie 21 wykryto guz u męża który lekarz nazwał podwysciolczakiem. Do obserwacji i kontroli za jakiś czas.. No i poniżej badanie kontrolne, wizyta u neurochirurga. Konsulium lekarzy jednoznacznie stwierdza, że trzeba operować. W poniedzialek mamy dzwonić ponownie. Ja nawet nie wiem o co mam zapytac 😔
gość
01-07-2022, 19:51:47

Hej! W krótkim czasie guz zwiększył swoją objętość i pewnie dlatego chcą operować .Najpewniej jest to podwysciolczak lub guz mieszany z wysciolczakiem.Wszystkie pozostałe parametry w normie brak cech zaburzenia dyfuzji to ważne bo świadczy o łagodnym charakterze guza, nie ma obrzęku super.Pewnie podejmą decyzję o usunięciu guza i wtedy wycinek obejrzy patolog który konkretnie określi histopatologię guza.Dobrze byłby skonsultować się jeszcze z innym lekarzem.Dwie opinie jak najbardziej wskazane.Nie ma czym się martwić podwysciolczak to guz łagodny.
gość
02-07-2022, 07:07:30

Gość 2022-07-01 21:51:47
Hej! W krótkim czasie guz zwiększył swoją objętość i pewnie dlatego chcą operować .Najpewniej jest to podwysciolczak lub guz mieszany z wysciolczakiem.Wszystkie pozostałe parametry w normie brak cech zaburzenia dyfuzji to ważne bo świadczy o łagodnym charakterze guza, nie ma obrzęku super.Pewnie podejmą decyzję o usunięciu guza i wtedy wycinek obejrzy patolog który konkretnie określi histopatologię guza.Dobrze byłby skonsultować się jeszcze z innym lekarzem.Dwie opinie jak najbardziej wskazane.Nie ma czym się martwić podwysciolczak to guz łagodny.
Dziękuję za Twoją odpowiedź.. Jak wygląda taka operacja? Jak długo dochodzi się do siebie? Oczywiście w poniedziałek będę o to wszystko pytać, ale już dziś ze strachu o niego nie spalam całą noc.. Dodatkowo czy to położenie jest bardzo złe? Mąż jest taki, że na wizytach nie zadaje wiele pytań, a ja odchodzę od zmysłów, dlatego w poniedziałek porozmawiam jeszcze sama z lekarzem
..
gość
02-07-2022, 07:33:51

I czy możecie polecić jakiegoś lekarza w Warszawie który się specjalizuje w takich guzach?
gość
02-07-2022, 09:27:16

Gość 2022-07-02 09:33:51
I czy możecie polecić jakiegoś lekarza w Warszawie który się specjalizuje w takich guzach?
Ja polecam Rafala Górskiego, trzeba dzwonic na Świetlików w Warszawie i prosic zeby jak najszybciej przyjeli. Pozdrawiam Karolina
gość
02-07-2022, 14:50:52

Ja polecam dr Kunickiego z Instytutu Onkologii
gość
02-07-2022, 15:28:18

Hej!prof.Andrzej Koziarski WIM
gość
02-07-2022, 16:13:14

Ja mogę polecić z Poznania dr. Jeremiego Kościńskiego ( pan doktor zajmuje się najtrudniejszymi przypadkami) a do tego jest fantastycznym człowiekiem, empatycznym, interesuje się pacjentem, dokładnie wszystko wyjaśnia. Dodam, że nie byłam u niego na ani jednej wizycie prywatnej, wszystko na NFZ.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: