Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-06-2022, 19:20:26

Gość 2022-06-24 20:50:56
Gość 2022-06-24 20:10:19
Gość 2022-06-24 14:25:15
Gość 2022-06-24 14:12:38
Hejka jestem tu nowa i bardzo przerażona, odebrałam wyniki histo- Pato i czekam na konsylium co dalej ze mną zrobią 🙆😭 20 maja była operowana w Poznańskim szpitalu klinicznym na Przybyszewskiego z powodu dyskopatii lędźwiowej oraz guza kanału kręgowego ( wstępnie oscylowanie,że to nerwiak )jednak wyniki histopatologiczne wykazały wyściółczak.
Tak bardzo się boję ......
Czy ktoś jest w stanie się do tego odnieść?
GFAP ++ ODCZYN DODATNI ;
S-100 + ODCZYN SLABO DODATNI
VIMENTYNA ++ ODCZYN DODATNI
EMA - ODCZYN UJEMNY
Ki67 ++ odczyn dodatni śladowo
Co oznaczają te + i - ??
A jaki procent KI?
No niestety żadnej informacji więcej na ten temat nie mam .
Jedynie to co napisałam wcześniej Ki 67 ++ odczyn dodatni śladowo
Ja mialam dodatnie nieliczne komorki 1 procent. Tez EMa ujemna, podobno to dobrze. U mnie wysciolczak 2 grupa. Pozdrawiam Karolina
gość
24-06-2022, 19:29:52

Gość 2022-06-24 21:20:26
Hejka jestem tu nowa i bardzo przerażona, odebrałam wyniki histo- Pato i czekam na konsylium co dalej ze mną zrobią 🙆😭 20 maja była operowana w Poznańskim szpitalu klinicznym na Przybyszewskiego z powodu dyskopatii lędźwiowej oraz guza kanału kręgowego ( wstępnie oscylowanie,że to nerwiak )jednak wyniki histopatologiczne wykazały wyściółczak.
GFAP ++ ODCZYN DODATNI ;
EMA - ODCZYN UJEMNY
Co oznaczają te + i - ??
A jaki procent KI?
Ja mialam dodatnie nieliczne komorki 1 procent. Tez EMa ujemna, podobno to dobrze. U mnie wysciolczak 2 grupa. Pozdrawiam Karolina
Bardzo dziękuję Karolina za odpowiedź, wiele dla mnie znaczy, że ktoś mi odpisał.
Tak jak wspominałam jestem bardzo przerażona i strasznie się boję a dodatkowo miesiąc po operacji mam okropny ból kręgosłupa ( nie wiem czy to efekt tego że neurochirurg kazał wracać do normalności i Czy nie przesadziłam z gotowaniem sprzątaniem i tak dalej Czy to po prostu siedzi w mojej głowie i dlatego taki ból) .
Pozdrawiam Julia
gość
24-06-2022, 19:56:15

Gość 2022-06-24 21:29:52
Gość 2022-06-24 21:20:26
GFAP ++ ODCZYN DODATNI ;
EMA - ODCZYN UJEMNY
Co oznaczają te + i - ??
A jaki procent KI?
Bardzo dziękuję Karolina za odpowiedź, wiele dla mnie znaczy, że ktoś mi odpisał.
Tak jak wspominałam jestem bardzo przerażona i strasznie się boję a dodatkowo miesiąc po operacji mam okropny ból kręgosłupa ( nie wiem czy to efekt tego że neurochirurg kazał wracać do normalności i Czy nie przesadziłam z gotowaniem sprzątaniem i tak dalej Czy to po prostu siedzi w mojej głowie i dlatego taki ból) .
Pozdrawiam Julia
Ja miesiac po operacji mylam podłogę na kolanach bo mnie kolezanki z pracy miały odwiedzić... po 5 miesiacach wrocilam do pracy, myślę ze to jednak było za wcześnie. A jeśli chodzi o bol kregoslupa to niestety jest ze mna zawsze od prawie 2 lat. A EMa ujemna to bardzo dobrze kiedys czytalam. Pozdrawiam Karolina
gość
25-06-2022, 20:56:04

Hej. Ja miałam operację 30 mają. Te jestem świeża. Bardzo dużo wsparcia dostałam od ludzi na tym forum. Teraz mam powikłanie. Worek oponowy nie trzyma wylatuje płyn, mam okropna i bardzo dużo gule pod raną bo płyn kursuje sobie z worka pod skórę i z powrotem. Czeka mnie 2 operacja. Ja mam wysciolczak 2 stopnia ale zostały obrzeza guza i konsylium zakwalifikowało mnie rasioterapii
Będę starać się o protony, ale powikłanie wszystko mi wydłuża. Ból mam okropny. Problem z jelitami. Nie ma czucia głębokiego i powierzchniowego od piersi w dół po prawej stronie. A jak u ciebie z czuciem ? Wiesz może czy udało usunąć się całego guza ?.trzymaj się mocno duzo siły ci życzę. I nie bój się bo to pogarsza. Ja mam dzieci aż 5 a najmłodsze ma 3.5 latka. Też byłam przerażona ale teraz biorę to na klatę i robię wszystko żeby dojść do siebie i zacząć leczenie
Anka
gość
27-06-2022, 07:22:58

Witam Aniu tak bardzo się cieszę, że odpisałaś jest to dla mnie bardzo ważne.
Strasznie mi przykro że u ciebie pojawiły się takie powikłania, bardzo mocno trzymam kciuki aby wszystko się dobrze ułożyło.
No dla mnie najgorszą myślą jest też to że mam dzieci, jak sobie o nich myślę to od razu dopadają najgorsze myśli, dodatkowo męża nie ma bo na miejscu jest raz w miesiącu na tydzień w domu i to też jest bardzo ciężki ponieważ nie mam na vodzien osoby która by mnie wspierała. Dziś czekam na telefon ze szpitala ponieważ w miniony piątek odbywało się konsylium i mam nadzieję że dziś się dowiem jak decyzja co ze mną. Na wypisie mam że guz wycięty w całości.
Jeśli chodzi o moje ciało to nadal nie mam czucia W prawej nodze mrowienia cały czas biodro jakby zablokowane podczas chodzenia pojawia się ból biodra. Wstępnie mam umówiony termin na koniec lipca początek sierpnia do szpitala na oddział rehabilitacyjny i żyję nadzieją że ta rehabilitacja mi pomoże ale teraz boję się że jeśli wdrożą leczenie onkologiczne do terminy mogą się zejść i ta rehabilitacja się nie odbędzie 🤷
Zastanawiam się także co jest powodem tego że miesiąc po operacji czuję się gorzej niż przed, muszę przyznać że nawet 4 dni pod rząd musiałam brać tramal ponieważ nie byłam w stanie się ruszyć tak bolał mnie kręgosłup. Cieszę się że jest takie forum i są osoby z którymi można się wymienić swoimi troskami spostrzeżeniami i tak dalej.
A wy kochani też macie taki ból kręgosłupa?
gość
28-06-2022, 09:03:47

Hej. Mnie boli caly czas kręgosłup. Ale jak rozchodze jest dużo lepiej. Jesteś już po konsylium. ? Co coli powiedzieli. ?.ja mam tak samo jak Patrzę w oczy mojego 3.5 letniego synka to rozpacz mnie ogarnia. Ale staram się już tak nie myśleć. Musisz się zebrać w garść. Będzie dobrze. Tylko pozytywne myślenie nam pomoże . Trzymaj się i daj znać czy dali ci leczenie .
Anka
gość
28-06-2022, 14:13:44

Hej Aniu, dzwonili do mnie wczoraj ze szpitala, na razie nie podjęli żadnych decyzji o dalszym leczeniu, zalecili wykonanie rezonansu głowy i całego kręgosłupa i znowu czekanie na konsylium.
nowotwór drugiego stopnia.
Sama już nie wiem czy to dobrze czy źle że znowu robią badanie ?
Większość ludzi na forum widzę że od razu dostawali radio po operacji.
No u mnie jeszcze dodatkowo oprócz wycięcia guza była też robiona przepuklina 🤦🤦🤦
Was też blizna tak bardzo ciągnie jak byście mieli za mało skóry?
I z chodzeniem u mnie coraz gorzej, bo boli mnie strasznie biodro A dodatkowo ciągnie blizna.
Zastanawiam się też czy to faktycznie ból fizyczny czy to siedzi w mojej głowie????
gość
28-06-2022, 14:24:39

I jeszcze jedno pytanie, czy Wy pracujecie może z blizna ? Chodzi mi o masaż czy też rozmasowywanie jej ?
gość
29-06-2022, 06:37:23

Gość 2022-06-28 16:13:44
Hej Aniu, dzwonili do mnie wczoraj ze szpitala, na razie nie podjęli żadnych decyzji o dalszym leczeniu, zalecili wykonanie rezonansu głowy i całego kręgosłupa i znowu czekanie na konsylium.
nowotwór drugiego stopnia.
Sama już nie wiem czy to dobrze czy źle że znowu robią badanie ?
Większość ludzi na forum widzę że od razu dostawali radio po operacji.
No u mnie jeszcze dodatkowo oprócz wycięcia guza była też robiona przepuklina 🤦🤦🤦
Was też blizna tak bardzo ciągnie jak byście mieli za mało skóry?
I z chodzeniem u mnie coraz gorzej, bo boli mnie strasznie biodro A dodatkowo ciągnie blizna.
Zastanawiam się też czy to faktycznie ból fizyczny czy to siedzi w mojej głowie????

nie odrazu kazdego kierowali na radio. Badania calego kregoslupa i glowy to konieczne badania przed podjeciem takiej decyzji. Kazdy przypadek jest inny ale jest prwna droga ktora jest standardem. z radioterapia to jest tak jak onkolodzy mowia trzeba sie zastanawiać czy przyniesie wiecej pożytku czy szkod przy takim nowotworze moze wgl nie pomoc a zaszkodzić. jesli juz zostanie podjeta decyzja ze pomoze. To napewno warto starac sie oprotony napewno sa mniej iwazyjne.
gość
30-06-2022, 20:15:39

No tak, rezonans od głowy do pada to standard, musi być po takiej operacji. Mi poberali i badali dodatkowo płyn mózgowo rdzeniowy. Radioterapia jeżeli po rezonansie okaże się że został wycięty w całości, to wg mojej wiedzy ostateczność. Niestety mocno uszkadza rdzeń. Jeżeli miałoby dojść do kolejnej takiej operacji to nikt nie chce się podjąć bo gojenie się rdzenia jest bardzo trudne. Od około 2 lat wyściółczak jest kwalifikowany jako nowotwór II stopnia, to nie yragedia. Tak poprostu jest. Ból po operacji jest do opanowania, wysiłek fizyczny przez pierwsze 3-4 miesiące niewskazany. Pozytywne myślenie i nastawienie to podstawa. Rodzina, dzieci to czują, nie można myśleć negatywnie.
Życzę dużo zdrowia i pozytywnych myśli.
Pozdrawiam Was.
Tomek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: