Reklama:

wyściółczak? (3290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Wtajemniczona
11-05-2022, 16:51:23

A może hełm magnetyczny?
Słyszeliście o tej metodzie leczenia?
Niestety u nas koszt jest wysoki ale podobno wyniki piorunujące.
Paula
gość
16-05-2022, 16:24:38

Hej wszystkim. Bardzo się cieszę że znalazłam to forum.
Jestem załamana odebrałam wynik z rm dgn wysciolczak wewnątrz rdzenia na odcinku C6/7 th1. Jestem po raku jasnokomórkowym nerki . Nie wiedzą czy to zmiana pierwotna czy meta.czekam na informację czy zechcą operować
.mam małe dzieci . Jeżeli jest ktoś to moze doradzic lub podpowiedzieć proszę o odpowiedź. Idę na konsultacje do Wrocławia profesor Zub. Nie wiem czy to dobry wybór.czy ktoś tu z obecnych miał guza wewnątrz oponowego. Pozdrawiam was wszystkich Anka.
gość
16-05-2022, 20:31:58

Aniu tak mialam i mam nadal zmiane ogniskowa w C1 C2 u mnie nie chcieli.operowac puki nie ma znacznych objawow. Mi powiedzieli ze puki nie wytna do konca nie wiadomo co to jest. Dobrze ze tu trafiłaś sa tu super ludzie ktorzy pomoga i doradzą. Ja moge polecic naurochirurgow z centralnej polski glownie z Warszawy. Ale mysle ze sa tu bardziej doswiadczeni i zsprawieni w boju ktorzy chetnie doradzą. Trzymaj sie cieplutko. 27
gość
17-05-2022, 05:39:22

Dziękuję za odpowiedź.ale jak nie chcą wyciac. Przecież to rośnie a większe tym gorzej . Kasę jutro na konsultacje do 2 lekarzy z Wrocławia. Tylko nie wiem czy Wrocław jest dobrym wyborem. Przy usuwaniu guza złośliwego z nerki okechalam do nowej soli. Doszło do krwotoku stan był poważny . Dlatego teraz tak bardzo chcę trafić pod dobre ręce.pozdrawiam i dziękuję
gość
17-05-2022, 09:39:53

Gość 2022-05-16 18:24:38
Jestem załamana odebrałam wynik z rm dgn wysciolczak wewnątrz rdzenia na odcinku C6/7 th1. Jestem po raku jasnokomórkowym nerki . Nie wiedzą czy to zmiana pierwotna czy meta.czekam na informację czy zechcą operować
.mam małe dzieci . Jeżeli jest ktoś to moze doradzic lub podpowiedzieć proszę o odpowiedź. Idę na konsultacje do Wrocławia profesor Zub. Nie wiem czy to dobry wybór.czy ktoś tu z obecnych miał guza wewnątrz oponowego. Pozdrawiam was wszystkich Anka.
Cześć,
Ja miałem guza wewnątrz rdzenia w odcinku szyjnym C1-C2. Lekarze nie pozostawiali złudzeń, że jest wysokie ryzyko, że zostanę sparaliżowany od szyi w dół. Operacje miałem pod koniec stycznia 2022r. Na początku zostałem kierowany przez docenta Krzysztofa Majchrzaka (bardzo w porządku, wyrozumiały człowiek, który potrafi poświęcić tyle czasu ile trzeba i odpowiedzieć na każde pytanie), ale dzień przed operacja dowiedziałem się, że operację poprowadzi dr Maliszewski ponieważ docent Majchrzak zachorował na covid. Początki po operacji nie były łatwe, ale miałem to szczęście, że nie mam paraliżu. Uczyłem się od nowa chodzenia i innych podstawowych czynności. Niedługo minie 4 miesiące od operacji, a ja już jeżdżę autem i jestem w pełni samodzielny. Także od siebie mogę polecić neurochirurgow z Sosnowca, a szczególnie dr Maliszewskiego. Jak sobie przejrzysz forum to często również wymieniany jest polski Bóg neurochirurgii czyli dr Furtak z Bydgoszczy. Również rozważałem dr Furtaka, ale z oczywistych przyczyn kontakt z nim i czas oczekiwania na operację jest bardzo dłuuugi.
Trzymam kciuki, żeby wszystko się ułożyło. Wiem, że jest ciężko, ale trzeba być dobrej myśli. W razie jakichkolwiek pytań pisz, mamy tutaj wiele wspaniałych ludzi ;)
Pozdrawiam
Damian
Początkująca
17-05-2022, 09:49:16

Aniu, teraz mniej osob pisze ta forum tak ma bieżąco dlatego musisz przejrzeć forum - pojawiało się dużo nazwisk bardzo dobrych neurochirurgów z całej Polski, których już nie pamiętam. Z ostatnich postów kojarzę dr Tabakova chyba z Wrocławia, dr Górskiego z Grodziska Mazowieckiego, dr Furtak z Bydgoszczy. Mój mąż miał operacje właśnie u dr Furtaka. Umów się do kilku specjalistów, z doświadczenia swojego oraz osób z forum wiem że terminy na operacje nie zawsze są pewne (ale tu sytuacja covidowa kierowała) i każdy też miał inne spostrzeżenie po kontakcie z lekarzem. Do dr Górskiego można wysyłać onraz z rezonansu przez stronę, pierwsza konsultacja jest telefonicznie przynajmniej tak było w naszym przypadku w czasie covida, dokładnie w kwietniu ubiegłego roku. Przede wszystkim lekarz którego wybierzesz musi mieć doświadczenie z tym guzem, więc myślę że nazwiska tutaj się pojawiające będą dobrym wyborem do konsultacji. Trzymam kciuki, wszystko się ułoży i bądź dobrej myśli :)
gość
17-05-2022, 12:59:00

Gość 2022-05-17 11:39:53
Gość 2022-05-16 18:24:38
Cześć,
Ja miałem guza wewnątrz rdzenia w odcinku szyjnym C1-C2. Lekarze nie pozostawiali złudzeń, że jest wysokie ryzyko, że zostanę sparaliżowany od szyi w dół. Operacje miałem pod koniec stycznia 2022r. Na początku zostałem kierowany przez docenta Krzysztofa Majchrzaka (bardzo w porządku, wyrozumiały człowiek, który potrafi poświęcić tyle czasu ile trzeba i odpowiedzieć na każde pytanie), ale dzień przed operacja dowiedziałem się, że operację poprowadzi dr Maliszewski ponieważ docent Majchrzak zachorował na covid. Początki po operacji nie były łatwe, ale miałem to szczęście, że nie mam paraliżu. Uczyłem się od nowa chodzenia i innych podstawowych czynności. Niedługo minie 4 miesiące od operacji, a ja już jeżdżę autem i jestem w pełni samodzielny. Także od siebie mogę polecić neurochirurgow z Sosnowca, a szczególnie dr Maliszewskiego. Jak sobie przejrzysz forum to często również wymieniany jest polski Bóg neurochirurgii czyli dr Furtak z Bydgoszczy. Również rozważałem dr Furtaka, ale z oczywistych przyczyn kontakt z nim i czas oczekiwania na operację jest bardzo dłuuugi.
Trzymam kciuki, żeby wszystko się ułożyło. Wiem, że jest ciężko, ale trzeba być dobrej myśli. W razie jakichkolwiek pytań pisz, mamy tutaj wiele wspaniałych ludzi ;)
Pozdrawiam
Damian
A po operacji jak się czułeś? Był jakiś niedowład? I jak dochodziłeś do obecnej sprawności? Jakiś ośrodek rehabilitacyjny czy ćwiczenia we własnym zakresie?
gość
18-05-2022, 05:14:59

Dziękuję wam wszystkim.. jesteście bardzo mili że odpisaliscie. Jadę dziś na konsultacje do Wrocławia do lekarza z koloni wojskowej. Na 31.05 mam umówiona konsultacje z dr Furtak. To nie długo bo raptem 2 tyg. Dodam że konsultacja na NFZ. Bo prywatnie koniec listopada obecnie. Ale drzwiami i nogami się pchałam do szpitala i się znalazł w miarę realny termin ( rejestrują na 2027 rok !!!). Czy po operacji macie jakieś leczenie ???
Pozdrawiam was wszystkich i dużo zdrowia
gość
18-05-2022, 09:09:01

Gość 2022-05-18 07:14:59
Dziękuję wam wszystkim.. jesteście bardzo mili że odpisaliscie. Jadę dziś na konsultacje do Wrocławia do lekarza z koloni wojskowej. Na 31.05 mam umówiona konsultacje z dr Furtak. To nie długo bo raptem 2 tyg. Dodam że konsultacja na NFZ. Bo prywatnie koniec listopada obecnie. Ale drzwiami i nogami się pchałam do szpitala i się znalazł w miarę realny termin ( rejestrują na 2027 rok !!!). Czy po operacji macie jakieś leczenie ???
Pozdrawiam was wszystkich i dużo zdrowia
Mamy leczenie sterydami a oprócz tego onkologiczne. Wszystko zależy od rodzaju guza oraz tego czy i ile nie udało się usunąć.
gość
18-05-2022, 18:24:35

Super ze Ci sie udalo do Furtaka dostac "oficjalnie" bedziesz juz figurować w papierach. Mysle ze nie odmowi jesli bedzie konieczna operacja. We wroclawiu jest swietny dr Tabakov!!! Mysle ze warto sie z nim skonsultowac jesli dr Furta bedzie odwlakał termin. To forum to kopalnia wiedzy ale tez miejsce wsparcia dla tskich jsk my. Duzo ludzi zaglada wiec pisz jak bedziesz czegos potrzebowac kazdy chetnie odpowie. Generalnie po wycieciu duzo ludzi poleca protony jako leczebie uzupelniajace Choc zdabie onkllogow jest podzielone. Sama musisz poczytac i ocenic. Wszystko zalezy yrz od tego co tak naprawde siedzi w rdzeniu. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: