Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-03-2022, 10:17:35

Hej! Wysciolczaki to glejaki które rosną najwolniej.Miałas operację usunięcia guza tak jak piszesz w 4 częściach.Pewnie wiesz że guzy mają strukturę niejednorodną.W centrum guza Ki-67 jest najwyższe a im dalej tym niższe.Zalezy też od wielkości wycinka.Ja przy pierwszej operacji miałem Ki-67 2% a przy drugiej 6% potem proton.Okazało się że przy pierwszej wycinek był oddany do patologa z warstwy infiltracji a więc oddalonej od centrum.Pozdrawiam Dawid
gość
10-03-2022, 11:28:44

Dawid a po jakim czasie miales druga operacje sledzilem forum od początku i nic o tym nie wiedziałem.
Początkująca
10-03-2022, 11:47:50

Właśnie mi to też musiało umknąć, ty Dawid w których latach miałeś te operacje ? Na protonach byłeś w Krakowie?
gość
10-03-2022, 11:53:20

Hej! Po 3 latach odrósł.Wracając do twojego przypadku to tak jak pisałem wcześniej myxopapillary ependymoma ma torebkę coś w rodzaju kokona jeśli zostanie uszkodzona podczas operacji a chyba było tak w twoim przypadku skoro mówisz że guz składał się z 4 części to odrósl ale po tej drugiej operacji i protonach powinno być dobrze.Nie straszmy Magdy z Irlandii przekażmy jej pozytywne wiadomości bo ona wykończy się nerwowo O ile pamiętam to u niej jest prawdopodobieństwo podwysciolczaka więc ona ma bardzo dobre rokowania i niech nie martwi się .Pozdrawiam Dawid
gość
10-03-2022, 11:54:23

Hej! Proton w Krakowie
gość
10-03-2022, 19:47:27

Cześć. Jestem 5 miesięcy po wycięciu guza na odcinku s1/s2. Moja histopatologia to jakaś lipa, szpital nie zlecił dokładnych badan, jest tylko napisane ze obraz odpowiada wysciolczakowi who grade I. Nic więcej. Byłam u onkologa, załamał się ja zobaczył wynik który nic nie mówi. Jestem umówiona do centrum onkologii. Wczoraj miałam rezonans głowy, a za tydzień szyja i lędźwiowy. Od jakiegoś czasu boli mnie szyja coraz mocniej, zaczynam się denerwować całą tą sytuacją :(
Pozdrawiam wszystkich
gość
10-03-2022, 19:56:18

Gość 2022-03-10 20:47:27
Cześć. Jestem 5 miesięcy po wycięciu guza na odcinku s1/s2. Moja histopatologia to jakaś lipa, szpital nie zlecił dokładnych badan, jest tylko napisane ze obraz odpowiada wysciolczakowi who grade I. Nic więcej. Byłam u onkologa, załamał się ja zobaczył wynik który nic nie mówi. Jestem umówiona do centrum onkologii. Wczoraj miałam rezonans głowy, a za tydzień szyja i lędźwiowy. Od jakiegoś czasu boli mnie szyja coraz mocniej, zaczynam się denerwować całą tą sytuacją :(
Pozdrawiam wszystkich
Moj guza byl badany jeszcze raz w Centrum Onkologii tylko ze byl przebadany w przeciagu miesiaca od operacji. Wiec moze onkolog stwierdzi, ze trzeba go przebadac. Pozdrawiam Karolina
gość
10-03-2022, 20:03:11

A gdzie byłaś operowana?
gość
17-03-2022, 00:37:50

Hej kochani co tam u was???
U nas jutro św.Patryka na które ba wyjdę przez te bóle głowy.
Proszę was piszcie co u was,chyba nikt aż tak dosłownie nie wziął tego do serca by mnie nie straszyć,🙂
To nic nie zmieni za niedługo wizyta i będę wiedzieć czy jest u mnue czysto czy te bóle głowy z prawej strony i te palce ręka taka niewładne a władną to na tle nerwowym,No i te codzienne poranne wymioty,wtedy to mam ciśnienie ze ho…
Kochani bądźcie ze mną piszcie,
Bardzo was przytulam do serca i co dziennie zaglądam całuje❤️❤️❤️Mi ie
Początkująca
18-03-2022, 15:35:50

Gość 2022-02-20 09:41:27
Gość 2022-02-18 20:31:35
Gość 2022-02-18 14:19:54
Gość 2022-02-15 21:07:26
Właśnie jak sie wszyscy czują po niedawnych operacjach??
Ja czuję się raczej dobrze, chociaż mam problemy z żołądkiem po operacji, ale mniejsza o to. Czucie
w nogach pomalutku coraz lepsze, w prawej dłoni tez jest już poprawam. Z optymizmem patrze w przyszłość :D
Dostałem dzisiaj wyniki. Wyściólczak II stopnia złośliwości, współczynnik ki67 5%. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Damian
To dobrze rokuje wywciolczaki 2 stopnia to najlepiej rokujace guzy ki tez nie jest wysokie wiec tylko pozytywnie patrzecw przyszlosc. Mowili lekarze czy bd potrzebna radioterapia ?
Wyniki odbieram w poniedziałek, wtedy prawdopodobnie dostanę termin konsylium i tam zdecydują. Dr Maliszewski jednak powiedział, że guz został wycięty w całości i nie jest on fanem radioterapii przy pierwszej operacji ze względu na to, że rdzeń już na zawsze traci swoje zdolności regeneracyjne. Także z tego co on mówił to raczej Radioterapii nie będzie, ale na 100% będę wiedział po konsylium to dam znać ;)
Cześć. U mnie Damian taka sama sytuacja jak u Ciebie. Też wszystko wycięte i wyniki identyczne. Słowa dr-a Maliszewskiego te same, więc ja nie mam zamiaru walczyć o radioterapię czy protony. Konsultowałam to z onkologiem i jest tego samego zdania. Skoro neurochirurg z 25 letnim starzem tak twierdzi to myślę, że wie co mówi. U Ciebie lepiej z czuciem, u mnie od operacji nie ma zmian, ale wierze w to, że może być lepiej. Pozdrawiam, Monika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: