Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-03-2022, 10:17:35

Hej! Wysciolczaki to glejaki które rosną najwolniej.Miałas operację usunięcia guza tak jak piszesz w 4 częściach.Pewnie wiesz że guzy mają strukturę niejednorodną.W centrum guza Ki-67 jest najwyższe a im dalej tym niższe.Zalezy też od wielkości wycinka.Ja przy pierwszej operacji miałem Ki-67 2% a przy drugiej 6% potem proton.Okazało się że przy pierwszej wycinek był oddany do patologa z warstwy infiltracji a więc oddalonej od centrum.Pozdrawiam Dawid
gość
10-03-2022, 11:28:44

Dawid a po jakim czasie miales druga operacje sledzilem forum od początku i nic o tym nie wiedziałem.
Początkująca
10-03-2022, 11:47:50

Właśnie mi to też musiało umknąć, ty Dawid w których latach miałeś te operacje ? Na protonach byłeś w Krakowie?
gość
10-03-2022, 11:53:20

Hej! Po 3 latach odrósł.Wracając do twojego przypadku to tak jak pisałem wcześniej myxopapillary ependymoma ma torebkę coś w rodzaju kokona jeśli zostanie uszkodzona podczas operacji a chyba było tak w twoim przypadku skoro mówisz że guz składał się z 4 części to odrósl ale po tej drugiej operacji i protonach powinno być dobrze.Nie straszmy Magdy z Irlandii przekażmy jej pozytywne wiadomości bo ona wykończy się nerwowo O ile pamiętam to u niej jest prawdopodobieństwo podwysciolczaka więc ona ma bardzo dobre rokowania i niech nie martwi się .Pozdrawiam Dawid
gość
10-03-2022, 11:54:23

Hej! Proton w Krakowie
gość
10-03-2022, 19:47:27

Cześć. Jestem 5 miesięcy po wycięciu guza na odcinku s1/s2. Moja histopatologia to jakaś lipa, szpital nie zlecił dokładnych badan, jest tylko napisane ze obraz odpowiada wysciolczakowi who grade I. Nic więcej. Byłam u onkologa, załamał się ja zobaczył wynik który nic nie mówi. Jestem umówiona do centrum onkologii. Wczoraj miałam rezonans głowy, a za tydzień szyja i lędźwiowy. Od jakiegoś czasu boli mnie szyja coraz mocniej, zaczynam się denerwować całą tą sytuacją :(
Pozdrawiam wszystkich
gość
10-03-2022, 19:56:18

Gość 2022-03-10 20:47:27
Cześć. Jestem 5 miesięcy po wycięciu guza na odcinku s1/s2. Moja histopatologia to jakaś lipa, szpital nie zlecił dokładnych badan, jest tylko napisane ze obraz odpowiada wysciolczakowi who grade I. Nic więcej. Byłam u onkologa, załamał się ja zobaczył wynik który nic nie mówi. Jestem umówiona do centrum onkologii. Wczoraj miałam rezonans głowy, a za tydzień szyja i lędźwiowy. Od jakiegoś czasu boli mnie szyja coraz mocniej, zaczynam się denerwować całą tą sytuacją :(
Pozdrawiam wszystkich
Moj guza byl badany jeszcze raz w Centrum Onkologii tylko ze byl przebadany w przeciagu miesiaca od operacji. Wiec moze onkolog stwierdzi, ze trzeba go przebadac. Pozdrawiam Karolina
gość
10-03-2022, 20:03:11

A gdzie byłaś operowana?
gość
17-03-2022, 00:37:50

Hej kochani co tam u was???
U nas jutro św.Patryka na które ba wyjdę przez te bóle głowy.
Proszę was piszcie co u was,chyba nikt aż tak dosłownie nie wziął tego do serca by mnie nie straszyć,🙂
To nic nie zmieni za niedługo wizyta i będę wiedzieć czy jest u mnue czysto czy te bóle głowy z prawej strony i te palce ręka taka niewładne a władną to na tle nerwowym,No i te codzienne poranne wymioty,wtedy to mam ciśnienie ze ho…
Kochani bądźcie ze mną piszcie,
Bardzo was przytulam do serca i co dziennie zaglądam całuje❤️❤️❤️Mi ie
Początkująca
18-03-2022, 15:35:50

Gość 2022-02-20 09:41:27
Gość 2022-02-18 20:31:35
Gość 2022-02-18 14:19:54
Gość 2022-02-15 21:07:26
Właśnie jak sie wszyscy czują po niedawnych operacjach??
Ja czuję się raczej dobrze, chociaż mam problemy z żołądkiem po operacji, ale mniejsza o to. Czucie
w nogach pomalutku coraz lepsze, w prawej dłoni tez jest już poprawam. Z optymizmem patrze w przyszłość :D
Dostałem dzisiaj wyniki. Wyściólczak II stopnia złośliwości, współczynnik ki67 5%. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Damian
To dobrze rokuje wywciolczaki 2 stopnia to najlepiej rokujace guzy ki tez nie jest wysokie wiec tylko pozytywnie patrzecw przyszlosc. Mowili lekarze czy bd potrzebna radioterapia ?
Wyniki odbieram w poniedziałek, wtedy prawdopodobnie dostanę termin konsylium i tam zdecydują. Dr Maliszewski jednak powiedział, że guz został wycięty w całości i nie jest on fanem radioterapii przy pierwszej operacji ze względu na to, że rdzeń już na zawsze traci swoje zdolności regeneracyjne. Także z tego co on mówił to raczej Radioterapii nie będzie, ale na 100% będę wiedział po konsylium to dam znać ;)
Cześć. U mnie Damian taka sama sytuacja jak u Ciebie. Też wszystko wycięte i wyniki identyczne. Słowa dr-a Maliszewskiego te same, więc ja nie mam zamiaru walczyć o radioterapię czy protony. Konsultowałam to z onkologiem i jest tego samego zdania. Skoro neurochirurg z 25 letnim starzem tak twierdzi to myślę, że wie co mówi. U Ciebie lepiej z czuciem, u mnie od operacji nie ma zmian, ale wierze w to, że może być lepiej. Pozdrawiam, Monika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
Reklama: