Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-01-2022, 14:44:33

Guza mam w tylnym dole czaszki, okolice otworu Luschki. Nie wiadomo co to za guz, w opisie rezonansu padło podejrzenie wyściółczaka, ale neurochirurgom na wyściółczaka nie wygląda. Niestety muszę czekać na wycięcie i histopat.
A u Ciebie gdzie guz i jaki stopień ?
Gość 2022-01-11 21:39:35
Panie Grzesiu,w którym miejscu znajduje się guz?
gość
14-01-2022, 20:17:25

Tak jak u pana,iv komora móżdżek. Operowana przez dr Furtaka.
Pozdrawiam m z ie
gość
14-01-2022, 20:18:37

Gość 2022-01-14 21:17:25
Pozdrawiam m z ie
Stopień 2gi wysciolczak choć najpierw mówiono ze będzie podwysciolczakiem…
Będzie dobrze
Początkujący
15-01-2022, 16:31:44

Witam, ja właśnie wróciłem pędzikiem z podróży bo w czwartek dowiedziałem się że mam być w poniedziałek w szpitalu. Operować będzie Dr Tabakov. Pewnie we wtorek pójdę pod nóż. Zaczynam się denerwować ale nie dopuszczam do złych myśli. Tylko pozytywne.
Pozdrawiam.
Tomek
gość
15-01-2022, 18:47:17

Ile jest Pani po operacji ? Jak się Pani czuje ? Pisałem do Pani na maila który kiedyś Pani podawała na forum, chciałem się czegoś dowiedzieć odnośnie tego jak Pani przeszła zabieg jak się Pani czuje i o jakich rokowaniach mówił doktor Furtak. /grzesiek
Gość 2022-01-14 21:17:25
Pozdrawiam m z ie
gość
16-01-2022, 12:18:50

samolot75 2022-01-15 17:31:44
Witam, ja właśnie wróciłem pędzikiem z podróży bo w czwartek dowiedziałem się że mam być w poniedziałek w szpitalu. Operować będzie Dr Tabakov. Pewnie we wtorek pójdę pod nóż. Zaczynam się denerwować ale nie dopuszczam do złych myśli. Tylko pozytywne.
Pozdrawiam.
Tomek
prosze byc dobrej myśli!!! My będziemy sie modlic i trzymac kciuki!!! To bardzo dobry spacjalista. Na pewno bedzie inaczej po operacji wiec trzeba sie nastawic na zmiane w zyciu. Trzeba powalczyc o sprawnosc. Prosze sie rozejrzeć po dobrych osrodkach reabilitacji( moze bedzie przebna - oby nie) mamy fantastycznych neurochirurgow w Polsce w srod nich dr Tabakov. Prosze pisać. Przed i po. Wszyscy bedziemy kibicować szybkiemy powrotu do sprawności.
gość
16-01-2022, 13:17:49

Pierwsza operacja4 lata temu przeszło,druga rok później trzecia bo miałam ropniaka pół roku po drugiej. Nie mogłam wstać z luzka,ale kiedy mąż przyszedł to nie było mowy o siedzeniu na wuzku,co najwyżej mogłam go pchać.No i tak się zaczęło.gdy wrzuciliśmy do pokoju hotelowego to co 3godziny cialgnol mnie na spacer a upały były niesamowite w Polsce wtedy. Tak wiec po 2tyg pobytu w Polsce dostałem raz padaczki i wrzuciliśmy samolotem do irlandi. Tu inny klimat,wiadomo dochodziłam do siebie,ale powoli i na dodatek nie czuje się tu bezpieczna bo nawet zdjęcie szwów jest dla tutejszej służby zdrowia wyzwaniem. Później ten ropniak.Mam zawroty głowy gdy szybko oczami rodzę lub się orbicie.Ale to jest chyba po tej operacji ropniaka tu.Uwiesz mi będzie dobrze i nigdy nie myśl inaczej.Możesz myśleć ze każdy tak tu pisze bo już po,nie,naprawdę będzie dobrze będą schody-ale przecież dasz radę po nich wejść!!! Ściskam cie bardzo mocno,każdego przed i po.Pozdrawiam starych znajomych z oddali którzy mnie i moja rodzine wspierali,nie ma dnia bym nie zawładnęła tu,wiem ze po operacji możecie nie myśleć o jakimś tam forum dlatego poproście kogoś z rodziny pokażcie to forum i niech nas powiadomią co u was,bo choć się nawet nie widzieliśmy to przynajmniej ja/my mamy nerwy i w dzień waszej operacji chodzimy z myślami przy was.
Kochani,strach będzie bo każdy z nas go miał,ale jedno pewne będzie po i będzie dobrze. Całuje mocno.
M z ie
gość
16-01-2022, 13:43:16

A jeśli chodzi o rokowania/nikt nie wie co 6mc mr.wiem z neta ze może odrosnąć,ale modlę się o nas wszystkich by nie. Nie wiem czy jest 100%ze nie odrośnie.co najwyżej możemy zapytać naszego fachowca tutaj który wie tyle co sami neurochirurdzy ma naimie Damian. Może się odezwie napisze.
Sciskam
gość
16-01-2022, 14:17:41

Madziu nie Damian lecz Dawid, i nie pogniewaj sie za uwage bo jestes ogromnie wrazliwa i tego nie lubisz.
Wtajemniczona
16-01-2022, 14:42:01

Właśnie Dawid, nasza skarbnica wiedzy ;)
I Madzia która miała pod górkę ale wyszła na prostą ;) najbardziej pamiętam jak mąż się o Ciebie martwił i tu pisał za Ciebie.
Ja dostałam we wtorek termin rezonansu 22.02
I już mam pełno w gaciach..
Od 3 tygodni ciągle ciągnie mnie w miejscu operacji. Taki dziwny ból.
Ale pamiętam że rok temu też w podobnym okresie łapał mnie taki ból.
Generalnie staram się nie myśleć o tym bo oszaleje.
Chyba wybiorę się po coś na uspokojenie do poradni psychologicznej..
Paula

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: