Reklama:

wyściółczak? (3286)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
22-09-2021, 18:54:58

Próbujcie się dostać do Krakowa na radioterapię protonową jest mniej skutków ubocznych . Dzisiaj dzwoniłam tam i miła pani przychodni zadzwoniła do dr Skóry do gabinetu i powiedziała w skrócie że moja córka ma wyściółczaka ,dziś przyszedł wynik to również łagodny II stopnia . Na @ miałam wysłać opisy ,dokumentację a dr miał się do mnie odezwać czy się córka kwalifikuje , niestety okazało się ,że jest za mloda i NFZ refunduje tylko od 18 rż. Podaje namiary może komuś się przyda .Próbujcie ,nic nie tracicie a.mozecie zyskać .
Nr tel . +48123067071
A tutaj @ na który miałam wysłać dokumentację czyli wypisy ze szpitala ,opisy radiologów z badań RM i tomografii.
terapia.protonowa@onkologia.krako.pl
gość
23-09-2021, 12:48:07

Black75 2021-09-22 20:54:58
Próbujcie się dostać do Krakowa na radioterapię protonową jest mniej skutków ubocznych . Dzisiaj dzwoniłam tam i miła pani przychodni zadzwoniła do dr Skóry do gabinetu i powiedziała w skrócie że moja córka ma wyściółczaka ,dziś przyszedł wynik to również łagodny II stopnia . Na @ miałam wysłać opisy ,dokumentację a dr miał się do mnie odezwać czy się córka kwalifikuje , niestety okazało się ,że jest za mloda i NFZ refunduje tylko od 18 rż. Podaje namiary może komuś się przyda .Próbujcie ,nic nie tracicie a.mozecie zyskać .
Nr tel . +48123067071
A tutaj @ na który miałam wysłać dokumentację czyli wypisy ze szpitala ,opisy radiologów z badań RM i tomografii.
Witam, istnieje jeden sposób na dostanie się na radioterapię protonową w przypadku gdy nie jest ona refundowana przez NFZ. Należy umówić się na wizytę osobistą z Konsultantem Krajowym w Dziedzinie Radioterapii (prof. K. Składkowski) w Gliwicach. Profesor po zapoznaniu się z dokumentacja medyczną i historią choroby może wydać zgodę na radioterapię protonową (wówczas jest ona refundowana przez NFZ). W przypadku mojego męża decyzja była pozytywna i zapadła od razu na tej pierwszej wizycie. Potem wystarczyło dostarczyć zgodę profesora do Krakowa i można było ruszyć z całym procesem. Pozdrawiam wszystkich
gość
23-09-2021, 18:43:13

Nr tel . +48123067071
A tutaj @ na który miałam wysłać dokumentację czyli wypisy ze szpitala ,opisy radiologów z badań RM i tomografii. Dziękuję za te informacje, mogą się przydać po operacji. Pozdrawiam, Monika P.
Początkująca
23-09-2021, 20:22:25

Pozdrawiam ,życzę zdrowia i powodzenia
Początkująca
24-09-2021, 12:39:30

Gość 2021-09-06 15:58:32
Black75 2021-09-05 16:34:01
Witam
Moja córka miała wyściółczaka gr II w rdzeniu kręgowym odc. lędzwiowy w wieku 10 lat . Po upadku na w-fie ( przewrot w przod) zaczeły się łagodne bóle w odc. lędzwowym. Pożniej się nasilały i tak oto dowiedziałam się diagnozy guz lity w rdzeniu kręgowym, tylko na RM to wykryto, tomografia nic nie wykazała oraz różne badania krwi tez nic . Tylko moja intuicja i upór w szukaniu diagnozy i lataniu po lekarzach, sora-ch , udało się zdiagnozować gdy zrobiłam prywatnie RM.
Operacje córka miała w Instytucie Marki i Dziecka w Łodzi , guza usunięto w całości i nie było żadnej radioterapii . Rezonansy kontrolne po miesiący a pozniej co poł roku i co rok. Niestety na początku lipca 2021 przy RM kontrolnym okazało się że w tym miejscu coś się znowu robi, lekarze niE są pewni czy to wznowa czy blizna , a na dodatek w odc. krzyżowym wykryto znowu guza wielkosci 3,5 cm . Córka ma 14 lat i jest juz po operacji, żadnych powikłań ,jedynie ma problem z wyprożnianiem oddaniem stolca , zaparcia. Po pierwszej operacji szybko staneła na nogi jak i po drugiej , W 3 dobie juz chodziła . Teraz czekamy na wynik histopatologiczny ,prawdopodobnie to wysciółczak znowu ,ponoć łagodny jak to lekarze mówili. Dalsze leczenie to radioterapia.
pozdrawiam i życze zdrowia
czy dobrze rozumiem że guz byl w 2 rożnych lokalizacjach ?? Raz w nici koncowej raz w krzyzowym odcinku??
Witam serdecznie
Bardzo podobny przypadek do mojego u mnie też w tomografii nic nie wyszło tylko zrobiłam prywatnie RM i wtedy a odsyłali wszędzie od lekarza do lekarza.
Szkoda że po pierwszej operacji nie zaproponowano radioterapii ale pewnie to ze względu na wiek córka młoda a ja 30 lat. Miałam guza w odcinku TH12 L1. Dwa razy operacja a później protony. Niestety nie tak łatwo uzyskać zgodę na protony od lekarza bo trzeba jechać do Gliwic do profesor i prosić o wyrażenie zgody na leczenie. Trzymam kciuki żeby się udało.
Początkująca
24-09-2021, 15:49:43

Dziękuję :) wierzę że będzie wszystko dobrze ,trzeba nauczyć się z tym żyć i mieć nadzieję ,że nie będzie odrastać . Pozdrawiam
Początkująca
25-09-2021, 09:09:49

Nr tel . +48123067071
terapia.protonowa@onkologia.krako.pl[/
Kochani nie traćcie nadzieji. Umowcie się na konsultacje do Gliwic do profesor Skłodowskiego to główny konsultant w sprawie radioterapii protonowej on napewno wyrazi zgodę na radioterapie wcześniej niż przed ukończeniem 18 rz.
Początkująca
28-09-2021, 18:54:05

A napiszesz coś więcej ?
gość
29-09-2021, 04:11:03

Witam, mój mąż jest po operacji guza sródrdzeniowego w odcinku piersiowym th1 Th2. Czekamy na wynik z histopatologii. Bardzo się martwię, ponieważ u męża nastąpił brak czucia od pasa w dół. Mąż leżąc na łóżku normalnie porusza nogami, stopami unosi zgina ale czucie i powierzchowne i głębokie znikome. Dziś 6 doba po operacji. Ból w miejscu operowanym olbrzymi. Mąż otrzymał kołnierz ortopedyczny. Proszę jeśli ktoś miał podobne doświadczenia o odpowiedź. Czy jest szansa, że czucie wróci?
gość
29-09-2021, 05:02:32

tak, po operacji calkowity brak czucia od pasa w dol. i tylko dyskretne ruchy palcami u jednej nogi. po intesywnej rechabilitacji czucie częściowo wróciło okolo miesiaca i powoli sie poprawia tak samo jak niedowład nóg. 4mc po jest juz duzo lepiej czucie nie wrocilo na 100 % i sprawnosc ale jest tak ze mozna normalnie fukcjonowac. Glowa do gory bedzie dobrze trzeba czasu i rechabilitacji.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: