Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-09-2021, 06:49:27

Gość 2021-09-29 06:11:03
Witam, mój mąż jest po operacji guza sródrdzeniowego w odcinku piersiowym th1 Th2. Czekamy na wynik z histopatologii. Bardzo się martwię, ponieważ u męża nastąpił brak czucia od pasa w dół. Mąż leżąc na łóżku normalnie porusza nogami, stopami unosi zgina ale czucie i powierzchowne i głębokie znikome. Dziś 6 doba po operacji. Ból w miejscu operowanym olbrzymi. Mąż otrzymał kołnierz ortopedyczny. Proszę jeśli ktoś miał podobne doświadczenia o odpowiedź. Czy jest szansa, że czucie wróci?
Witam, u mnie odcinek szyjny. Operacja koncowka listopada 2020, po operacji problemy z czuciem przy wyjsciu ze szpitala nie moglam założyć butów bo ich nie czułam. Chodzilam ale mialam uczucie dziwnych nog jak z waty. Mialam radioterapie protonowa. To co mi zostalo to problem z lewa stopa jak siedze dlugo przed komputerem. Od kwietnia wrocilam do pracy na pelne obroty. Dodam, ze rehabilitanci u których byłam nie wiedzieli jak sie zabrac do tematu bo takiego przypadku nie mieli, wiec wzmacnialam nogi. Pozdrawiam Karolina
gość
29-09-2021, 07:37:55

Gość 2021-09-29 08:49:27
Witam, mój mąż jest po operacji guza sródrdzeniowego w odcinku piersiowym th1 Th2. Czekamy na wynik z histopatologii. Bardzo się martwię, ponieważ u męża nastąpił brak czucia od pasa w dół. Mąż leżąc na łóżku normalnie porusza nogami, stopami unosi zgina ale czucie i powierzchowne i głębokie znikome. Dziś 6 doba po operacji. Ból w miejscu operowanym olbrzymi. Mąż otrzymał kołnierz ortopedyczny. Proszę jeśli ktoś miał podobne doświadczenia o odpowiedź. Czy jest szansa, że czucie wróci?
Witam, u mnie odcinek szyjny. Operacja koncowka listopada 2020, po operacji problemy z czuciem przy wyjsciu ze szpitala nie moglam założyć butów bo ich nie czułam. Chodzilam ale mialam uczucie dziwnych nog jak z waty. Mialam radioterapie protonowa. To co mi zostalo to problem z lewa stopa jak siedze dlugo przed komputerem. Od kwietnia wrocilam do pracy na pelne obroty. Dodam, ze rehabilitanci u których byłam nie wiedzieli jak sie zabrac do tematu bo takiego przypadku nie mieli, wiec wzmacnialam nogi. Pozdrawiam Karolina
gość
29-09-2021, 07:40:09

Gość 2021-09-29 09:37:55
Gość 2021-09-29 08:49:27
gość
29-09-2021, 07:50:50

Karolino, dzięki za dodanie otuchy. Mąż pierwsza dobę po operacji odczuwał dotyk ale zmieniony, nieprzyjemny, parzący wręcz. Następnie nawet i te doznania przestały być odczuwalne. Ruchomość pozostała ale czucia brak. Nie jest w stanie chodzić. Uczucie jakby uda z gąbki miał a stopy obudowane gipsem. Pośladków nie czuje. Karolino jak długo byłaś w szpitalu i gdzie rehabilitowałaś się?
gość
29-09-2021, 08:24:46

Gość 2021-09-29 09:50:50
Karolino, dzięki za dodanie otuchy. Mąż pierwsza dobę po operacji odczuwał dotyk ale zmieniony, nieprzyjemny, parzący wręcz. Następnie nawet i te doznania przestały być odczuwalne. Ruchomość pozostała ale czucia brak. Nie jest w stanie chodzić. Uczucie jakby uda z gąbki miał a stopy obudowane gipsem. Pośladków nie czuje. Karolino jak długo byłaś w szpitalu i gdzie rehabilitowałaś się?
Ja bardzo szybko wyszlam ze szpitala, w czwartek mialam operacje w poniedziałek juz bylam w domu. Do mnie przychodzila Pani rehabilitantka i masowala mi nogi, później chodzilam do rehabilitanta ktory mi rozluźnial mięśnie na szyji po tym kolnierzu trzeba bo sa sztywne, pozniej byl Kraków- tam raz bylam na rehabilitacji. Później juz mialam panstwowa rehabilitację, moge polecic rehabilitanta z Warszawy. Karolina
Początkująca
29-09-2021, 09:32:32

mój mąż operowany w czerwcu 2021, po operacji także problemy z czuciem w nogach, uczucie spięcia/sztywności w nogach do tego były też problemy z ruchomością, nie mógł się do końca zginąć, chód taki jakby na szczudłach bardzo sztywny. Na początku jak kładł się spać nie czuł czy jest przykryty czy nie, na lewym boku miał uczucie jakby lewitował, ale fizjo zalecał aby próbować leżeć na nim. Również nie czuł buta na stopie. Po operacji postawili go w 3ciej dobie. Takie problemy utrzymywały się na pewno z miesiąc czasu. Fizjoterapeuta przychodził od samego początku kiedy wyszedł ze szpitala, masaże, ćwiczenia. Teraz jest lepiej, z ruchomością nóg, czucie w większości wróciło, zaburzenia są bardziej w lewym boku i ręce. Z NFZ dostał 20 zabiegów do realizacji. Obecnie od początku września chodzi prywatnie na rehabilitację ręki (3x w tygodniu), ćwiczy precyzyjność i zwiększa ruchomość. Codziennie ćwiczy w domu. Sprawność praktycznie wróciła, teraz wychodzi na długie spacery, próbował biegać. Każdy ma inaczej, na wszystko trzeba czasu i cierpliwości. Ważne jest to że jeśli coś ubytkiem nie było przed operacją to po czasie wróci. Z fizjoterapeutami jak prywatnie się szuka jest taki problem ze jest ich masa, ale nie każdy zna się na typowo neurologicznych problemach.
gość
29-09-2021, 19:12:45

prosze poczytać forum sa tu przypadki gdzie na poczatku ludzie nie chodzili sle duzo sie cofneło. Trzeba byc dobrej mysli!!! Kto operował???
gość
30-09-2021, 05:24:02

Operował dr Borys Kwinta oraz Roger Krzyżewski. Mąż ma trafić za tydzień na oddział rehabilitacyjny neurologiczny w Rydygierze aby szybko zacząć usprawnianie.
gość
30-09-2021, 08:20:10

Gość 2021-09-30 07:24:02
Operował dr Borys Kwinta oraz Roger Krzyżewski. Mąż ma trafić za tydzień na oddział rehabilitacyjny neurologiczny w Rydygierze aby szybko zacząć usprawnianie.
guz został w całości wycięty ?
gość
30-09-2021, 14:51:02

Lekarz mówił, że tak. Kontrolny rezonans na ten moment nie wykazał masy guza ale obraz jeszcze nie taki na stówę bo zmiany pooperacyjne są jeszcze

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: