Reklama:

wyściółczak? (3290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-09-2021, 13:58:32

Black75 2021-09-05 16:34:01
Witam
Moja córka miała wyściółczaka gr II w rdzeniu kręgowym odc. lędzwiowy w wieku 10 lat . Po upadku na w-fie ( przewrot w przod) zaczeły się łagodne bóle w odc. lędzwowym. Pożniej się nasilały i tak oto dowiedziałam się diagnozy guz lity w rdzeniu kręgowym, tylko na RM to wykryto, tomografia nic nie wykazała oraz różne badania krwi tez nic . Tylko moja intuicja i upór w szukaniu diagnozy i lataniu po lekarzach, sora-ch , udało się zdiagnozować gdy zrobiłam prywatnie RM.
Operacje córka miała w Instytucie Marki i Dziecka w Łodzi , guza usunięto w całości i nie było żadnej radioterapii . Rezonansy kontrolne po miesiący a pozniej co poł roku i co rok. Niestety na początku lipca 2021 przy RM kontrolnym okazało się że w tym miejscu coś się znowu robi, lekarze niE są pewni czy to wznowa czy blizna , a na dodatek w odc. krzyżowym wykryto znowu guza wielkosci 3,5 cm . Córka ma 14 lat i jest juz po operacji, żadnych powikłań ,jedynie ma problem z wyprożnianiem oddaniem stolca , zaparcia. Po pierwszej operacji szybko staneła na nogi jak i po drugiej , W 3 dobie juz chodziła . Teraz czekamy na wynik histopatologiczny ,prawdopodobnie to wysciółczak znowu ,ponoć łagodny jak to lekarze mówili. Dalsze leczenie to radioterapia.
pozdrawiam i życze zdrowia
czy dobrze rozumiem że guz byl w 2 rożnych lokalizacjach ?? Raz w nici koncowej raz w krzyzowym odcinku??
Początkująca
06-09-2021, 20:13:26

Najpierw był w odc.lędzwiowym ,usunięty w całości bez radioterapii , po 3,5 roku jakąś wznowa w tym miejscu się robi ale lekarze nie są pewni bo nie wygląda to na guza. A dodatkowo w odc.krzyzowym był guz lity i został usunięty w całości z nicią końcową.
gość
07-09-2021, 04:48:41

Black75 2021-09-06 22:13:26
Najpierw był w odc.lędzwiowym ,usunięty w całości bez radioterapii , po 3,5 roku jakąś wznowa w tym miejscu się robi ale lekarze nie są pewni bo nie wygląda to na guza. A dodatkowo w odc.krzyzowym był guz lity i został usunięty w całości z nicią końcową.
dziękuję. Czy po 1 operacji corka miała MRI całego rdzenia?? Warto powalczyć teraz o protony, sa lepsze od standardowej radio zwłaszcza że to jeszcze młody organizm. Życzę duzo zdrowia i wytrwałości.
Początkująca
07-09-2021, 05:07:13

Dziękuję :😀 cały rdzeń robili teraz ,sprawdzając czy nie ma rozsiewu , ale w głowie i w odc.szyjnym i piersiowym czysto .
gość
07-09-2021, 09:34:36

Gość 2021-09-07 06:48:41
Black75 2021-09-06 22:13:26
dziękuję. Czy po 1 operacji corka miała MRI całego rdzenia?? Warto powalczyć teraz o protony, sa lepsze od standardowej radio zwłaszcza że to jeszcze młody organizm. Życzę duzo zdrowia i wytrwałości.
bardzo dobrze!!! Oby tak dalej.
Początkująca
07-09-2021, 11:30:29

MagdalenaBk93 2021-09-05 16:53:36
Monika41 2021-09-02 19:51:52
MagdalenaBk93 2021-09-02 00:51:46
Monika41 2021-09-01 20:43:56
Czy znajdę tutaj osoby operowane w Sosnowcu w szpitalu św. Barbary na oddziale neurochirurgii? Bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam, Monika P.

dzięki😘 czy byłaś zadowolona z opieki pielęgniarskiej po operacji? Chodzi mi o to czy można liczyć na pomoc przy umyciu czy przebraniu jak się leży? Zamknięcie szpitali z powodu covida coraz bliżej i nikt z rodziny mi nie pomoże 😣 możesz mi powiedzieć coś na temat dr-a Maliszewskiego?
Wtedy nie było pandemi , niestety z opieki pielęgniarskiej nie... rodzina musiała się upominać o wszystko, worek od cewnika już wypełniony po brzegi- musieli chodzić I mówić żeby oproznili itd . Nie liczne pielęgniarki z polowania reszta jak za karę ...bardziej można było liczyć na pania salowa niż na pielęgniarkę z pomocą. Ja znam tego dr tylko z obchodów mnie wtedy operowal dr.Blaszczyk. może od 2017 roku się coś tak zmieniło.... chodź teraz jak byłam operowana w tym roku w marcu tyle że w Katowicach bo tam mój doktor się przeniósł. To powiem to samo tragedia jeśli chodzi o pomoc pielęgniarek
super, tego się właśnie obawiam. Cóż trzeba się zebrać w sobie i przetrwać to, innego wyjścia nie ma. Dzięki za odpowiedź 😚
Początkująca
07-09-2021, 16:48:00

Monika41 2021-09-07 13:30:29
Czy znajdę tutaj osoby operowane w Sosnowcu w szpitalu św. Barbary na oddziale neurochirurgii? Bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam, Monika P.

dzięki😘 czy byłaś zadowolona z opieki pielęgniarskiej po operacji? Chodzi mi o to czy można liczyć na pomoc przy umyciu czy przebraniu jak się leży? Zamknięcie szpitali z powodu covida coraz bliżej i nikt z rodziny mi nie pomoże 😣 możesz mi powiedzieć coś na temat dr-a Maliszewskiego?
Wtedy nie było pandemi , niestety z opieki pielęgniarskiej nie... rodzina musiała się upominać o wszystko, worek od cewnika już wypełniony po brzegi- musieli chodzić I mówić żeby oproznili itd . Nie liczne pielęgniarki z polowania reszta jak za karę ...bardziej można było liczyć na pania salowa niż na pielęgniarkę z pomocą. Ja znam tego dr tylko z obchodów mnie wtedy operowal dr.Blaszczyk. może od 2017 roku się coś tak zmieniło.... chodź teraz jak byłam operowana w tym roku w marcu tyle że w Katowicach bo tam mój doktor się przeniósł. To powiem to samo tragedia jeśli chodzi o pomoc pielęgniarek
super, tego się właśnie obawiam. Cóż trzeba się zebrać w sobie i przetrwać to, innego wyjścia nie ma. Dzięki za odpowiedź 😚
powiedz mi jeszcze proszę jak leżałaś po operacji? Ja będę cięta na szyi z tyłu, będę leżeć na plecach czy na brzuchu? Słyszałam, że kładą od razu w kołnierzu, to prawda, Pozdrawiam, Monika P.
gość
07-09-2021, 20:07:18

Monika41 2021-09-07 18:48:00

powiedz mi jeszcze proszę jak leżałaś po operacji? Ja będę cięta na szyi z tyłu, będę leżeć na plecach czy na brzuchu? Słyszałam, że kładą od razu w kołnierzu, to prawda, Pozdrawiam, Monika P.
Ja tez bylam cieta na szyji z tylu, lezalam normalnie na plecach bez kolnierza, z tego co wiem w kolnierzu sie nie lezy. Pozdrawiam Karolina
Początkująca
07-09-2021, 20:18:05

Gość 2021-09-07 22:07:18
Monika41 2021-09-07 18:48:00
Monika41 2021-09-02 19:51:52b

Ja tez bylam cieta na szyji z tylu, lezalam normalnie na plecach bez kolnierza, z tego co wiem w kolnierzu sie nie lezy. Pozdrawiam Karolina
Bardzo Ci dziękuję 😚
gość
09-09-2021, 10:22:31

Gość 2021-09-03 21:15:57
Gość 2021-08-20 08:24:22
Nie! Ciągle czekamy. Dr Furtak wraca na początku przyszłego tygodnia. Mamy nadzieję, że wtedy szpital poda nam termin. Doktor doradził nam, żebyśmy poczekali na jego powrót (a nie operowali tuż przed wyjazdem), po to, żeby był osiągalny w szpitalu po zabiegu w razie czego. Jesteśmy trochę nerwowo wykończeni niepewnością, ale na razie na szczęście mąż nie czuje się gorzej, więc staramy się uzbroić w cierpliwość.
jak samopoczucie męża...czy juz po operacji??
Jak się czuje Pani mąż? Prosimy o informację, mam nadzieję że wszystko u Pani OK, trzymam kciuki za same dobre wiadomości 😉

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Reklama: