Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-03-2021, 17:14:33

Już w domu. Ból i ciągnięcie w miejscu operacji normalne. Czucie w nogach dalej bardzo słabe najgorzej pupa i uda. Jestem w stanie przejść z pomocą chodzika do toalety i pochodzić po domu co jest wskazane. Ale rechabilitacja nóg 10 dni po opuszczeniu szpitala kręgosłupa po wizycie kontrolnej za 6 tyg. Takie zalecenia.
Czekamy na wyniki badań guza.
Zastanawia mnie wypis , nazwa jednostki chorobowej : nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze centralnego układu nerwowego
A na siekrowaniach rozpoznanie choroby;
Niezłośliwy nowotwór mózgu
I innych części centralnego systemu nerwowego- rdzeń kręgowy
Czy to standardowy opis przed wynikami histopatologicznymi? Mógł by ktoś pomóc i wytłumaczyć ?
gość
23-03-2021, 18:24:11

Gość 2021-03-23 18:14:33
Już w domu. Ból i ciągnięcie w miejscu operacji normalne. Czucie w nogach dalej bardzo słabe najgorzej pupa i uda. Jestem w stanie przejść z pomocą chodzika do toalety i pochodzić po domu co jest wskazane. Ale rechabilitacja nóg 10 dni po opuszczeniu szpitala kręgosłupa po wizycie kontrolnej za 6 tyg. Takie zalecenia.
Czekamy na wyniki badań guza.
Zastanawia mnie wypis , nazwa jednostki chorobowej : nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze centralnego układu nerwowego
A na siekrowaniach rozpoznanie choroby;
Niezłośliwy nowotwór mózgu
I innych części centralnego systemu nerwowego- rdzeń kręgowy
Czy to standardowy opis przed wynikami histopatologicznymi? Mógł by ktoś pomóc i wytłumaczyć ?
Ja majac operacje w tym samym szpitalu, w wypisie mialam wpisane guz srodrdzeniowy. A na skierowaniu napisane, guz srodrdzeniowy, najpewniej o wygladzie wysciolczaka.
gość
23-03-2021, 18:57:12

Myślę że nikt nie wypisze rozpoznania bez badania histopatologicznego. A co było na opisach rezonansu czy że to wyściółczak??? Czy guz był w środku rdzenia czy na rdzeniu ???
gość
23-03-2021, 19:04:38

W opisach było że najprawdopodobniej wyscióczak. W środku stąd też takie zaniki czucia po operacji
gość
23-03-2021, 20:46:23

Gość 2021-03-23 20:04:38
W opisach było że najprawdopodobniej wyscióczak. W środku stąd też takie zaniki czucia po operacji
czy konsultowała sie Pani z innymi neurochirurgami??? Czy od razu Górski chciał sie podjać operacji??? Bo ja mam w C1 i C2 i na razie nikt nie chce sie podjąć a u Pani też był w C1 wiec sie zastanawiam dlaczego u mnie nie chcą :(
gość
23-03-2021, 21:44:55

Przepraszam jak źle napisałam wcześniej było to c7th1 . Tak doktor odrazu powiedział że się podejmie ale jest to bardzo trudna operacja i wolał by operować w mózgu. A w lublinie nie chcieli.
Przed operacją poinformowali i kazali podpisać zgodę na której były podane konsekwencje niepowodzenia. Lekarz potrafił w jakimś stopniu ocenić bo informował o możliwym porażeniu 4 konczynowym ale mówił że to male prawdopodobieństwo a porażenie dolnych kończyn średnio prawdopodobne.
Całkowitego porażenia nie ma ale jest duży problem z czuciem od pasa w dol.
Dlatego trzeba szukać nazwisk dobrych neurochirurgów i próbować do skutku.
Dla pocieszenia powiem że operację na rdzeniu w dzisiejszych czasach to nie jest rzadkość.
Doktor Górski jednego dnia wykonal 3 operację tego dnia z której każda w mniejszym bądź większym stopniu była ryzykowna i trudna.
Dopiero w szpitalu widać jak wiele osób boryka się z problemami takimi jak my.
Z tego co pamiętam miał Pani / pan mieć wizytę w marcu u doktora Furtaka. Wiadomo coś ?
gość
24-03-2021, 07:14:23

Gość 2021-03-23 22:44:55
Przepraszam jak źle napisałam wcześniej było to c7th1 . Tak doktor odrazu powiedział że się podejmie ale jest to bardzo trudna operacja i wolał by operować w mózgu. A w lublinie nie chcieli.
Przed operacją poinformowali i kazali podpisać zgodę na której były podane konsekwencje niepowodzenia. Lekarz potrafił w jakimś stopniu ocenić bo informował o możliwym porażeniu 4 konczynowym ale mówił że to male prawdopodobieństwo a porażenie dolnych kończyn średnio prawdopodobne.
Całkowitego porażenia nie ma ale jest duży problem z czuciem od pasa w dol.
Dlatego trzeba szukać nazwisk dobrych neurochirurgów i próbować do skutku.
Dla pocieszenia powiem że operację na rdzeniu w dzisiejszych czasach to nie jest rzadkość.
Doktor Górski jednego dnia wykonal 3 operację tego dnia z której każda w mniejszym bądź większym stopniu była ryzykowna i trudna.
Dopiero w szpitalu widać jak wiele osób boryka się z problemami takimi jak my.
Z tego co pamiętam miał Pani / pan mieć wizytę w marcu u doktora Furtaka. Wiadomo coś ?
Czucie powoli wraca, ja mialam operacje w odcinku C4. Musi dac sobie Pani czas. Tez sie bardzo tym denerwowalam.
gość
24-03-2021, 07:17:00

Dziekuje. No właśnie dr Gorski powiedział że jeśli mój guz bylby treszke niżej niż w C1 i C2 to duzo łatwiej by sie podjął operacji... u dr Furtaka mam wizytę juz w ten czwartek. Napisze po co powiedział. Nie nastawiam sie jednak bo czytając forum okazuje sie zr nawet jak zgadza sie na operacje to w obecnych czasach i tak terminów nie ma. Czy moge zapytac kto w lublinie nie chciał sie podjać???
gość
24-03-2021, 07:24:32

Ps byłam u najlepszych....przynajmniej w Warszawie. Może są dobrzy w innych częściach Polski ale w obecnych czasach niezwykla trudno ...:(
gość
24-03-2021, 07:31:49

Gość 2021-03-24 08:17:00
Dziekuje. No właśnie dr Gorski powiedział że jeśli mój guz bylby treszke niżej niż w C1 i C2 to duzo łatwiej by sie podjął operacji... u dr Furtaka mam wizytę juz w ten czwartek. Napisze po co powiedział. Nie nastawiam sie jednak bo czytając forum okazuje sie zr nawet jak zgadza sie na operacje to w obecnych czasach i tak terminów nie ma. Czy moge zapytac kto w lublinie nie chciał sie podjać???
Dr Podkowinski

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: