Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-03-2021, 14:07:14

Gość 2021-03-26 14:50:34
Skonsultujemy to z lekarzem ale w dzisiejszych czasach może być ciężko.
Dokładny opis
Wyniki odczynów imunolohistorycznych w komórkach nowotworowych EMA- i GFAP +
Ki około 3 %
Ja dopiero co zakonczylam terapie protonowa, nowi ludzie caly czas byli przyjmowani. Jak Pani pojedzie do Centrum Onkologii w Warszawie to z automatu dadza Pani fotony. Nikt tam sie nie przejmuje pacjentami i ich zdrowiem. W Krakowie wszyscy mowia o wyzszosci terapii protonowej nad fotonowa. A w przypadku wysciolczakow protony daja bardzo dobre rezultaty leczenia.
gość
26-03-2021, 14:09:45

Gość 2021-03-26 15:04:32
Tak 2 stopien Ependymoma czy to też ma wpływ
Ependymona to wysciolczak, nie ma dokladnie napisane w wyniku jaki to rodzaj ? Ja np. mialam papillare.
gość
26-03-2021, 14:13:45

Nie nie ma
gość
26-03-2021, 16:33:52

Hej! Wyściolczak II stopnia EMA- GFAP + wynik histopatologiczny 3% Wynik dobry.Jeśli była totalna resekcja to radioterapia nie jest konieczna.Jednak nigdy nie wiadomo czy jakieś pojedyńcze komórki nowotworowe nie pozostały.Jeśli lekarz zdecyduje że radioterapia jest wskazana to rzeczywiście warto prosić o proton.Po radioterapii nie ma prawa odrastać.Bardzo dobry wynik proszę być dobrej myśli i planować długie życie. Pozdrawiam Dawid
gość
26-03-2021, 16:34:18

Gość 2021-03-26 14:50:34
Skonsultujemy to z lekarzem ale w dzisiejszych czasach może być ciężko.
Dokładny opis
Wyniki odczynów imunolohistorycznych w komórkach nowotworowych EMA- i GFAP +
Wie ktoś może co oznacza to ema - gfap +?
Ki około 3 %
gość
26-03-2021, 17:58:01

Dzięki Dawid. Dobrze że jesteś i wspierasz wszystkich.
gość
26-03-2021, 18:26:56

Gość 2021-03-26 11:25:36
Gość 2021-03-23 22:44:55
Przepraszam jak źle napisałam wcześniej było to c7th1 . Tak doktor odrazu powiedział że się podejmie ale jest to bardzo trudna operacja i wolał by operować w mózgu. A w lublinie nie chcieli.
Przed operacją poinformowali i kazali podpisać zgodę na której były podane konsekwencje niepowodzenia. Lekarz potrafił w jakimś stopniu ocenić bo informował o możliwym porażeniu 4 konczynowym ale mówił że to male prawdopodobieństwo a porażenie dolnych kończyn średnio prawdopodobne.
Całkowitego porażenia nie ma ale jest duży problem z czuciem od pasa w dol.
Dlatego trzeba szukać nazwisk dobrych neurochirurgów i próbować do skutku.
Dla pocieszenia powiem że operację na rdzeniu w dzisiejszych czasach to nie jest rzadkość.
Doktor Górski jednego dnia wykonal 3 operację tego dnia z której każda w mniejszym bądź większym stopniu była ryzykowna i trudna.
Dopiero w szpitalu widać jak wiele osób boryka się z problemami takimi jak my.
Z tego co pamiętam miał Pani / pan mieć wizytę w marcu u doktora Furtaka. Wiadomo coś ?
Obiecałam że napisze po wizycie u dr Fortaka. Dr powiedział że do końca nie wiadomo co to jest a że zła lokalizacja to trzeba obserwoawać i kolejny rezonans za rok ( chyba że psychicznie nie wytrzymam presji to wtedy za pół roku)....Ogólnie bardzo miły w porównaniu do wiekszości neurochirurgów nie ma tak ogromnego EGO :) Niemniej nie jest skory do operacji w tym miejscu jeśli mam tylko dyskretne ubytki neurologiczne....
Super że udało się znaleźć lekarza ;) tym bardziej że to wybitny specjalistę więc o powodzenie operacji nie ma się co obawiać
gość
26-03-2021, 19:09:17

Gość 2021-03-26 19:26:56
Gość 2021-03-26 11:25:36
Gość 2021-03-23 22:44:55
Przepraszam jak źle napisałam wcześniej było to c7th1 . Tak doktor odrazu powiedział że się podejmie ale jest to bardzo trudna operacja i wolał by operować w mózgu. A w lublinie nie chcieli.
Przed operacją poinformowali i kazali podpisać zgodę na której były podane konsekwencje niepowodzenia. Lekarz potrafił w jakimś stopniu ocenić bo informował o możliwym porażeniu 4 konczynowym ale mówił że to male prawdopodobieństwo a porażenie dolnych kończyn średnio prawdopodobne.
Całkowitego porażenia nie ma ale jest duży problem z czuciem od pasa w dol.
Dlatego trzeba szukać nazwisk dobrych neurochirurgów i próbować do skutku.
Dla pocieszenia powiem że operację na rdzeniu w dzisiejszych czasach to nie jest rzadkość.
Doktor Górski jednego dnia wykonal 3 operację tego dnia z której każda w mniejszym bądź większym stopniu była ryzykowna i trudna.
Dopiero w szpitalu widać jak wiele osób boryka się z problemami takimi jak my.
Z tego co pamiętam miał Pani / pan mieć wizytę w marcu u doktora Furtaka. Wiadomo coś ?
Obiecałam że napisze po wizycie u dr Fortaka. Dr powiedział że do końca nie wiadomo co to jest a że zła lokalizacja to trzeba obserwoawać i kolejny rezonans za rok ( chyba że psychicznie nie wytrzymam presji to wtedy za pół roku)....Ogólnie bardzo miły w porównaniu do wiekszości neurochirurgów nie ma tak ogromnego EGO :) Niemniej nie jest skory do operacji w tym miejscu jeśli mam tylko dyskretne ubytki neurologiczne....
Super że udało się znaleźć lekarza ;) tym bardziej że to wybitny specjalistę więc o powodzenie operacji nie ma się co obawiać
Wiem że wybitny tylko nie chce sie podjac operacji. Troche rozumiem podejscie- takie maja schematy leczenia...troche jednak nie rozumiem ze mam czekać aż mi urosnie na tyle że może być z późno i mnie paraliżuje. :( ciesze sie że niektorzy z nas są po operacji ze wyniki są dobre i można sie teraz skupić na fajnym przeżyciu reszty życia które zostało. Życze wszystkim żeby bylo jak najdłuższe i bardzo przyjemne. :)
gość
26-03-2021, 19:31:12

Tak ale jeśli pojawią się niepokojące objawy myślę że bez problemu zgodzi się na operację. I to nie bd tak że z dnia na dzień cię sparaliżuje. Myślę że jednak oni trochę odkładają te operację ze względu na obecną sytuację covid. Wiem że każdy chciał by tej operacji jak najszybciej ale może lekarze mają rację żeby poczekać może następne rezonanse pokażą bardziej charakter oblicze guza wtedy bd łatwiej przeprowadzić operację. A może guz wgl nie bd rusl i nie bd potrzebna
gość
26-03-2021, 20:33:19

Gość 2021-03-26 20:31:12
Tak ale jeśli pojawią się niepokojące objawy myślę że bez problemu zgodzi się na operację. I to nie bd tak że z dnia na dzień cię sparaliżuje. Myślę że jednak oni trochę odkładają te operację ze względu na obecną sytuację covid. Wiem że każdy chciał by tej operacji jak najszybciej ale może lekarze mają rację żeby poczekać może następne rezonanse pokażą bardziej charakter oblicze guza wtedy bd łatwiej przeprowadzić operację. A może guz wgl nie bd rusl i nie bd potrzebna
oby tak było Dzięki za wsparcie :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: