Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-03-2021, 10:31:52

Gość 2021-03-12 06:58:58
Jak wybrać rechabilitanta po operacji guza rdzenia? Chodzi mi czy musi być to osoba z jakąś specjalizacji w tej kwestii? Wiadomo że dobrze żeby był to rechabilitant z dużym doświadczeniem ale czy coś jeszcze brać pod uwagę ? Jak często rechabilitacje ile h na jeden raz itp. pomoże ktoś ?
Bylam u 4 rehabilitantów, nikt za bardzo nie wiedzial jak sie zabrac do rehabilitacji i jak pomoc. Po operacji u mnie byly i nadal sa problemy z czuciem od pasa w dol, chociaz mialam guza w odcinku szyjnym. Wszyscy zabierali sie za szyje, pomijajac nogi.Po radioterapii jest niestety trochę gorzej, mi jeden z rehabilitantów powiedzial ze powrot do zdrowia potrwa do 2 lat. Elektrostymulacja jest nie wskazana bo pobudza komorki nowotworowe do wzrostu, jak rowniez nie wskazane sa zabiegi medycyny estetycznej ktore sa z uzyciem pradow, fal itp.
gość
12-03-2021, 13:17:43

Gość 2021-03-12 11:31:52
Jak wybrać rechabilitanta po operacji guza rdzenia? Chodzi mi czy musi być to osoba z jakąś specjalizacji w tej kwestii? Wiadomo że dobrze żeby był to rechabilitant z dużym doświadczeniem ale czy coś jeszcze brać pod uwagę ? Jak często rechabilitacje ile h na jeden raz itp. pomoże ktoś ?
Bylam u 4 rehabilitantów, nikt za bardzo nie wiedzial jak sie zabrac do rehabilitacji i jak pomoc. Po operacji u mnie byly i nadal sa problemy z czuciem od pasa w dol, chociaz mialam guza w odcinku szyjnym. Wszyscy zabierali sie za szyje, pomijajac nogi.Po radioterapii jest niestety trochę gorzej, mi jeden z rehabilitantów powiedzial ze powrot do zdrowia potrwa do 2 lat. Elektrostymulacja jest nie wskazana bo pobudza komorki nowotworowe do wzrostu, jak rowniez nie wskazane sa zabiegi medycyny estetycznej ktore sa z uzyciem pradow, fal itp.
Mogę spytać w którym odcinku szyjnym dokładnie był guz? Jak wszystko przebiegało itp Mam podobny przypadek - guz okolice C1 i rdzenia przedłużonego czekam na termin operacji, jestem przerażona.
gość
12-03-2021, 13:52:29

Gość 2021-03-12 14:17:43
Gość 2021-03-12 11:31:52
Mogę spytać w którym odcinku szyjnym dokładnie był guz? Jak wszystko przebiegało itp Mam podobny przypadek - guz okolice C1 i rdzenia przedłużonego czekam na termin operacji, jestem przerażona.
. Guz był w C4, miał okolo 2 cm. Blizne mam na szyji z tylu, podczas operacji usunięto mi łuki kręgowe C4 i częściowo C5, nie wykonano stabilizacji. Najważniejsze teraz, żeby się Pani nie stresowała i nie oczekiwała natychmiastowej poprawy, wszystko wraca ale potrzeba czasu i cierpliwosci.
gość
16-03-2021, 13:20:52

Magda IE odwiedzasz jeszcze forum co u cb jak zdrowie ?
gość
17-03-2021, 01:27:00

Hej,tak czytam i przykro ze grono się zwiększa.
Ale ciz oby był w końcu lek na to.
Mam mieć MR w kwietniu i z uwagi na civid wysłać płytkę do Bydgoszczy i przedzwonic do lekarza.
Robiłam badania krwi i cholesterol zły jest bardzo bardzo wysoki dostałam leki storvastatin arrow 20mg
I pilnie brać żelazo oraz niepokojąco niska zawartość witaminy B12.
Brak spetytu nadal,za mc kolejna wizyta z krwią bo die boja tej b12
A tak to ok.Ja boje się szczepień i ja raczej nie chce,nie wiem jsk wy??
No czas leci i strach przed MR jest duży wręcz ogromny.
Nawet nie wiem co napisać,wymiotuje czasem rano zawroty są nadal o patrzeniu w górę już nie wspomnę,po staremu.
A u was kochani,zwracam się do każdego kto wspierał moja rodzine w tych trudnych dniach i oczywiście mnie wspieraliscie!! Dziekuje i tez odezwijcie się.
Dziekuje za pamięć
M z ie😘
gość
17-03-2021, 16:49:40

Brak czucia po operacji guza rdzenia od pasa w dół. Choć delikatne ruchy nogami sa czy jest możliwość na powrót do sprawności ?
gość
17-03-2021, 16:54:38

Gość 2021-03-17 17:49:40
Brak czucia po operacji guza rdzenia od pasa w dół. Choć delikatne ruchy nogami sa czy jest możliwość na powrót do sprawności ?
Musi sie Pani uzbroic w cierpliwość, ja po operacji nie czulam, ze mam klapki na nogach. Nie bylam w stanie zalozyc buta bo go nie czulam. Ze szpitala w zime wyszlam w klapkach.... Jestem 5 miesięcy po operacji, radioterapii, czucie duzo lepsze, nawet nie ma porównania tego co bylo a jest teraz. Kiedy Pani miala operacje ? I w jakim odcinku byl guz ?
gość
17-03-2021, 16:58:12

Dodam że to 2 dzień po operacji przed operacją brak jakich kolwiek problemów
gość
17-03-2021, 17:01:31

A brak czucia jest na wszystko ciepło zimno dotyk itp też tak pani miała ?
gość
17-03-2021, 21:13:17

Gość 2021-03-17 17:58:12
Dodam że to 2 dzień po operacji przed operacją brak jakich kolwiek problemów
Czy można wiedzieć w jakim odcinku guz?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: