Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-02-2021, 08:11:05

Dzień dobry, dziękuję za odpowiedzi odnośnie wysciolczakow w odcinku ledzwiowym. Z tego co się orientuje to chca robic naswietlania, pytanie do jakiego ośrodka najlepiej sie udać? Czy to ma znaczenie? Czy kiedy te guzy są mnogie to radioterapia protonowa wchodzi w grę?
gość
13-02-2021, 08:11:37

Gość 2021-02-09 13:54:20
Witam. Jakie Macie doświadczenia z wysciolczakiem 2 st mózgu ? Czy tez wolno rośnie? Czy często są wznowy ? Jakie rokowania? Mąż miał wysciolczak 4 komory , wymiary 3cm × 3.5cm × 4.5. Wycięty w całości przez dr Furtaka w marcu 2020r..Teraz czekamy na kolejny kontrolny RM.
Agnieszka.
Jestem 4 lata po operacji wysciolczaka IV komory - całkowicie usunięty, prawie wszystkie dolegliwości pooperacyjne ustąpiły, nie ma wznowy. Co roku mam rezonans kolejny we wrześniu. Nie poddałam się radioterapii.
Trzymam kciuki i za was 🙂
gość
13-02-2021, 10:41:21

Gość 2021-02-13 09:11:37
Witam. Jakie Macie doświadczenia z wysciolczakiem 2 st mózgu ? Czy tez wolno rośnie? Czy często są wznowy ? Jakie rokowania? Mąż miał wysciolczak 4 komory , wymiary 3cm × 3.5cm × 4.5. Wycięty w całości przez dr Furtaka w marcu 2020r..Teraz czekamy na kolejny kontrolny RM.
Agnieszka.
Jestem 4 lata po operacji wysciolczaka IV komory - całkowicie usunięty, prawie wszystkie dolegliwości pooperacyjne ustąpiły, nie ma wznowy. Co roku mam rezonans kolejny we wrześniu. Nie poddałam się radioterapii.
Witam. Po jakim czasie ustąpiły dolegliwości ?
gość
13-02-2021, 16:36:07

Gość 2021-02-13 11:41:21
Gość 2021-02-13 09:11:37
Agnieszka.
Witam. Po jakim czasie ustąpiły dolegliwości ?
Niedowłady pooperacyjne i ruchomość szyi po kilku dobrych miesiącach, mowa i zachłystywanie ok roku. Problem ze wzrokiem w jednym oku od operacji bez poprawy.
Jedynie co pozostało w małym stopniu to bóle głowy przy pracy pochylonej, czasami zawroty głowy głównie pod prysznicem i unikam szybkich obrotów bo tracę równowagę.
Ogólnie pierwszy rok był najgorszy, ale ćwiczenia i moja upartość zrobiły swoje 😉 najważniejsze to nie poddawać się! Małymi kroczkami wracać do formy.
Jak się czuje Mąż? Kiedy RM?
gość
13-02-2021, 17:24:08

Dziękuję za odpowiedź , dużo dla mnie znaczy. Mąż czuje się dobrze. Ma jeszcze zawroty głowy i często się zachlystuje. Wzrok wrócił do normy po miesiącu. RM ma piątego marca ( teraz była długa bo półroczna przerwa). Oby było czysto. Też nie miał radio. Pozdrawiam. Agnieszka.
gość
15-02-2021, 20:31:43

Witam czy jest taka możliwość ze po usunięciu guza on nigdy nie odrośnie ?
gość
19-02-2021, 10:29:18

Gość 2021-01-25 12:32:34
Gość 2021-01-25 12:16:30
Gość 2021-01-24 20:40:36
Jak to dobrze że Pani napisała!!!! To bardzo podobne przypadki jak mój (C1 C2) i Pani która pisała powyżej. Mam tyle pytań..... teraz w głowie :) jeśli byłaby Pani tak miła i odpowiedziała bardzo by mi to pomogło.
Proszę powiedzieć jak długo trwały objawy zanim trafiła Pani na operacje. Czy z obrazów MRI było od razu wiadomo że to gwiaździak? czy długo szukała Pan neurochirurga który chciałby się podjąć operacji? Każdy z odwiedzanych neurochirurgów (7) mnie straszy respiratorem i 4 kończynowym paraliżem czy Panią też o takim ryzyku informowali? czy usunęli cały guz? Jaki był duży? czy miała Pani radio ( to I stopień WHO to może nie ma wskazań ?)? Jak wyglądała sytuacja po operacji czy niedowłady były gorsze niż przed operacją? Przepraszam że tak dużo pytań ale jakoś natchnęła mnie Pani nadzieją :) Dziękuję!!!!
za szybko przeczytałam i rozentuzjazmowana napisałam post gdzie do Pana zwracam się " Pani" przepraszam :)
Witam, objawy mialem kilka lat wczesniej lecz wiazalem to z wypadkiem komunikacyjnym i wypadnieciem dysku az w końcu zdecydowalem sie na rezonans. W rezonansie podejrzewali wysciolczaka. Trafilem na sor i tak zaczela sie moja przygoda ze szpitalem. Po szpitalnym rezonansie okazalo sie ze guz ma okolo 9,5 cm. Operacje mialem po okolo 3 tyg. Profesor stwierdził ze udalo sie wyciac w całości a wynik histopatologi wykazał ze ro gwiazdziak wlosowatokomorkowy g1. Moj stan przed operacją byl prawie idealny oprocz prawej ręki której nie moglem unosić do gory. Po operacji natomiast bylem lezacy nastepnie po okolo miesiącu zaczalem proby chodzenia. Bylem na rehabilitacji szpitalnej 11 tyg i wyszedlem z niego samodzielnie z laska. Potem rehabolitowalem sie dalej. Aktualnie poruszam sie samodzielne jednak do pelnej sprawnosci i powrotu do pracy duzo brakuje. I tak mnie straszyli respiratorem oraz czterokonczynowym porażeniem. U mnie wystapil niedowlad czterokonczynowy z przewaga prawej strony. Nie mialem radioterapii. Rezonans po operacji byl dobry. A dziś mam kolejny pierwszy po roku czasu i okaze sie co bedzie. Jestem dobrej mysli. Operacji podjeli sie na jaczewskiego od razu na sorze przyjeli mnie. Pozdrawiam. Rafal
Panie Rafale czy Pan jeszcze tu zagląda? jak wyniki po MRI, mam nadzieje że ok, czyściutko!!!!
gość
20-02-2021, 13:58:46

Gość 2021-02-15 21:31:43
Witam czy jest taka możliwość ze po usunięciu guza on nigdy nie odrośnie ?[/CYTAT
Zapytałem dr Furtaka czy jest szansa, że więcej tego guza nie zobaczymy? Odpowiedział, że jest. Tego się trzymajmy. Pozdrawiam.
gość
20-02-2021, 15:41:38

Gość 2021-02-19 11:29:18
Gość 2021-01-25 12:32:34
Gość 2021-01-25 12:16:30
Gość 2021-01-24 20:40:36
Jak to dobrze że Pani napisała!!!! To bardzo podobne przypadki jak mój (C1 C2) i Pani która pisała powyżej. Mam tyle pytań..... teraz w głowie :) jeśli byłaby Pani tak miła i odpowiedziała bardzo by mi to pomogło.
Proszę powiedzieć jak długo trwały objawy zanim trafiła Pani na operacje. Czy z obrazów MRI było od razu wiadomo że to gwiaździak? czy długo szukała Pan neurochirurga który chciałby się podjąć operacji? Każdy z odwiedzanych neurochirurgów (7) mnie straszy respiratorem i 4 kończynowym paraliżem czy Panią też o takim ryzyku informowali? czy usunęli cały guz? Jaki był duży? czy miała Pani radio ( to I stopień WHO to może nie ma wskazań ?)? Jak wyglądała sytuacja po operacji czy niedowłady były gorsze niż przed operacją? Przepraszam że tak dużo pytań ale jakoś natchnęła mnie Pani nadzieją :) Dziękuję!!!!
za szybko przeczytałam i rozentuzjazmowana napisałam post gdzie do Pana zwracam się " Pani" przepraszam :)
Witam, objawy mialem kilka lat wczesniej lecz wiazalem to z wypadkiem komunikacyjnym i wypadnieciem dysku az w końcu zdecydowalem sie na rezonans. W rezonansie podejrzewali wysciolczaka. Trafilem na sor i tak zaczela sie moja przygoda ze szpitalem. Po szpitalnym rezonansie okazalo sie ze guz ma okolo 9,5 cm. Operacje mialem po okolo 3 tyg. Profesor stwierdził ze udalo sie wyciac w całości a wynik histopatologi wykazał ze ro gwiazdziak wlosowatokomorkowy g1. Moj stan przed operacją byl prawie idealny oprocz prawej ręki której nie moglem unosić do gory. Po operacji natomiast bylem lezacy nastepnie po okolo miesiącu zaczalem proby chodzenia. Bylem na rehabilitacji szpitalnej 11 tyg i wyszedlem z niego samodzielnie z laska. Potem rehabolitowalem sie dalej. Aktualnie poruszam sie samodzielne jednak do pelnej sprawnosci i powrotu do pracy duzo brakuje. I tak mnie straszyli respiratorem oraz czterokonczynowym porażeniem. U mnie wystapil niedowlad czterokonczynowy z przewaga prawej strony. Nie mialem radioterapii. Rezonans po operacji byl dobry. A dziś mam kolejny pierwszy po roku czasu i okaze sie co bedzie. Jestem dobrej mysli. Operacji podjeli sie na jaczewskiego od razu na sorze przyjeli mnie. Pozdrawiam. Rafal
Panie Rafale czy Pan jeszcze tu zagląda? jak wyniki po MRI, mam nadzieje że ok, czyściutko!!!!
Witam, na szczęście wszystko ok. Guz nie odrasta i jest czysto :) a u Pani jak? Udalo sie znaleźć neurochirurga który podjal by sie operacji?
gość
20-02-2021, 17:10:14

Fantastycznie !!!! Bardzo się cieszę. Ja czekam na 2 MRI będę miała w Marcu, wtedy też będzie wiadomo co się tam dzieje i czy rośnie, w Marcu ma wizytę w Bydgoszczy i liczę że doktor się podejmie operacji. Dziękuję za pamięć.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: