Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-01-2021, 13:28:30

Proszę koniecznie dać znać. Mam nadzieję że wszystko kończy się pomyślnie. Pozdrawiam
gość
08-02-2021, 13:48:17

Dzien dobry, mam wysciolczaki II stopnia zlosliwosci 5 i części po usunięciu 1 największego czekam na konsultacje onkologiczna. Czy ktoś miał taki przypadek? Jakie rokowania?
gość
08-02-2021, 18:51:04

Gdzie te guzy się lokalizują ?
gość
08-02-2021, 22:31:05

W odcinku ledzwiowym, przepraszam nie dopisałam
gość
09-02-2021, 04:12:23

A gdzie te konsultacje ? Jaki neurochirurg operował ? Czy to pierwsze guzy czy wznowy ?
gość
09-02-2021, 04:49:06

Ciężko pisać o rokowaniach nie znając dobrze przebiegu choroby. Najważniejsze jest znaleźć odpowiedniego neurochirurga który usunie guzy. Następnie trzeba pewnie będzie się podjąć radioterapii. Jeśli wszystko pójdzie dobrze rokowania są dobre można żyć wiele lat i nie martwić się przeszłością
gość
09-02-2021, 09:45:09

Operacja jednego z guzow najwiekszego odbyła się w styczniu w Poznaniu, w całości jednak nie został usunięty bo naciekal na nerw. Pozostałe guzy zostały nie tkniete z racji umiejscowienia wyżej. Guzy są pierwotne. Większość ludzi ma jednego wysciolczaka u mnie jest ich więcej stad duzy niepokoj co dalej. Czekam na konsultacje onkologiczna. Nie wiem czy jeżeli tak ich wiele jest szansa na radioterapie protonowa?
gość
09-02-2021, 11:15:18

Ciężko coś doradzić bo to rzadki przypadek a czymkolwiek czytałem o ludziach z kilkoma guzami i zazwyczaj po operacjach usunięcia była radioterapia i rokowania nie były źle
gość
09-02-2021, 12:12:50

Hej! U nas rutynowo nie robi się sekwencjonowania i często na podstawie badań histopatologicznych nie można ze 100% dokładnością odróżnić wyściołczaka II stopnia od III.Zazwyczaj guzy III stopnia czyli złośliwe charakteryzują się zwiększoną komórkowością, zwiększoną aktywnością motoryczną,martwicą wysokim wskaźnikiem Ki-67 jednak ich zachowanie jest nieprzewidywalne.Juz w 2019 roku natknąłem się na publikację w której poinformowano że odkryto agresywną odmianę wyściółczaka kręgosłupa z amplifikacją MYCN .Jest to bardzo rzadka odmiana ale zdarza się szczególnie w wyściołczakach III stopnia a nieraz także II st.jesli przy wznowie przechodzi z niższego do wyższego stopnia Nic nie sugeruję w tym podanym wyżej przypadku ale warto byłby zrobić jeszcze dodatkowe badania Ten pierwszy wycięty guz jaką miał ocenę patomorfologa? Pozdrawiam Dawid
gość
09-02-2021, 12:15:18

Hej ! Pomyłka aktywnością mitotyczną. Dawid

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: