Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-01-2021, 13:06:14

A w razie wznowow, czego absolutnie pani nie życzę będzie można ponownie skorzystać z protonów ? Czy wgl jest możliwość że guz nie odrośnie nigdy czy to tylko kwestia czasu u jednego rok u drugiego 15 lat ?
gość
27-01-2021, 13:15:16

Gość 2021-01-27 14:06:14
A w razie wznowow, czego absolutnie pani nie życzę będzie można ponownie skorzystać z protonów ? Czy wgl jest możliwość że guz nie odrośnie nigdy czy to tylko kwestia czasu u jednego rok u drugiego 15 lat ?
Nikt nikomu nie da gwarancji, ze nie odrosnie poprostu zwiekszamy swoje szanse,ze po radioterapii nie odrosnie nigdy
radioterapia protonowa jest lepsza pod katem ochrony zdrowych tkanek i podobno skuteczniejsza niz zwykla. Czy drugi raz w przypadku wznowy bede mogla skorzystac tego nie wiem. Natomiast slyszalam, ze pacjenci po radioterapii fotonowej moga skorzystac z protonow.
gość
27-01-2021, 13:44:30

Ogólnie ze statystyk wychodzi że 2 stopień mniej odrasta niż pierwszy stopień i to duża różnica w średniej lat bez wznowow. Guzy wyższych lokalizacji też średnio mniej odrastają niż np krzyżowe. Najbardziej znaczący jest współczynnik ki. no najważniejsza jest całkowita resekcja. Ale to tylko statystyki a każdy przypadek jest inny. Ale u pani są bardzo dobre rokowania dlatego życzę 100 lat spokoju i życia ;)
gość
27-01-2021, 13:47:12

Gość 2021-01-27 12:41:10
Gość 2021-01-27 09:50:55
To podobnie właśnie jak u mnie, nie wiadomo co to jest lekarz wymieniał tego masę co to może być..w opisie MR mam tylko dodane że konsultacja z neurochirurgiem i tyle.. operacji jeszcze terminu dokładnego nie mam narazie miałam didatkowo badanie MEP aby ułatwiło podjęcie decyzji jak się zabrać za resekcje guza i co dalej... i czekam na decyzję cała w nerwach
A proszę jeszcze napisać czy zmiana jest wewnątrz rdzenia? bo może jest tylko w okolicy a nie w samym rdzeniu to wtedy zmienia sytuacje diametralnie.
.
Powiedziano mi że tak jakby na rdzeniu czyli wnioskuje że to okolice a nie środek...
gość
27-01-2021, 13:57:29

Gość 2021-01-27 14:47:12
Gość 2021-01-27 12:41:10
Gość 2021-01-27 09:50:55
To podobnie właśnie jak u mnie, nie wiadomo co to jest lekarz wymieniał tego masę co to może być..w opisie MR mam tylko dodane że konsultacja z neurochirurgiem i tyle.. operacji jeszcze terminu dokładnego nie mam narazie miałam didatkowo badanie MEP aby ułatwiło podjęcie decyzji jak się zabrać za resekcje guza i co dalej... i czekam na decyzję cała w nerwach
A proszę jeszcze napisać czy zmiana jest wewnątrz rdzenia? bo może jest tylko w okolicy a nie w samym rdzeniu to wtedy zmienia sytuacje diametralnie.
.
Powiedziano mi że tak jakby na rdzeniu czyli wnioskuje że to okolice a nie środek...
Czyli nie w srodku rdzenia kregowego ? Rozumiem, ze nie znajduje sie w plynie mozgowo rdzeniowym?
gość
27-01-2021, 14:01:35

A moze Pani przytoczyć opis MRI bo jeśli to na rdzeniu A nie wewnatrz to super!! Dużo łatwiej wyciąć.
gość
27-01-2021, 14:29:38

Gość 2021-01-27 15:01:35
A moze Pani przytoczyć opis MRI bo jeśli to na rdzeniu A nie wewnatrz to super!! Dużo łatwiej wyciąć.
gość
27-01-2021, 14:33:22

Gość 2021-01-27 15:29:38
Gość 2021-01-27 15:01:35
Nieregularna lito torbielowata zmiana ogniskowa zlokalizowana w obrębie rdzenia przedłożonego na poziomie otworu potylicznego wielkiego. Nie widać obrzęku w okolicy ani poszerzenia kanału centralnego w rdzeniu szyjnym. Zmiana wykazuje wzmocnienie po podaniu CM. Obraz sugeruje rozrost. Wskazana konsultacja neurochirurgiczna....tak brzmi opis
gość
27-01-2021, 16:18:19

ok Dziękuje. Mój guz jest wewnątrz rdzenia tam gdzie ośrodki oddechowe wiec każdy z neurochirurgów mówi że ryzyko przewyższa potencjalną korzyść. Na razie mam dyskretne objawy i jestem po 1 rezonansie każdy każe powtórzyć MRI i czekać ( czy będzie rósł i w jakim tempie). Niestety puki nie wytną to do końca nie wiedza co to i jaką metodę zastosować jak im się nie uda wyciąć w całości (radio, Chemio). U Pani jeśli lekarze podjęli decyzje że należy wyciąć to trzeba im zaufać. Tu Pan Rafał co miał 9 cm guza wewnątrz rdzenia natchnął nadzieją że można po przy rehabilitacji wrócić do normalności a Pani co miała w C4 w ogóle nie potrzebowała rehabilitacji bo od razy chodziła. Tak jak Pan wyżej pisał statystycznie im wyżej guz tym mniejsze szanse ze odrośnie. wiec trzeba wyciąć i mieć z głowy żeby móc skupić się na innych ważnych rzeczach. My tu wszyscy ze swoimi małymi dramatami.... dzięki Bogu niektórzy już po operacji dają nadzieje że wszystko może się pozytywnie skończyć. Proszę się odzywać i informować będziemy się wspierać nawzajem!
Początkująca
29-01-2021, 12:22:17

Gość 2021-01-27 17:18:19
ok Dziękuje. Mój guz jest wewnątrz rdzenia tam gdzie ośrodki oddechowe wiec każdy z neurochirurgów mówi że ryzyko przewyższa potencjalną korzyść. Na razie mam dyskretne objawy i jestem po 1
rezonansie każdy każe powtórzyć MRI i czekać ( czy będzie rósł i w jakim tempie). Niestety puki nie wytną to do końca nie wiedza co to i jaką metodę zastosować jak im się nie uda wyciąć w całości (radio, Chemio). U Pani jeśli lekarze podjęli decyzje że należy wyciąć to trzeba im
zaufać. Tu Pan Rafał co miał 9 cm guza wewnątrz rdzenia natchnął nadzieją że można po przy rehabilitacji wrócić do normalności a Pani co miała w C4 w ogóle nie potrzebowała rehabilitacji bo od razy chodziła. Tak jak Pan wyżej pisał statystycznie im wyżej guz tym mniejsze szanse ze odrośnie. wiec trzeba wyciąć i mieć z głowy żeby móc skupić się na innych ważnych rzeczach. My tu wszyscy ze swoimi małymi dramatami.... dzięki Bogu niektórzy już po operacji dają nadzieje że wszystko może się pozytywnie skończyć. Proszę się odzywać i informować będziemy się wspierać nawzajem!
Dziękuję bardzo za wsparcie i dobre słowo. Za tydzień w czwartek jestem znowu w Warszawie może zapadnie jakaś ostateczna decyzja.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: