Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-09-2020, 11:08:34

A czy jest określone jaki to wyściółczak? Jak duży?
gość
14-09-2020, 11:27:56

19x7x7cc ap sd a pytanie odnośnie jaki to ? To o co chodzi? Czy tylko o wielkość . na opisie z rm napisane jest że jest to najprawdopodobniej wysciółczaka.
Neurochirurg powiedział na początku wizyty że on nic tam nie widzi takiego potem przeczytał opis z rm mówi że jest coś ale żeby dokładnie powiedzieć trzeba wziąć wycinek a to może być bardzo ryzykowne. Więc trzeba obserwować i za 4 może z mc rezonans. A neurolog powiedział że to napewno zmiana nowotworowa.
gość
16-09-2020, 17:38:34

Dzien dobry.
Mam diagnoze guza rdzenia kregowego.
Czy probowal ktos terapii cyberknife lub protonoterapii zamiast standardowego leczenia chirurgicznego? Czy jest to traktowane jako leczenie uzupelniajace?
Początkująca
24-09-2020, 08:12:52

Cześć wam, tak jak wspomniałam wcześniej mam 3 zmiany plus drobne ogniska przy korzeniach nerwowych. W Polsce przerzucaja mnie jak piłkę. Udało mi się uzyskać odzew z Heidelberg zaproponwali mi terapię Schwerionen und Protonetherapie ciężkimi jonami i protonami 33 serie co o tym sądzicie ?
gość
24-09-2020, 11:35:32

Witam cie moja imienniczko,oby i tego z serca tobie życzę się tobie udało i byle byś już była zdrowa.
Ja pierwszy raz o tym słyszę,a czy byłaś może u dr furtaka lub harata?
Każdego dnia będę modlić się o ciebie i czekać na wiadomosc jak się czujesz i czy już podjęłam /zakończyłam leczenie.
Moja kochana powodzenia i zdrowkacaluje
M z ie
gość
24-09-2020, 14:21:46

Hej! Jeśli chodzi o wyściołczaka kręgosłupa to we wszystkich publikacjach medycznych w Europie / Heidelberg przoduje w badaniach nad wyściólczakiem/ w USA i Kanadzie jest napisane ze całkowita reakcja jest gwarancją że w przyszłości nie odrośnie. Jeśli wchodzi w grę częściowa reakcja to radioterapia jest wskazana. Jeśli chodzi o proton to nie trzeba wyjeżdżać do Niemiec tylko starać się o proton w Krakowie. Im mniejszy guz tym mniej powikłań pooperacyjnych. Nie jest to łatwa operacja do sprawności dochodzi się miesiącami. Trzeba rozmawiać z onkologiem i pytać o proton. Gamma Knife czy cyber nóż. Nie bać się zadawać pytania bo tu chodzi o życie poza tym rozmawiać z kilkoma lekarzami jedna opinia to za mało. Jeśli chodzi o proton w Krakowie tel. 12 422 99 00 gabinet 20.Potrzebne skierowanie od onkologa. W Krakowie kontaktować się z prof. Sas-Korczyńską. Pozdrawiam Dawid
Początkująca
24-09-2020, 14:42:38

Cieszę się że tu trafiłam dziękuję tobie kochana każda modlitwa sie przyda. Chciałbym być już zdrowa. Dziękuję Ci Dawid ja dalej szukam opinii na tym nie kończę, bo chce wybrać najlepszą opcję. Póki zmiana nie daje mi takie bóle jak 3 lata temu to mam czas na to by działać. Jesteście kochani.
Dziękuję wam bardzo!
gość
24-09-2020, 15:30:55

Hej! Ktoś pytał o myxopapillary wyściołczaka ogona końskiego. Resekcję guza można skutecznie przeprowadzić jeśli guz jest mały i najważniejsze otorbiony. Jednak wraz ze wzrostem guza otorbienie może zostać utracone a przyleganie do ogona końskiego może utrudnić całkowitą resekcję i wywołać nowe deficyty po operacji. Chociaż ten guz jest histologicznie łagodny rozprzestrzenianie się płynu mózgowo-rdzeniowego może wystąpić po naruszeniu torebki guza przed lub w trakcie operacji dlatego tak ważny jest rozmiar guza. Jeśli nie moźna przeprowadzić operacji radioterapia jest wskazana Pozdrawiam Dawid
gość
24-09-2020, 17:03:17

Hey,Dawidzie kiedy czytam to co piszesz,dreszcze przechodzą mi od głowy aż do pasa-i nie z przerażenia powagi jaka jest w naszej chorobie ale dlatego ze twoja wiedza jest dla mnie tak fascynująca a przez to twoja osoba.
Nie jeden lekarz odwiedzany przez nas poprostu mówi bez zrozumienia i językiem który nie znamy,i choc mamy listę pytań by zadać to i tak w sumie rzeczy nie zdążymy ich zadać gdyż ilość pacjentów których chcą i musza przyjąć( bo walczą o życie jest kolosalna) a i tez potrafią powiedzieć tak ze dopiero przy wyścigu ocykamy się I zadajemy sobie sprawę z tego ze faktycznie na 2/3pytania mamy tylko odpowiedz.
A Ty Dawidzie,tłumaczysz, jesteś, podnosisz na duchu i w imieniu każdego tu dziekuje ze cie mamy i możemy na Ciebie liczyc!
Życzę zdrowia i przytulam z sił całych do serca.
M z ie.
gość
29-09-2020, 06:28:58

Witam, mam pytanie do Dawida eksperta😁 Usunięto mi wysciolczaka rdzenia kręgowego w czerwcu 2012 i przy wyniku histopatologicznym poza ependynoma myxopapilare 1 nie było żadnej informacji o wskaźniku Ki - 67 o którym często mowa na forum, stąd pytanie czy ten wskaźnik zawsze sie określa?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
Reklama:
Reklama:
Reklama: