Reklama:

wodogłowie-zastawka drenująca (124)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-08-2017, 17:12:14

mój syn ma wodogłowie i zastawkę z drenażem do otrzewnej,ale od paru lat zrobił się nie spokojny krzyczy rwie na sobie bluzki jest nad pobudliwy szczypie gryzie rzuca zabawkami ,krzyczy gdy usłyszy dżwięki np gdy telefon dzwoni,zrobił się nerwowy, byłam z synem u neurologa okazało się ze niema benbenka w zastawce, i od 3lat nabył padaczkę, dlaczego? czy to przyczyna braku bębenka w zastawce? proszę o pomoc, nie wiem co robić,pozdrawiam, Renata,
gość
15-08-2017, 21:51:13

Mam 41 lat od 14 roku mam wszczepiona zastawke pudezona drenik prowadzony jest do jammy brzusznej zastawka byla 7 razy wymieniana z powodu infekcji nawet roku nie wytrzymywala Teraz ma juz 24 lata zastawka pojawiaja sie u mnie czeste bole glowy I neurochirurg powiedzial ze zastawka juz nie dziala jak powinnam ale jak nie ma wymiotow czy utraty przytomnosci nie beda Nic robic . Co mam robi pomocy Ewa😢
gość
21-08-2017, 16:25:52

Witam. mam 23 lata, pół roku temu po badaniu rezonansem magnetycznym stwierdzono u mnie poszerzenie komory III i w rezultacie wodogłowie. Nie mam żadnych objawów, czuję się bardzo dobrze, jednak czytając jakie są skutki wodogłowia bardzo się boję. Nie mam zastawki ani nie przeprowadzono u mnie żadnego leczenia - jedynie obserwacje i kontrole. Czy jest tutaj ktoś z podobną przypadłością? Proszę o jakąkolwiek odpowiedź. Karolina
gość
12-10-2017, 21:42:37

Witam serdecznie moja siostra jest niepełnosprawna i ma wodoglowie ogolnie jest bardzo energiczna osoba a zastawka jest wymieniana co 4/5 lat. Moja siostra jest chora od urodzenia poniewaz mama w czasie ciąży miala geneze. Byli u lekarza w poznaniu i powiedział ze nigdy nie stanie na nogi gdzie to mozna dokladnie zbadac i jakie jest ryzyko ze moze umrzec na przyklad jakby miala przejsc operacje. I ile sie zyje z taki wadami siostra ma 22 lata
gość
02-11-2017, 17:41:56

Gość 2016-09-25 19:54:01
Gość 2016-06-09 02:47:51
Witam. Jestem mamą amelki wczesniaczka urodzonego w 7miesiacu ciąży z wodogłowiem pokrwotocznym. Chciałabym się spytać jak wygląda wymiana zastawki? Amelka ma 1,3 miesiące rozwija się super 👌 gdy ktoś nią popatrzy a ja opowiem o problemach jakie przeszła to doznają szoku że to niemożliwe. Jestem z niej taka dumna. Zastawka działa prawidłowo ale interesuje mnie to czy po jakimś czasie się jej nie wymienia lekarze mówią że jak coś się dzieje ro dopiero
Więc jak to wtedy wygląda? Dzwonić na pogotowie? od razu? Czy jakieś badania u neurochirurga? A potem samemu że skierowaniem? Do szpitala. Niestety ubolewam że w CZD nie ma poradni neurochirurgicznej. 😔 i też są bardzo długie terminy ale lekarze są moim zadaniem dobrzy. ☺ bardzo się boję o nią. Czy może tak się stać że jak dziecku zastawka przestanie byc drozna to może przestać mówić chodzić itp? Skoro już się tego nauczyło? czy wodogłowie może jeszcze zniknąć? gratulacje aby bobasek był CALY zdrowy 😀😀
Jeżeli zastawka działa prawidłowo dziecko rozwija sie super. Niepokojące objawy: nudności, bole głowy, wymioty. Gdy się pojawia naraz od razu trzeba się udać do szpitala z odziałem neurochirurgicznym. Nie ma co się łudzić, ze to wirus, infekcja itp. To zastawka przestała działać. Ból będzie nie do zniesienia. Im dłużej się zwleka, tym gorzej dla mózgu. W ciągu kilku godzin zacznie się wymiotować żòłcią. Wymioty nie do zatrzymania. Mój syn miał wymienianą zastawkę po 8 latach od urodzenia. Nie ma reguły jak długo będzie działać. Pamiętajcie, pojawiają się wymienione objawy - od razu do szpitala. Jest to stan zagrażający życiu. Można jechać bez skierowania.
gość
05-03-2018, 15:12:52

Update do ostatniego wpisu: jest 5 miesięcy po wymianie zastawki u mojego syna, nadal nie możemy się wstrzelić w ustawienia otwarcia zastawki. Obecnie ustawiona na 150 (120na starcie). przez ostatnie miesiące występował efekt przedrenowania. Syn pije wyłącznie wode mineralną 2-2,5l na dzień i nadal to nie wystarcza. Zwężyły się mu komory. Zaczęliśmy stosować magnetostymulację aparatem Viofor. Bóle głowy ustąpiły od razu po rozpoczęciu terapii. Wcześniej ból o niskim stopniu 3/10 wywoływał nawet torsje. Mam nadzieję że znajdzie się ktoś na forum, kto miał podobne problemy i podzieli się informacją jak wyjść z takiej sytuacji.
gość
26-06-2018, 10:23:47

Mój synek ma 4 lata.zalozyli mu zastawkę 2 tyg temu.z powodu torbieli.prosze o pomoc czy ta zastawka ma być taka wypokla
gość
27-06-2018, 21:09:29

Tak taka musi być jest umiejscowiona pod skora a nie pod czaszką zapytaj lekarza napewno wszystko wyjaśni pozdrawiam Lidka
gość
05-08-2018, 12:07:34

Witam, moja 10 letnia córka od urodzenia choruje na wodogłowie, ma zastawke programowalna od pół roku i po założeniu ma okropnego zeza którego nie da rady opanować jest po dwóch operacjach OP, OL.Czy macie też problemy z oczami?
gość
31-10-2018, 23:16:27

Witam.znalazlam.to forum przypadkowo dziś dowiedziałam się że moja przyjaciółka (32lata) po rozownie z neurochirurgiem usłyszała że chcieliby jej zrobić zastawek ta mózgowe otrzewnowa.jest załamana chce szukać pomocy dalej (zbiera jej się ten płyn i już punkcja miała sciagany i bylo lepiej i obecjie padlo haslo tej zastawki.jest przerażona.jak można jej pomóc jeśli można.prosze o podpowiedź.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: