Reklama:

wodogłowie-zastawka drenująca (124)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-01-2019, 23:59:39

jak lekarze mówią, że trzeba operować to trzeba. Ja też mam zastawkę i żyje z nią. Samopoczucie raz lepiej a raz gorzej co mam zrobić muszę jakoś dać radę.
25-01-2019, 20:16:03

Kochani ja mam zastawke Pudenza od 35 lat i dziala poprawnie.16lat temu mialem rozelgly wylew krwi do mozgu i ta zastawka uratowala mi zycie(krew przez nia przeplynela).Okazalo sie tez skad bylo wodoglowie w dziecinstwie.Otoz mam naczyniaka w pniu mozgu,ktory jrst wrodzony, a w 7 r.z spowodowal wodogloie, a 5 wylew.Mam inny problem, ktory moze wydac Wam sie blahy.Otoz lysieje i zastawka jest juz widoczna spod resttki wlosow,Onawiam sie, ze niedlugo bedzie calkemi na wierzchu.Jak sobie radzicie z takim problemem?
Rafal / Wbrew pozorom w 2019 r. mam 42 lata
gość
15-02-2019, 11:02:11

Witam moja żona ma zastawke komorowo odszewna, ma ja już 14 lal ma również założony syfon dwa lata temu jej odpadł i założyli inny po operacji parę dni i wyszła do domu wszystko wróciło do normy, żona żyła prawie tak jak zdrowy człowiek, do tego czasu czyli do stycznia 2019, coś się wydarzyło z całym układem tydzień w szpitalu w Krakowie na botanicznej, lekarze twierdzą że układ przytkany, że trzeba zastawke co parę godzin pompowac i że może się udrozni, nie wiem co mam o tym myśleć żona widzi podwójnie a jeśli ma jedno oko zasloniete to ostrości widzenia jest bardzo słaba, ma również problemy zapamiętanie podstawowych rzeczy, może ktoś miał podobnie bardzo proszę o wasze oponie i doświadczenie bardzo mi zależy naprawdę
09-03-2019, 21:27:27

Mnie cos "zaczelo odbijac i mam powazne problemy z pamiecia krotkotrwala".Ide 15/03 na specjslnu tomograf z kontrastem.Mam zastawke Pudenza,ktora, jak dotad 35 lat dziala bez zarzutu.Nie mam bolow glowy, ani wymiotow, takze mysle, ze to psychika, a nie glowa
Rafal / Wbrew pozorom w 2019 r. mam 42 lata
gość
25-09-2020, 19:52:42

Witam serdecznie od 14 roku zycia mam wszczepuina zastawke pudezona 7operacji juz mialam ponieważ byla infekcja ostatnio byla operacja w wieku 17 lat teraz mam 44. I bole glowy lekarz neurolog stwierdził ze zastawka nie dziala prawidlowo skierowal mnie na tomograf ktory nic nie wykazal hm i nic z tym nie robia czy oni czekaja az zaczne tracic przytomności dodam ze zle sie czuje czy ktos tak mial prosze o pomoc
gość
20-11-2020, 14:45:03

Mój syn tak miał, zastawka działała, ale jakby obrastała wokoło białkiem i ściskało dren, mimo, że przeplyw był, to objawy malfunkcji były i właśnie okazało się co wyżej. Po 3 operacjach wymiany zastawki, ostatnia w wieku 5 lat, założono mu zastawke elektroniczną i od 7 lat działa bez zarzutu, czasem boli go głowa, ale rozwija się super. Myślę, że może to taki problem? Zastawka działa, ale ją sciska?
Gość 2020-09-25 21:52:42
Witam serdecznie od 14 roku zycia mam wszczepuina zastawke pudezona 7operacji juz mialam ponieważ byla infekcja ostatnio byla operacja w wieku 17 lat teraz mam 44. I bole glowy lekarz neurolog stwierdził ze zastawka nie dziala prawidlowo skierowal mnie na tomograf ktory nic nie wykazal hm i nic z tym nie robia czy oni czekaja az zaczne tracic przytomności dodam ze zle sie czuje czy ktos tak mial prosze o pomoc
gość
09-06-2021, 19:52:40

Witam.Moja córka urodziła się jako wcześniak w 1995r w CZMPolki-Łódz.Diagnoza wodogłowie wrodzone,po odbarczaniu płynu (wielokrotnym)podjęto decyzję o założeniu zastawki komorowo-otrzewnowej.W wieku 3lat zapchał się dren,zbieg wymiany drenu.W wieku 8lat wymiana zastawki -dysfunkcja dostała zastawkę Hakim z cisnieniem otarcia 120mm.W wieku 21lat wymiana zastawki i ponowne ustawienie cisnienia otwarcia na 130mm.Córka cały czas była pod opieką poradni neurochirurgicznej nerologicznej endokrynologicznej.Jako wcześniak była rehabilitowana metodą Wojty,rozwój dziecka też był wolniejszy niż innych dzeci.Obecnie pracuje i czuje się ,,dobrze"Bardzo WAŻNYM sygnałem że coś jest nie tak TO silny ból głowy,wymioty ,utrata równowagi,nie wyrażna mowa,podsypianie.
gość
15-09-2021, 19:24:13

Dzień dobry, czy ktoś mógłby napisać jak wygląda badanie ciśnienia śródczaszkowego? Mój partner ma podejrzenie wodogłowia, miał silne bóle głowy. Jest po rezonansie, teraz czeka go badanie ciśnienia w szpitalu, metodą nieinwazyjną i niewiele o tym wiemy, jak to wygląda, czy wiąże się z długim pobytem w szpitalu? Spadło to na nas i trochę nas przytłoczyło... Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
gość
05-11-2021, 05:13:48

Witam jestem mamą 8latka z zastawka którą ma od urodzenia . Zastawka miał zmieniana 3 razy a ostatnio rok temu miał cały układ przełożony na drugą stronę główki. Moje pytanie jest trochę z innej beczki bo chciałam zapytać czy wsze pociechy ćwiczą na wf bez żadnych ograniczeń. Nasz pan doktor wcześniej mówił żeby nie brał udziału w zabawach z piłką a wczoraj wystawił zaświadczenie że może robic wszystko . Więc jak to jest? Dziękuję za odpowiedź.
gość
05-11-2021, 23:22:11

Powinnas zapytac na Pediatrii , tutaj pisza dorosli o zastawce Pudenza , tutaj nie spotkalem nikogo z malym dzieckiem wiec zasiegnij porady od rodzicow malych dzieci.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
Reklama: