Reklama:

wodogłowie-zastawka drenująca (124)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-01-2019, 23:59:39

jak lekarze mówią, że trzeba operować to trzeba. Ja też mam zastawkę i żyje z nią. Samopoczucie raz lepiej a raz gorzej co mam zrobić muszę jakoś dać radę.
25-01-2019, 20:16:03

Kochani ja mam zastawke Pudenza od 35 lat i dziala poprawnie.16lat temu mialem rozelgly wylew krwi do mozgu i ta zastawka uratowala mi zycie(krew przez nia przeplynela).Okazalo sie tez skad bylo wodoglowie w dziecinstwie.Otoz mam naczyniaka w pniu mozgu,ktory jrst wrodzony, a w 7 r.z spowodowal wodogloie, a 5 wylew.Mam inny problem, ktory moze wydac Wam sie blahy.Otoz lysieje i zastawka jest juz widoczna spod resttki wlosow,Onawiam sie, ze niedlugo bedzie calkemi na wierzchu.Jak sobie radzicie z takim problemem?
Rafal / Wbrew pozorom w 2019 r. mam 42 lata
gość
15-02-2019, 11:02:11

Witam moja żona ma zastawke komorowo odszewna, ma ja już 14 lal ma również założony syfon dwa lata temu jej odpadł i założyli inny po operacji parę dni i wyszła do domu wszystko wróciło do normy, żona żyła prawie tak jak zdrowy człowiek, do tego czasu czyli do stycznia 2019, coś się wydarzyło z całym układem tydzień w szpitalu w Krakowie na botanicznej, lekarze twierdzą że układ przytkany, że trzeba zastawke co parę godzin pompowac i że może się udrozni, nie wiem co mam o tym myśleć żona widzi podwójnie a jeśli ma jedno oko zasloniete to ostrości widzenia jest bardzo słaba, ma również problemy zapamiętanie podstawowych rzeczy, może ktoś miał podobnie bardzo proszę o wasze oponie i doświadczenie bardzo mi zależy naprawdę
09-03-2019, 21:27:27

Mnie cos "zaczelo odbijac i mam powazne problemy z pamiecia krotkotrwala".Ide 15/03 na specjslnu tomograf z kontrastem.Mam zastawke Pudenza,ktora, jak dotad 35 lat dziala bez zarzutu.Nie mam bolow glowy, ani wymiotow, takze mysle, ze to psychika, a nie glowa
Rafal / Wbrew pozorom w 2019 r. mam 42 lata
gość
25-09-2020, 19:52:42

Witam serdecznie od 14 roku zycia mam wszczepuina zastawke pudezona 7operacji juz mialam ponieważ byla infekcja ostatnio byla operacja w wieku 17 lat teraz mam 44. I bole glowy lekarz neurolog stwierdził ze zastawka nie dziala prawidlowo skierowal mnie na tomograf ktory nic nie wykazal hm i nic z tym nie robia czy oni czekaja az zaczne tracic przytomności dodam ze zle sie czuje czy ktos tak mial prosze o pomoc
gość
20-11-2020, 14:45:03

Mój syn tak miał, zastawka działała, ale jakby obrastała wokoło białkiem i ściskało dren, mimo, że przeplyw był, to objawy malfunkcji były i właśnie okazało się co wyżej. Po 3 operacjach wymiany zastawki, ostatnia w wieku 5 lat, założono mu zastawke elektroniczną i od 7 lat działa bez zarzutu, czasem boli go głowa, ale rozwija się super. Myślę, że może to taki problem? Zastawka działa, ale ją sciska?
Gość 2020-09-25 21:52:42
Witam serdecznie od 14 roku zycia mam wszczepuina zastawke pudezona 7operacji juz mialam ponieważ byla infekcja ostatnio byla operacja w wieku 17 lat teraz mam 44. I bole glowy lekarz neurolog stwierdził ze zastawka nie dziala prawidlowo skierowal mnie na tomograf ktory nic nie wykazal hm i nic z tym nie robia czy oni czekaja az zaczne tracic przytomności dodam ze zle sie czuje czy ktos tak mial prosze o pomoc
gość
09-06-2021, 19:52:40

Witam.Moja córka urodziła się jako wcześniak w 1995r w CZMPolki-Łódz.Diagnoza wodogłowie wrodzone,po odbarczaniu płynu (wielokrotnym)podjęto decyzję o założeniu zastawki komorowo-otrzewnowej.W wieku 3lat zapchał się dren,zbieg wymiany drenu.W wieku 8lat wymiana zastawki -dysfunkcja dostała zastawkę Hakim z cisnieniem otarcia 120mm.W wieku 21lat wymiana zastawki i ponowne ustawienie cisnienia otwarcia na 130mm.Córka cały czas była pod opieką poradni neurochirurgicznej nerologicznej endokrynologicznej.Jako wcześniak była rehabilitowana metodą Wojty,rozwój dziecka też był wolniejszy niż innych dzeci.Obecnie pracuje i czuje się ,,dobrze"Bardzo WAŻNYM sygnałem że coś jest nie tak TO silny ból głowy,wymioty ,utrata równowagi,nie wyrażna mowa,podsypianie.
gość
15-09-2021, 19:24:13

Dzień dobry, czy ktoś mógłby napisać jak wygląda badanie ciśnienia śródczaszkowego? Mój partner ma podejrzenie wodogłowia, miał silne bóle głowy. Jest po rezonansie, teraz czeka go badanie ciśnienia w szpitalu, metodą nieinwazyjną i niewiele o tym wiemy, jak to wygląda, czy wiąże się z długim pobytem w szpitalu? Spadło to na nas i trochę nas przytłoczyło... Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
gość
05-11-2021, 05:13:48

Witam jestem mamą 8latka z zastawka którą ma od urodzenia . Zastawka miał zmieniana 3 razy a ostatnio rok temu miał cały układ przełożony na drugą stronę główki. Moje pytanie jest trochę z innej beczki bo chciałam zapytać czy wsze pociechy ćwiczą na wf bez żadnych ograniczeń. Nasz pan doktor wcześniej mówił żeby nie brał udziału w zabawach z piłką a wczoraj wystawił zaświadczenie że może robic wszystko . Więc jak to jest? Dziękuję za odpowiedź.
gość
05-11-2021, 23:22:11

Powinnas zapytac na Pediatrii , tutaj pisza dorosli o zastawce Pudenza , tutaj nie spotkalem nikogo z malym dzieckiem wiec zasiegnij porady od rodzicow malych dzieci.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: