Reklama:

Wodogłowie u dorosłych (79)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-09-2021, 14:34:29

Dzień dobry, mój partner cierpi na bóle głowy, po rezonansie neurolog podejrzewa wodogłowie. Jutro czeka nas badanie ciśnienia śródczaszkowego, podobno metoda nieinwazyjna, niestety mój partner podczas wizyt był bardzo zdenerwowany i przejęty podejrzeniami p dr i teraz nie bardzo wiemy na co się nastawiać. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami?
gość
30-09-2021, 06:03:05

Dzień dobry🙂 cierpię na codziennie bóle głowy z okropnymi mdłościami czasem zdarzają się wymioty a przy tym nietrzymanie moczu😔 ciśnienie czasem za wysokie. Drętwienie rąk, bezustajace szumy w uchu prawym i przy silnym bólu głowy czuje jakby w tym uchu miała mokro jakby coś delikatnie się sączyło 🤔 ciężko jest mi się skoncentrować na danej rzeczy, moje myśli latają bez celu po głowie, ciężko autem się jeździ przy braku koncentracji
Rezonans pokazał gigantyczną przestrzeń okołonaczyniową i szereg drobnych torbieli ściśle ze sobą sąsiadujących w robaku móżdżku. Słyszałam jak radiolog mówił do pielęgniarki ze znakiem zapytania wodogłowie?
Wizytę mam u neurologa dopiero za kilka dni a do tej pory to chyba zwariuje
gość
16-11-2022, 10:07:38

Witam,
Jestem tu pierwszy raz, wykryto u mnie torbiel szyszynki + nie można wykluczyć obecności torbieli pajęczynówki, poszerzony zbiornik móżdżkowo-rdzeniowy i układ komorowy poszerzony (wskaźnik Evansa 0,35). Czy to może świadczyć o wodogłowiu? Mam ogromne bóle głowy, czuje ucisk i drętwienie na czubku głowy, poranne bóle głowy od razu po przebudzeniu. Nie ma dnia abym tych dolegliwości nie odczuwała od pewnego czasu. Mam się czym martwić?
gość
15-06-2023, 14:13:15

U mnie zdiagnozowali wodgłowie normotensyjne, przestaję chodzić....coraz krótsze dystanse...... mam problem z wchodzeniem i schodzeniem ze schodów... proszę o pomoc i poradę
gość
08-07-2023, 09:23:25

Witajcie, mam pytanie czy ktoś z Was przy wodogłowiu normotensyjnym odczuwał silne zmęczenie i ucisk/rozpieranie w głowie? To moje jedyne objawy, ale nie pozwalają mi pracować, ani ogólnie normalnie funkcjonować...Mam rozpoznany zespół Hakima na podstawie TK bez kontrastu. Neurolog skierował mnie na oddział na dalszą diagnostykę, ale w szpitalu odmówili przyjęcia i stwierdzili, że takie objawy to nie od wodogłowia..
gość
24-09-2023, 10:17:39

Cześć, możecie mi powiedzieć na podstawie jakich badań wykryto u was nadciśnienie śródczaszkowe? Mam takie same objawy, ale rezonans wyszedł w normie oprócz torbieli szyszynki. Zrobiono mi badanie ciśnienia śródczaszkowego w punkcji i tam wyszło graniczne. Co wystarcza do postawienia diagnozy? Kiedy robi się operacje?
gość
04-10-2023, 07:32:05

Hej. To ja z posta powyżej. Da ktoś znać?
gość
24-11-2023, 21:40:14

Wkoncu znalazłam jakieś forum o wodogłowiu dla dorosłych, bo na necie nie idzie nic znalesc żadnych informacji, także mam 35lat, zaczne od początku po skrócie bo duzo się działo od ponad roku, zaczęło się od bólu łydki z tylu w sierpniu 2022 potem wrzesień 2022 rwa kulszowa październik tomograf kręgosłupa lędźwiowego neurolog 1 jak i 2 twierdzą ze ok boli do dziś przeszlam 3 fizjioterapeutow, potem ból podbrzusza kwiecień 2023 maj usg prywatnie wychodzi ze kamienie na nerkach u lekarza leki potem lipiec tomografia wykazalo kilka kamieni na nerkach, sierpień 2023 kontrola neurologa 1 stwierdziła ze od głowy to skierowanie na rezonans, 2 neurolog po obejrzeniu badania egm te prądy takie badanie twierdzi ze widac prawa strona slabsza zastrzyki nivalin zero poprawy, ostatniego sierpnia WSTAŁAM BARDZO Z SILNYM TĘPYM BÓLEM GŁOWY AZ WYMIOTYWALAM, wrzesień rezonans głowy i potem wyniki wykazalo wodoglowie norme... I ogniska wysokiego sygnału w istocie białej podkorowej prawego płata czołowego, od tefo czasu od ataku blo głowy PRZEDTEM NIGDY MNIE GŁOWA NIE BOLAŁA, październik usuniecie kamieni w prawej nerce przy okazji cos na pęcherzu lekarz znalazł listopad ide na usuniecie kamieni w lewej nerce, także od ponad roku włączę sie po lekarzach i zamiast lepiej z miesiaca na miesiac coraz gorzej, dostałam skierowanie do neurochirurga poszlam nie specjalizuje się w tej dziedzinie powiedział ze ciężko znalesc lekarza z tym przypadkiem dobrego, POWIEDZCIE MI OD DIAGNOZY DO OPERACJI ILE CZASU MINĘŁO NIEWIEM CO MNIE CZEKA BOLI GŁOWA PRAWA STRONA I CZUJE TAKIE PULSOWANIE I UCISKNA OKO, BRZUCH, LEDZWIOWY kręgosłup, pomóżcie, znacie lekarza że Śląska
gość
05-01-2024, 13:52:05

Witam wszystkich ! Jestem zdezorientowana i przerażona . W lipcu ub. roku przeszłam operacje guza mózgu , operacje ratująca życie . Ale nie o tym - mam założona zastawkę , która funkcjonowała bez zarzutu a od miesiąca coś się dzieje dziwnego - mam uczucie ze moja zastawka dziwnie pęcznieje . Drażni mnie to uczucie , byłam u neurochirurga ale stwierdził ze oni zakładają zastawkę i ma robić . Ale nie robi i to uczucie wpędza mnie w depresje . Mam mieć robiona symulacje głowy ( maskę ochronna) bo czeka mnie radioterapia . Wycięli mi 85% obcego a reszta została i trzeba to zniszczyć . I tak sobie żyje z dnia na dzień z ta bomba z krótkim lontem w głowie. Ale to przede mną teraz marwi mnie moja zastawka . Pomóżcie proszę!! Joanna 😊
gość
14-01-2024, 23:44:35

gość 05-01-2024, 14:52:05
Witam wszystkich ! Jestem zdezorientowana i przerażona . W lipcu ub. roku przeszłam operacje guza mózgu , operacje ratująca życie . Ale nie o tym - mam założona zastawkę , która funkcjonowała bez zarzutu a od miesiąca coś się dzieje dziwnego - mam uczucie ze moja zastawka dziwnie pęcznieje . Drażni mnie to uczucie , byłam u neurochirurga ale stwierdził ze oni zakładają zastawkę i ma robić . Ale nie robi i to uczucie wpędza mnie w depresje . Mam mieć robiona symulacje głowy ( maskę ochronna) bo czeka mnie radioterapia . Wycięli mi 85% obcego a reszta została i trzeba to zniszczyć . I tak sobie żyje z dnia na dzień z ta bomba z krótkim lontem w głowie. Ale to przede mną teraz marwi mnie moja zastawka . Pomóżcie proszę!! Joanna 😊

Sorry ale zmienić neurochirurga. To możesz zrobić. Mam 27l. i dwie zastawki. Czemu? neurochirurg dziecięcy gdy byłam u niego na kontroli przed ukończeniem 18r.ż. stwierdził że zastawka już nie działa, organizm już sam unormował przepływ płynu, blabla. Nieprawda. Przestałam się badac i to był ogromny błąd który o mało życia mnie nie kosztował. Działała i przestała... 27 lat.. (miałam zastawkę delta od urodzenia). Łaziłam po lekarzach jak głupia z rozpierajscym bólem głowy i okazało się że zastawka jest twarda, nie działa ale dopiero teraz i konieczne jest wszczepienie kolejnej. Nie wyjmowali tamtej by nie uszkodzić nic.
Ale do rzeczy: to nie jest tak że zastawka jest wieczna. Ona wcale nie "musi działać". Jak masz blisko do Lublina polecam serdecznie dr. Bartłomieja Tyzo. Uratował mi życie! I zadziałał tam, gdzie inni neurolodzy i neurochirurdzy mnie olali.

Wytrwałości i duuuużi zdrówka!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: