Reklama:

wielopoziomowa dyskopatia szyjna (48)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-10-2008, 19:26:00

Dzieki bardzo za rade , tak własnie zrobię bo nie mam innego wyjscia!!Moze wiesz gdzie najlepiej zrobic tomograf w okolicach Wawy i ile to kosztuje?
gość
27-10-2008, 21:52:00

Bardzo proszę
Przy diagnostyce dyskopatii szyjnej bardziej wartościowe jest MRI niż CT.
To pierwsze niestety droższe. Mam rozeznanie bo sama korzystam częściowo z prywatnej diagnostyki.

http://www.radiologica.pl/zakladka%20warszawa.html
Tu MRI w maju kosztowało 350 zł ,chyba najtaniej w Warszawie , system otwarty ,szybkie terminy.

Poza tym w wielu prywatnych klinikach np. Avi Centrum -Bobrowiecka
http://www.avi.med.pl/htm/cennik_zdo.php
(róznica cen na nowym i starym aparacie)
Enel-Med Gilarska
http://www.enel.pl/oferta/cennik_tomografia.asp?geo=1
Lhttp://www.luxmed.pl/page.php?sid=4uX-Med Racławicka
Jesli chodzi o ceny możesz się zorientowac równiez w kilku szpitalach . Napewno MRI jest w Bródnowskim , WIM na Szaserów , Bielańskim .Pozdrawiam

gość
22-02-2009, 06:09:00

Czesc

Mieszkam za granica w dosyc egzotycznym kraju.2 miesiace temu obudzilam sie rano i nie moglam ruszac reka,bol byl ostry do tego stopnia,ze nie moglam bez pomocy sie ubrac samodzielnie.Bylam przekonana,ze to problem z miesniami.Po 3 tygodniach meczarni zdecydowalam sie na wizyte w miejscowym szpitalu,lekarz powiedzial,ze to kregoslup.dostalam lekarstwa(nazwy pisane szlaczkami wiec nawet nie wiem co to bylo),dostalam tez kroplowke.Po tygodniu wrocilam do niego gdyz bole nie przeszly,znow dostalam kroplowke i inne lekarstwa i skierowanie na MRI,wrocilam z bolami poszerzonymi o inne objawy jak dretwienie dloni i lewej stopy,bole w szyji ale takze w dolnej czesci kregoslupa.Wiec lekarz po obejrzeniu przeswietlenia powiedzial mi,ze kestem mloda i wszystko bedzie dobrze i dostal nastepna dawke lekarstw i kolnierz.Chyba kolnierz mi pomogl bo bol przeszedl i myslalam,ze to koniec historii.opowiedzialm o tym mamie mojej przez telefon,powiedziala mi,ze to moze byc wlasnie dyskopatia.Czytajac wasze historie mam juz prawie pewnosc,ze to to.Jak rozumiem nie moge sama cwiczeniami pozbyc sie tej dolegliwosci?Na leczenie lekarskie na poziomie tu chyba mam male szanse.Wiec jedyna nadzieja zostaje okres wakacyjny spedzony w Polsce,czy ktos by mogl polecic jakiegos lekarza z okolic Wroclawia?
gość
09-12-2009, 14:55:16

W ubiegły czwatrek miałam operację. Czuję się dobrze. Strach ma wielkie oczy. Szukajcie dobrych specjalistów i róbcie MR. póżniej zmiany są nieodwracalne. pozdrawiam wszystkich, którzy walczą z dyskopatią.
gość
09-12-2009, 16:26:15

Dzieki za slowa otuchy.
A gdzie byla ta operacja i ile sie czeka? W grudniu jakis szpital ma jeszcze pieniadze czy to bylo prywatnie?
gość
07-03-2010, 19:11:20

Witam, z ciekawością czytam wasze forum bo owa choroba dolegliwość dotknęła także mnie. Mam kłopot ponieważ mam dwa rodzaje dyskopatii, lędźwiową i szyjną. Bolą mnie plecy zarówno w odcinku szyjnym jak i lędźwiowym w konkretnych miejscach. Odczuwam drętwienie, mrowienie: lewej ręki, prawej łopatki, lewej nogi i czasem szyi i podbródka. Dodatkowo odczuwam osłabienie i delikatne "drganie" lewej ręki i nogi. Ortopeda zalecił basen i leki przeciwbólowe. Jestem bardzo zaniepokojona obecnym stanem rzeczy. Nie wiem gdzie się dalej udać i co zrobić, a dolegliwości postępują dość widocznie od roku.
gość
29-09-2010, 10:40:05

Witam,
widze ze watek sie jakos urwal. Szkoda. Ciekawa jestem jak Was sie poukladalo, czy udalo sie pozbyc problemu z dyskopatia? ja wlasnie mam ten problem od ok. 3 miesiecy. Juz nie wiem co robic.... bede wdzieczna jak si ektos odezwie, jakie sa dalsze Wasze dalsze koleje losu..
Pozdrawiam
E.
gość
12-11-2010, 21:51:36

Mam chorobę zwyrodnieniową całego kręgosłupa. Dolegliwości tak dały mi w kość, iż 4,5 miesiąca temu miałam operację - stabilizację C5-C6. Decyzję podjęłam po trzech minutach od diagnozy neurochirurga. Chwalę sobie i swoją szybką decyzję, i efekty operacji. Przez bite sześć tygodni miałam intensywną rehabilitację w ramach oddziału dziennego pobytu, a jutro jadę na dalszą rehabilitację do szpitala uzdrowiskowego
Jola
gość
30-12-2010, 13:35:12

Witam
Jola odezwij się jak się czujesz? jak rehabilitacja?
Ja też mam chorobę zwyrodnieniową i też czeka mnie operacja. Ola
gość
12-02-2011, 12:27:38

Gość 2008-10-25 10:17:00 Witam!!! Ja tez od kilku lat cierpie na bole kręgosłupa. Niestety pokrzywione mam wszystkie odcinki od ledzwiowego po szyjny. 2 lata temu oprocz silnego bólu w odcinku lędzwiowym dretwiała mi cała lewa strona łącznie z twarza. wyladowalam w szpitalu i zrobiono mi rezonans głowy, ktory naszczescie nic okrutnego nie wykazał.Lekarze stwierdzili ze skrzywienia maja prawo boleć. chodzilam na rehabilitacje i po 2 miesiacach bole trochę zmniejszyły się. Teraz od 14 dni znow mam silne bóle całych pleców, szyii a co najgorsze strasznie boli mnie głowa w cześci potylicznej. ból jest straszny a lekarze opierają się na starych rtg-enach i rezonansie.Czuję sie bez radna i nie wiem do kogo sie udac by ktos mnie zdiagnozował. wydaje mi sie ze przydalby mi sie rezonans odcinka szyjnego. Mam do Was pytanie kto wam daje te skierowania na rezonanse. I czy idąc prywatnie do neurologa powinnam isc juz z takim badaniem czy on powinien mi dac skierowanie? Prosze o poradę Justyna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: