Reklama:

wielopoziomowa dyskopatia szyjna (48)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
26-02-2008, 10:43:00

Witam wszystkich.Moim problemem jest wielopoziomowa dyskopatia szyjna C4-C7 ze stenozą kanału. Miałam robiony MR.Byłam na konsultacji u neurochirurga,który narazie nie przychyla się do decyzji o operacji.Jego zalecenia to rehabilitacja i jeszcze raz rehabilitacja. Mój stan ogólny jest dobry poza tym,że martwią mnie takie objawy jak:drętwienie rąk a także nóg oraz co jakiś czas lekkie osłabienie ich siły mięśniowej.Dodam,że nie narzekam ostatnio na ból kręgosłupa.To co dodatkowo mnie niepokoi to czasem drgający nerw pod okiem,lekkie bóle w głębi oczodołów.Powiedziałam o obawach swojej neurolog,dostałam skierowanie na kontrolny MR.Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenia z taką chorobą jak u mnie?Będę wdzięczna za wszelkie opinie i porady.
[addsig]
mycha
gość
26-02-2008, 19:35:00

Po opisie objawów które masz udałabym się do innego neurochirurga.Niepokojące są drętwienia rąk i nóg.Mi drętwiała tylko prawa ręka do łokcia,po konsultacji u pana profesora nieodwołalnie zabieg i to jak najszybciej.Jestem po zabiegu miesiąc czuję się dość dobrze a strach zawsze ma wielkie oczy.Powodzenia.Gonia
Początkująca
27-02-2008, 07:16:00

Gonia,dziękuję za Twoją wypowiedź. Napewno udam się na konsultację jak tylko zrobię kontrolny MR, a na to niestety się czeka.Tylko poprostu czasem się zastanawiam czy objawy,które mam to nie jest również zasługa jakiejś cichej nerwicy...niestety bardzo się tym wszystkim przejmuję i widzę w czarnych barwach...
mycha
gość
06-03-2008, 14:22:00

Tez mam ten problem. Lekarz stwierdzil, ze nadaje sie na leczenie operacyjne, ale ja chce tego uniknac. Zalecil cwiczenia wzmacniajace miesnie - izometryczne, basen, jonoforeze i leczenie sanatoryjne w nastepstwie. Jestem tym troche przerazona, ale pozytywne myslenie i codzienne cwiczenia maja pomoc. Ma dobrego lekarza, ale w Szczecinie. Pierwszy, ktory faktycznie powiedzial co mi jest. Pozdrawiam.
Początkująca
06-03-2008, 18:17:00

A czy możesz napisać jakie objawy u Ciebie występują?
mycha
gość
06-03-2008, 20:39:00

Dziwne to, co powiedział Ci lekarz.
U mnie również wystąpiły tzw. ubytki neurologiczne bez objawów bólowych, które było widoczne przez pogorszenie (miniaturyzacja) pisma, sztywnośc prawej dłoni, osłabienie siły mięsniowej najpierw dłoni, później ręki, drżenie prawej nogi nasilające sie przy wykonywaniu precyzyjnych ruchów dłoni, a przy badaniu neurologicznym zanik odruchów ścięgnistych i brzusznych. Takie objawy dawała wypuklina z c5-6 (centralno-boczna). Pierwszy ból szyi poczułam kila lat od rozpoczęcia choroby. Przez rok przygotowywałam sie psychicznie do operacji i szczerze przyznam, że czekałam o ten rok za długo. jestem po rehabilitacji ambulatoryjnej i sanatoryjnej, spodziewałam się po nich lepszych efektów, tym bardziej, że od operacji minęły już 4 miesiące. Długo uciskany nerw regeneruje się dłużej, o ile w ogóle się zregeneruje. Nie wiedziałam o tym.
Czytając poradniki internetowe i ksiązkowe dla rehabilitantów spotkałam się z opinią, że bezwzględnym wskazaniem do operacji są właśnie ubytki neurologiczne, o których występowaniu piszesz również TY. Wiadomo jest powszechnie, że rehabilitanci stoją w opozycji do chirurgów, jeśli chodzi o metody leczenia. Tak wię te opinie rehabilitantów zadecydowały, że podjęłam decyzję o operacji. Żałuję tylko tego straconego roku, być może teraz stan mojego zdrowia byłby lepszy.
Jaką podejmiesz decyzję, nie wiem, ja szukałabym opinii innego neurochirurga oraz MĄDREGO rehabilitanta. A.
gość
07-03-2008, 08:31:00

Mycha odpowiadajac an TWoje pytanie:

Generalnie to bola mnie plecy, mam ograniczone ruchy szyja, bole miedzy lopatkami, dretwienie i bol prawej reki. Bole sa tez bardzo nieregularne. Diagnoza lekarza to: dyskopatia C5/6/7 u osoby z elastopatia, następstwa to: radiokulopatia szyjna czuciowo-bolowa i zespół neuralgii przykręgosłupowej międzyłopatkowej.

Zalecil mi cwiczenai w basenie i jonoforeze teraz. Nastepnie leczenie sanatoryjne. I codzienne cwiczenia.

A Ty co zamierzasz robic?

Ewa
gość
07-03-2008, 08:47:00

07-03-2008 o 09:31, gość :
Mycha odpowiadajac an TWoje pytanie:

Generalnie to bola mnie plecy, mam ograniczone ruchy szyja, bole miedzy lopatkami, dretwienie i bol prawej reki. Bole sa tez bardzo nieregularne. Diagnoza lekarza to: dyskopatia C5/6/7 u osoby z elastopatia, następstwa to: radikulopatia szyjna czuciowo-bolowa i zespół neuralgii przykręgosłupowej międzyłopatkowej.

Zalecil mi cwiczenai w basenie i jonoforeze teraz. Nastepnie leczenie sanatoryjne. I codzienne cwiczenia.

A Ty co zamierzasz robic?

Ewa
Początkująca
07-03-2008, 19:14:00

Ewa,ja narazie czekam na kontrolny MR(17.03),on o wszystkim zdecyduje. Nie narzekam na ból,martwią mnie natomiast objawy neurologiczne. Chciałabym uniknąć operacji ale nie wiem czy to możliwe. Jestem pełna obaw.Pozdrawiam.
mycha
gość
11-03-2008, 12:04:00

Mycha,

ja probuje teraz umowic sie do innego lekarza zeby to skonsultowac. Wczoraj bylam u rehabilitanta na jontoforezie i nie zrobil mi zabiegu. Podwazyl zalecenia lekarza. U kogo Ty sie leczysz u neurologa czy ortopedy?

E.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: