Reklama:

wielopoziomowa dyskopatia szyjna (48)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
11-03-2008, 19:20:00

Ewo,bywałam u ortopedy i neurologa ale ostatnio tylko u neurologa bo moje objawy są bardziej natury neurologicznej. Dobija mnie czekanie na MR.
mycha
gość
15-03-2008, 21:51:00

Witam,
dziś znalazłam się na tym portalu dlatego, bo szukam osrodka dla mojej przyajciolki, ktora wyszla ze spiaczki..rozlegly wylew na skutek pekniecia ogromnego tetnika...
przegladajac watki znalazlam ten wlasnie i postanowilam podzielic sie moim doswiadczeniem, bo jakis czas temu na tym portalu zadawalam podobne pytania.
Ja rowniez cierpie na wielopozoimowa dyskopatie kregoslupa w odcinku szyjnym, tzw spondyloze, w maju 2007 mialam operacje, polegajaca na usunieciu dysku i wszczepieniu implantu i chce powiedziec, ze strach ma wielkie oczy
dzis funkcjonuje tak, jakby w ogole zadnej operacji nie bylo, powiem wiecej, po operacji bardzo szybko wrocilam do swietnej formy, a wczesnuiej mialam bardzo silne bole glowy w potylicy, dretwienia reki, ktora odmawila posluzsenstwa i "gubila" przedmioty, mialam bardzo silna rwe barkowa, dretwienie lopatki i inne sensacje, a dzis jestem wolna od takich "atrakcji"
ja tez rok przed operacja pzrszlam leczenie sanatoryjne, rehabilitacje itp
to , eby isc do kilku lekarzy to swietna rada, nie mozna podejmowac decyzji o operacji na podstawi opinii jednego lekarza bo jest zbyt powazna, ale tez nie mozna narazac sie na klopoty i np, paraliz czterokonczynowy....a to wlasnie moglam sobie zafundowac, niepoddajac sie operacji, a taka wlasnie opinie uzyskalam od dwuch lekarzy(super lekarz Prof Podgórskiego z SZaserow w Warzsawie i dr, Gorskiego ze szpiatla Brudnowskiego w Wa-wie), UWAGA to dwa rozne nazwiska, tyle ze tak podone, etz myslalam ze pomylka.
Nazwiska te uzyskalam czytajac to forum wiele miesiecy temu, a dalam sie zoperowac dzr Gorskiemu i byla to jedna z lepszych decyzji w moim zyciu!
pozwodzeni!
gość
16-03-2008, 11:41:00

Ja czekam na wizyte u drugiego lekarza. Ciekawe co mi powie. Dzieki za informacje

E.
Początkująca
25-05-2008, 15:47:00

Witam.Własnie weszłam na tą stronę .Przeczytałam o operacjach i bólach. Mam przepuklinę krążka miedzykregowego c5-c6 dzisiaj ból jest nie do zniesienia ,nabrałam sie leków (myolastan i febrofen) czuję się okropnie. Proszę mi podpoeiedzieć czy decydować się na operację?Słyszałam rózne wersje. Prosze o pomoc.
gość
25-05-2008, 18:37:00

Witaj Aga
Na tak postawione pytanie nikt z forumowiczów nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi.
To musi byćTwoja i tylko Twoja decyzja podjęta po dokładnym rozważeniu z neurochirurgiem.
Głównym argumentem powinny być objawy neurologiczne. Jeśli są ubytki to pewnie decyzja będzie rozważana na tak ale nic nie napisałaś o opinii neurochirurga w tej kwestii.
Do tego pytanie czy przepuklina wywiera ucisk na rdzeń ,to też przemawia na tak .
W takim wypadku operacja ma zapobiec pogłębieniu objawów ale również zwalcza ból i tak najczęściej się dzieje.
W niektórych wypadkach zdarza się jednak ,że mimo dobrze wykonanej operacji , stabilnego implantu nie ma pełnej poprawy .
Takie informacje znajdziesz w wątku
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978
Jeśli masz przepuklinę jednopoziomową , bez zmian dyskopatycznych na innych poziomach to po ewentualnej operacji i zachowaniu pewnego reżimu oraz systematycznej rehabilitacji masz szansę na życie bez bólu.
Stabiliazcja wiąże się z ryzykiem przeciążeń na sąsiednich poziomach , które muszą przejąć funkcję tego usztywnionego.Stąd wynika konieczność pewnych ograniczeń pooperacyjnych.
Ideałem są impalnty ruchome ale kwalifikacja do nich jest bardzo zawężona.
Generalnie operacja przynosi ulgę . Wiele osób po kilku miesiącach zapomina o niej więc informacje forumowe są wybiórcze ,oparte tylko na własnych doświadczenaich.
Przedstawiłam Ci to co jest do rozważenia w podejmowaiu decyzji o operacji ale jeszcze raz powtórzę -przeanalizuj swój INDYWIDUALNY PRZYPADEK z neurochirurgiem .Niekiedy nie ma wyboru jeśli nie pomagaja metody zachowawcze .Są również sytuacje kiedy inwazyjna rehabilitacja jest wręcz niewskazana
Pozdrawiam Z.

gość
05-10-2008, 15:21:00

06-03-2008 o 19:17, mycha78 :
A wwwwczy możesz napisać jakie objawy u Ciebie występują?
witaj jestem zeSzczecina mam problem z dyskopatia bardzo cie prosze podaj mi namiary na swojego lekarza tel 511431416 pozdrawiam
gość
06-10-2008, 08:46:00

Witam serdecznie, ja tez niedawno znalazłam ten portal, i szukam odpowiedzi a może bardziej ukierunkowania swojej choroby.Od pewnego czasu mam zawroty głowy, niekiedy dołaczają się nudności, osłabienie mięśni, ogólne rozbicie, lekkie zburzenie widzena----tak jakby obraz się przesunął, drżenie mięsni, a czasami mam wrażenie że zemdleję.Byłam juz u neurologa, miałam robiony tomograf i jest ok.Jutro idę na EEG , ale tak jak czytam wasze objawy to mam wrażenie że to kręgosłup, ostanio do wszystkich objawów dołączyła się sztywność mięsni karkowych a może bardziej ich ból i napięcie szczególne gdy ich dotykam. W okolicy atlasu mam wrażenie jakbym miała gulę, ogólnie ból schodzi razem do krzyża, kiedyś spadłam ze schodów uderzając porządnie plecami tak aż zabrakło mi tchu i myślałam w pewnej chwili że nie wstanę.Teraz nie wiem czy to wszystko nie ma jakiejś przyczyny. TE uczucia słabości i uczucia odlatywania bardzo mi dokuczają, bardzo źe się czuję , Po EEG idę do neurologa powiedźcie kochani co najlepiej wykonac jakie badana jeszcze, może rezonans , napiszcie czy wam coś pomogło, a do tego bym zapomniała dołączyło się kołatanie serca że jak mnie wszystko złapie razem to mam takiego stracha , a nie mówią doła , że nie wiem co ze sobą zrobić-----------------ANETA
gość
21-10-2008, 14:26:00

jeśli masz stenozę to powinnaś NATYCHMIAST pójść do neurochirurga
gość
25-10-2008, 08:17:00

Witam!!! Ja tez od kilku lat cierpie na bole kręgosłupa. Niestety pokrzywione mam wszystkie odcinki od ledzwiowego po szyjny. 2 lata temu oprocz silnego bólu w odcinku lędzwiowym dretwiała mi cała lewa strona łącznie z twarza. wyladowalam w szpitalu i zrobiono mi rezonans głowy, ktory naszczescie nic okrutnego nie wykazał.Lekarze stwierdzili ze skrzywienia maja prawo boleć. chodzilam na rehabilitacje i po 2 miesiacach bole trochę zmniejszyły się. Teraz od 14 dni znow mam silne bóle całych pleców, szyii a co najgorsze strasznie boli mnie głowa w cześci potylicznej. ból jest straszny a lekarze opierają się na starych rtg-enach i rezonansie.Czuję sie bez radna i nie wiem do kogo sie udac by ktos mnie zdiagnozował. wydaje mi sie ze przydalby mi sie rezonans odcinka szyjnego. Mam do Was pytanie kto wam daje te skierowania na rezonanse. I czy idąc prywatnie do neurologa powinnam isc juz z takim badaniem czy on powinien mi dac skierowanie? Prosze o poradę Justyna
gość
25-10-2008, 15:57:00

Witaj Justyna
Skoro byłaś diagnozowana i dalsze opnie lekarskie krążą wokół poprzedniej diagnostyki to pora wziąć swój los w swoje ręce.
Jeśli lokalizujesz źródło problemów w odcinku szyjnym to prywatna wizyta bez badania obrazowego mija się z celem.
Pytasz czy powinien dać Ci skierowanie na MRI-tak, jeśli według jego uznania jest zasadne ale tylko prywatnie więc nie robi łaski bo i tak musisz za badanie zapłacic z własnej kieszeni. Tym sposobem zaoszczędzisz na jednej wizycie ,która nic nie wniesie .
Jeśli decydujesz się na prywatną wizytę to praktyczniej jest najpierw zrobić badanie a potem zależnie od wyniku wybrać właściwego specjalistę-neurolog, neurochirurg , specjalista rehabiliatcji ruchowej.
Kto nam daje skierowania ?
Jak trafisz na rozsądnego specjalistę ,który ogarnia trochę wiecej niz teorię ,że w pewnym wieku kręgosłup musi boleć a do tego masz objawy neurologiczne to przy pewnej dozie szczęścia dostaniesz skierowanie na NFZ ale chyba wielu z nas rozpoczyna diagnostykę na własną rękę.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: