Reklama:

Vetira - czy ktoś może przyjmuje ten lek? (164)

Forum: Padaczka

gość
06-05-2013, 11:09:45

Vetkę biorę od 3 miesięcy i jest kapitalnie:) Ataki są ale malutkie (wyłączam się na kilka sek) samopoczucie rewelacyjne, schudlam duuuuuuużo (za to kocham vetirę chyba najbardziej), nie czuję żadnego dyskomfortu ani fizycznego ani psychicznego, ogólnie jest super:)
Nie zgodziłam się na dołączenie do niej depakine chrono więc zwiększono mi tylko dawkę vet i żyję tak jak należy.
Trzymajcie się cieplutko i nie obawiajcie vetiry, słyszałam już opinię wielu neurologów i neurochirurgów i jest to jeden z najbezpieczniejszych leków, nawet dla przyszłych MAM!
gość
06-05-2013, 18:59:36

Ja od jutra zacznę brać ten lek Vetira ale cholera kiedy mogę wypić piwo bo ja zawsze wieczorami tylko sobie jedno strzele no i przed kompem sobie anime oglądam(żyć nie umierać :P ) albo programuje coś dla siebie XD, niestety trochę tych godzin jest. Do dziś jestem na Depakinie 1500g ale od jutra będę na Vetirin i Depakine będę stopniowo przechodzić na ten lek tak by odstawić całkiem Depakine. Myślałem by już sobie dać spokój z całkowitym braniem jakichkolwiek leków na padaczkę bo mnie się wydaje że tej padaczki nie mam, raz zrobiłem sobie taki test bez pozwolenia pani doktor że przez miesiąc nie brałem w ogóle tego leku no i o wiele lepiej było i też bez napadów. Jakbym miał mieć jakieś napady kilkusekundowe to musiałbym jakiś odcinek z anime powtarzać albo przynajmniej przewijać do tego momentu gdzie straciłem świadomość ale do dziś nic takiego nie było. Ale jak przez vetira mam całkiem nie pić alkoholu to ja dziękuje i chyba bez pozwolenia będę zmniejszać tak dawki by już nie brać leku.
gość
07-05-2013, 08:17:48

Do gościa z dnia 06.05.2013 godz. 20:59
Nie wiem czy Ty chcesz się leczyć czy zrzynać chojraka.
Powiem Ci tak, ja biorąc tylko Tegretol przez 9 LAT nie miałam żadnego ataku.
Skoro jesteś chory na padaczkę , a chcesz normalnie funkcjonować to zacznij normalnie przyjmować leki nie rób na własnym organizmie eksperymentów i nie pisz tego na forum, bo za Twoim przykładem mogą pójść inni tak samo myślący jak i Ty, a skutki takich eksperymentów mogą być różne nawet i opłakane w zależności od rodzaju padaczki i miejsca w którym dany człowiek się znajduje.
Czy w Twoim życiu na pierwszym miejscu zamiast zdrowia jest alkohol?
A tak nawiasem mówiąc będziesz przechodził stopniowo na Vetirę, a nie na Vetirin.
Alicja
gość
17-05-2013, 18:30:00

Ja już ponad rok zażywam vetire bardzo dobrze sie czuje jestem teraz na etapie odlozenia leku gdyz przygotowuje sie do ciazy ale mam obawy ze mi sie nieuda i jakbym byla w ciazy czy to niezaszkodzi dziecku mimo ze zazywam kwas foliowy.Moze byl ktos kto byl w tej samej sytuacji co ja?
gość
17-05-2013, 20:17:48

Sama odstawiasz lek czy pod kontrola lekarza, bo pierwsze slysze, zeby na czas ciazy odstawiac lek. Zmniejszana jest dawka, ale nie jest calkowicie odstawiany. No chyba, ze zle zrozumialam.
Co do ciazy to nasza forumowa kolezanka byla co prawda na Depakine, a w kwietniu urodzila zdrowiutka dziewczynke :)
gość
18-05-2013, 15:26:15

Pod kontrola lekarza. Mój neurolog chce odstawić cały lek ze może nie będę musiała go brać tylko mi się to wydaje niemożliwe narazie zażywam 500 mg rano i wieczorem i do tego kwas foliowy. Moja mama mówi mi to samo co ty ze nie muszę odstawić całej dawki i ze nie które kobiety biorą gorsze leki i rodzą zdrowe dzieci i jak ma być dobrze to będzie bez względu na wszystko a zaś mój ginekolog ze jeśli się nie uda odstawić leku to żebym brała największą dawko kwasu foliowego i będzie wszystko dobrze .Napisałam tutaj bo właśnie liczyłam na to ze mi ktoś doradzi i ze sam był w podobnej sytuacji co ja a niemam żadnych znajomych co chorują na epilepsje a chory chorego zrozumie bardziej niż zdrowy
gość
18-05-2013, 15:51:41

Mam w lipcu (dopiero) wizytę u mojej pani epileptolog - jedna z lepszych w Wawce. Ponieważ zawsze chętnie udziela mi odpowiedzi na pytania to przy okazji mogę zasięgnąć rady co do zestawu Vetira+ciąża.
Nasza koleżanka brała Depakine 300, ale nie wiem ile razy dziennie. Zakładam, że mniej niż 2 razy to nie było.
Ty bierzesz 2 x 500 mg, a Vetira jest nowszym lekiem.
Zawsze jest szansa, że odstawisz lek i wszystko będzie ok, ale może się zdarzyć tak jak u naszej Marlenki (Maja 258258 ), że nastąpi atak - pisała o tym na wątku http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,408,675653,4590,o-epilepsi-i-o-naszym-zyciu#p733839.
Jak będziesz miała chwilkę to tam zerknij tylko, że sporo tam piszemy o wszystkim i o niczym więc może być problem z wyłapaniem postów. W każdym razie potem jej zwiększono dawkę - o ile czegoś nie przekręciłam, ale wydaje mi się, że nie :)
Mam nadzieję, że wszystko było ok. Są różne "szkoły", nie wiem jak często i jak silne miewasz ataki, ale sądząc po dawce to chyba nie jest tak źle, ale mimo wszystko ciąża to burza hormonalna i dużo może się zdarzyć.
U mnie padaczka ujawniła się po ciąży i u moich dwóch koleżanek także. I jak czytam na necie to nie jesteśmy jedyne w swoim rodzaju, bo jak się okazuje gospodarka hormonalna też odgrywa duży wpływ na sprawy neurologiczne.
Trzymam kciuki :)
gość
19-05-2013, 08:23:51

Napadu nie mam już od 2 lat noi zaczęłam bardziej dbać o siebie a szczególnie o wysypianie się bo przeważnie jak zerwałam noc to coś się działo i teraz bardziej się pilnuje.Jak tylko znajdę chwilę to przeczytam smile2
Początkująca
21-05-2013, 10:15:14

Biore:
3 x 500 depakine
4 x 500 vetira
Jak mam efekt uboczny ?
Schudłam już 6 kg. Nic nie jem, jak patrze na jedzenie jest mi strasznie niedobrze. Do tego mam sołabiony organizmy, zaczełam robić sie nerwowa itd. Co prawda nie mam ataków. Aczkolwiek martwi mnie bardzo to, że schudzłam tak bardzo. Aktualnie przy 167, waże 43-45 kg. Wyglądam jak wieszak. To mnie załamuje. Ale lekarza uważa, że skor działa jest OK. A nie jest ! Bo niedługo znikne z chudości ;/
Czy tylko ja mam to aż tak bardzo ?
Ana B
gość
14-06-2013, 07:15:58

Aktualnie biore vetire rano 250 i wieczorem 250.. Mam stopniowo dojsc do 1000 rano i 1000 wieczorem... Padaczka ujawnila mi sie 1,5 roku po ciazy.. Mialam na razie 2 ataki w przeciagu 2 tygodni. Zaliczylam pobyt w szpitalu mr ct 2eeg normalne i 1 po nieprzespanej nocy.. Diagnoza padaczka. Leki biore dopiero od tygodnia bo wszystko zaczelo sie w polowie maja.. Skutki uboczne vetiry: wstret do jedzenia, kaszel, problemy z gardlem, katar, dziwne zawroty glowy tak jakbym sie zacinala? Dretwiala? Do tego mega leki przed wszystkim, agresywnosc, przygnebienie, wysoki puls i od dzis doszla jakby jelitowka.. Z dnia na dzien lista sie zwieksza a zanim dojde do wlasciwej dawki to jakies 3 miesiace bo co 2tyg mam zwiekszac o jedna 250;/ masakra...
Nie wiem czy wy tez tak macie bo jak wezme pierwsza dawke o 7 to kolo 20 zaczyna mi sie wilczy glod zanim wezme wieczorna dawke....
Do tego choruje od paru lat na nerwice lekowa tak ze juz mam piekny zestaw chorob... Cieszy mnie ze jest takie forum gdzie nie jestem z tym sama bo widze ze nie jestem za bardzo rozumiana wsrod zdrowych...
Odnosnie ciazy to mi pani dr mowila o zmianach dawki ale nie odstawieniu. Pozdrawiam;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: