Reklama:

Vetira - czy ktoś może przyjmuje ten lek? (164)

Forum: Padaczka

gość
17-10-2022, 11:37:40

Gość 2013-02-26 08:17:17
A czy ktoś może przyjmuje Mizodin albo Dipromal ?
Gdańszczanka
gość
17-10-2022, 12:04:32

dorota_wwa 2012-10-09 23:22:49
Witam wszystkich serdecznie,
od ładnych paru lat jestem leczona Depakine Chrono 500 2x dziennie - padaczka toniczo-kloniczna, przyczyny nieznane. Ataki zdarzały mi się sporadycznie.
Pierwszy miał miejsce w 1997 roku w wieku 26 lat, kolejny w 1998, potem długo długo nic. Nie podjęto leczenia - uznano, że przemęczenie, stres, miesiączka, zarwana noc po imprezie itp itd.
W 2005 roku jednego dnia doznałam dwóch ataków i odpłynęłam w niebyt na dwa dni. Od tego czasu jestem pod stałą kontrolą IPiN w Warszawie. Co do częstotliwości ataków to można przyjąć, że max. 2 rocznie czyli wydawać by się mogło, że tyle co nic.
Ten rok jednak jest wyjątkowy. Na początku roku atak. W lipcu kolejny, a 30.09 kolejne dwa czyli jak sami widzicie jak na mój przypadek to za często. Zapis EEG zmieniony pomiędzy lipcem, a wrześniem. No ale "nieprawidłowego zapisu (jak to mówi moja przyjaciółka, która wykonuje badanie) nie leczy się"
Lekarka podjęła decyzję o zmianie leku na Vetirę, która podobnie jak Keppra ma w sobie Levetiracetamum.
Przekopałam net i nic ciekawego nie znalazłam.
Może dlatego, że lek ten został zarejestrowany w tym roku?
Czy ktoś z Was, ktoś z Waszej rodziny przyjmuje Vetirę, która ma mi całkowicie zastąpić Depakine, bo jak czytam o za/przeciw Kepprą/rze to już sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
Dodam jeszcze że z Depakine wiąże mi się wilczy apetyt, senność, zmienność nastrojów i wypadanie włosów
Choroby nie ukrywam. Ciężko by było skoro pierwszy z ataków w 2005 roku miał miejsce w pracy. Ale chociaż koleżanki wiedzą jak działać gdyby do czegoś doszło.
Pozdrawiam
Dorota
Hej
Ja też mam ataki toniczno-kloniczne. Przerabiałam już chyba wszystko od kilku lat biorę Karbagen i Briviact. Miałam średnio ci 2-3msce atak silny obecnie od ponad 2l nie dzieje się nic. Vetira i Keppra nie dały u mnie zupełnie nic
gość
09-12-2022, 21:14:12

Ja biorę od tygodnia 2x 500 a mam przejść na 2x 750.
Czuje się tragicznie. Chwilami nie kontaktuję, wpadam.na ściany mam wrażenie że skonam zaraz. Pol nocy przesiedzę w łazience. Dziwne ruchy rąk,palcz,ból . Jestem już wykończona
gość
14-01-2023, 10:37:22

Mam na sprzedaż vetirę 1000 mg data ważności 03-2024

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
Konieczność powtórzenia rezonansu głowy zalecona przez radiologa
Witam serdecznie, Miałam wykonany rezonans magnetyczny głowy bez kontrastu zwg na zaburzenia koncentracji i pamięci oraz wieloletnie przyjmowanie leków na depresję. Po około dwóch tygodniach dostałam telefon z informacją o konieczności powtórzenia badania, tym razem z kontrastem. Termin na za tydzień. Na pytanie dlaczego jest to konieczne- odpowiedź że tak zdecydował lekarz, niektóre obszary mózgu będą dzięki temu lepiej widoczne. Czy to standardowa procedura? Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy dobrze myślę, że coś dostrzeżono i chcą się temu lepiej przyjrzeć?
gość
Rezonans głowy i angiografia bez kontrastu
Proszę o odpowiedź czy muszę się martwić wynikami? Kilka razy pojawił się ból głowy, dwa razy przestawałam widzieć i wrażenie wykręcania gałek ocznych, zawroty głowy. Narazie ustało. Pojawia się pisk lub szum w uchu. Okulista zapisał okulary. Poniżej wynik badania: Badanie angio-MR: hipoplazja odcinków A1 t. mózgu przedniej prawej i P1 t. mózgu tylnej prawej, wady naczyniowej ani ewidentnej niedrożności w obrębie tętnic koła Willisa badanie nie wykazało. Opis badania: Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE, SE, FLAIR, opcji DWI, SWAN w obrazach T1- i T2- zależnych w płaszczyznach czołowej, strzałkowej i poprzecznej wykazuje: Układ komorowy położony pośrodkowo, nieposzerzony. Przestrzenir podpajeczynówkowe prawidłowej szerokości. W nad namiotowej istocie białej okołokomorowej przy rogach czołowych komór bocznych pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR o śr. do 3mm - zmiany o charakterze niedokrwiennym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej prawidłowa. Struktury podnamiotowe prawidłowy obraz MR. Cech ograniczenia dyfuzji w badaniu DWI ani ognisk krwotocznych w SWAN nie stwierdza się. Czy muszę się martwić?
gość
Drętwienie lewej strony twarzy
Witam. Kilka dni temu zaczęły bolec mnie stawy i mięśnie lewej ręki i nogi. Pojawiło się drętwienie i zawroty głowy. Po kilku dniach ustąpiło ale pojawiło się drętwienie w okolicach lewej skroni i ból głowy nieraz z zawrotami głowy. Co to może być? Brak jakiś witamin?
Reklama: