czy pana przyjaciel nadal jest pod opieką rechabilitantów bo na tym etapie jest to bardzo ważne,mój mąż po bardzo rozległym udarze leżał 2 miesiące jak roślina,do ośrodka rehabilitacyjnego pojechał leżący a już po tygodniu sam przesiadał sie z wózka na łózko i to tylko dzięki dobrym rehabilitantom,bo u nas na oddziale rehabilitacyjnym uzyskano po 3 tygodnia tylko 5 minut na wózku,a w ośrodku po 3 tygodniach już próbował chodzic bo niestety tacy ludzie uczą się wszystkiego od nowa i dlatego tak cenny jest czas,a co do drobnych reperacji to bardzo dobrze,że się zabiera ale może się zdarzyć chwilowo,że nie będzie wiedział do czego służy np.klucz.A co do logopedy to powinien to być naprawdę dobry neurologopeda gdyż po udarze to nie tylko utrata mowy ale i inne funkcje móżgu np.rozumienie czu zapamiętywanie,a zgadzam sie z pania ,która twierdzi,że wiele rzeczy należy sie pacjentowi tylko trzeba sie naprawdę nachodzić ,nagadać,żeby cos załatwić ale jest to możliwe wiem bo już 1,5 roku za wszystkim chodzę a w ośrodku rechabilitacyjnym mąż był pól roku i zaraz po szpitalu i po oddziale rechabilitacyjnym i dzięki temu teraz jest w stanie z moją pomocą funkcjonować w domu i codziennie pokonuje 3 piętra gdyż u nas nie ma windy a wychodzimy codziennie bez względu na pogodę co prawda wsiada do samochodu i jedziemy gdzieś ale uważam,że te schody też są doskonałą rechabilitacja.Tak,że proszę być dobrej myśli bo ta choroba wymaga bardzo dużo czasu i cierpliwości otoczenia no i oczywiście ciągłej rechabilitacj .ajeżeli mogę w czymś jeszcze doradzić to chętnie odpowiem na pytania,a dużo ciekawych rzeczy można się też dowiedzieć na stronie dla niepełnosprawnych.Powodzenia!