Reklama:

udar niedokrwienny lewostronny (128)

Forum: Udary i tętniaki

06-06-2014, 20:53:05

Nie, nie miałem "klasycznego" niedowładu
Mam "tylko" silnie drzaca lewa reke jako efekt"niedowladu połowiczego lewej strony ciala".Taka jest lekarska definicja. Mam "normalne" czucie, ale reka mocno drzy(co nazwano drzeniem Holmesa)
Stad tez chyba moje bledne przekonanie, ze "klasyczny" niedowład wystepuje tylko po udarach niedokrwiennych
Wtajemniczona
06-06-2014, 20:54:51

podobnie jak romanek, my także trochę czasu poświęcamy wizualizacji ruchów palców niesprawnej ręki.
romanek 2014-06-04 15:00:18 Jestem pięć miesięcy po udarze. Miałem sparaliżowaną całą prawą połowę ciała. Chodzę samodzielnie od trzech miesięcy (chód brodzący, teraz... "szybciej brodzący"). Dłonie i palce ruszyły dwa tygodnie przed nogami. Początkowo, ćwicząc, myślami zmuszałem kończyny do działania, Nie słuchały. Aż drgnęły, zaczęły pomału reagować na polecenia mózgu. Mimo MMN-CB. Wymagało to bardzo dużo samozaparcia, autosugestii i systematycznych ćwiczeń pod nadzorem rehabilitantów. Tylko cierpliwość, żmudna praca, pozytywne myślenie, wiara i nadzieja pomogły mi znowu przedłużyć życiorys. Najwięcej zależy od Ciebie.
Początkująca
09-06-2014, 08:08:16

Rabie tak , dłoń jest już przeważnie rozluźniona chodź czasem jeszcze się zaciska. Jeśli chodzi o piłeczkę to nie ma problemu ale już coś innego jak chwycę to wsunie ciężko mi później rozluźnić dłoń zęby to pościć :(
gość
10-06-2014, 17:42:58

" ale już coś innego jak chwycę to wsunie ciężko mi później rozluźnić dłoń zęby to pościć."
To muszą być początki pazerności..
A tak poważnie, To już są postępy. Trzeba ćwiczyć, masować, ćwiczyć i podchodzić do wszystkiego pozytywnie, z uśmiechem i humorem.
Wierz mi. To dobrze robi nie tylko mnie ale również otoczeniu.
Jestem chory i mam na to mocne kwity.
Początkująca
11-06-2014, 09:20:40

Romanek wiem ze są postępy :) bo jak robię jakieś ciasto w misce to mi lewa ręka pomaga np. przytrzymać miskę jak wyrabiam prawa ręka ciasto, próbowałam lewa wyrabiać ale nie da rady :( Martwi mnie to ze spastyka jeszcze trzyma tak jak by od nadgarstka w dól reki :( staram się ćwiczę codziennie ale dłoń się jeszcze nie prostuje no chyba ze podniosę rękę w gore to palce się prostują albo jak dam rękę w dól to tez się prostują ale już jak np się przeciągam to już się nie prostuje :(
Początkująca
11-06-2014, 09:43:56

Dodatkowo doda ze zeka jest silna bo jak np. z kuchenki na blat potrzebuje przenieść pełny garnek to ręka chwyci i bez problemu przenoszę garnek obiema reczkami. Czasami jak coś działam w kuchni to jest ciężko żeby dłoń rozluźnić żeby coś pościła. Zeby słoik odkręcić muszę tak jak by podać prawa ręka ręczę lewej zęby chwyciła ale butelkę z woda odkręcam bez problemu. Ciężko mi dać rękę w bok z tyłu za plecy albo włożyć ja w kieszeń. Mam kontrole nad zamykaniem dłoni i rozluźnianiem palców lecz nie z wyprostowaniem, oraz mam kontrole nad małym paluszkiem zamknę go i otworze bez problemu
gość
11-06-2014, 10:30:50

Trzeba częściej się przeciągać.. Może zadziała?. Słoiki, butelki z wodą, ciasto ?. Jesteś niesamowita. Ja mogę o tym pomarzyć. Butelki otwieram kombinerkami a słoiki rękami żony lub syna. Ale wiem że będzie lepiej czego i Tobie życzę.
Zdrowy już byłem i co dalej?:-)
Początkująca
11-06-2014, 14:30:05

Musi być lepiej!!!!! Ja marze zęby się samej uczesać czy zapiać sobie stanik
Początkująca
12-06-2014, 03:47:33

Romanek jeśli chodzi o słoik to spróbuj zrobić tak: włóż słoik miedzy nogi i ściśnij udami i spróbuj odkręcić ja tak na początku robiłam, tak samo z puszkami. Ja ogórków nie otworze bardzo rzadko mi się to udaje ale majonez czy koncentrat odkręcę, spróbuj tez tak z butelka albo ze tak powiem włóż butelkę zdrowa ręka w ta droga i spróbuj morze akurat się uda
gość
12-06-2014, 08:08:47

Udało się. Tylko woda była gazowana.
Dzięki.
zdrowy już byłem, i co dalej?. :-)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: