Reklama:

udar mózgu (48)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-10-2008, 12:07:00

Witam, moja mama przeszła udar niedokrwienny dwa lata temu. Nastąpił paraliż prawostronny i uszkodzenie prawie 80% lewej półkuli. O trafieniu do szpitala i o tym jak była traktowana wole nie mówić, oni po prostu czekali aż ona umrze. Kiedy po kilku dniach zaczeła odzyskiwać świadomość miała kompletnie sparaliżowaną prawą stronę i nie mówiła.. choć muszę przyznać że czasami wyrywały jej się pojedyńcze słowa. Rehabilitacje z mamą rozpoczęto dopiero po tygodniu. Zajęcia ruchowe akceptowała ale logopede odprawiała z kwitkiem, denerwowała się. Podsumowując rehabilitacja w szpitalach nie wiele pomogła dopiero tata w domu postawiła mame na nogi już chodzi, spokojnie może wyjść na krótkie spaceryale ręka jest bezwładna. dopiero od kilku miesięcy zauważyłam że mama chce się uczyć pisania i mowy. Zaczyna już nawet tworzyć zdania pisząc, ale ale kontaktu werbalnego zupełnie nie ma mówi w swoim języku. Ale mam nadzieje że może i to się zmieni że może trzeba troszkę poczekać, najważniejsze to chcieć podjąć rehabilitacje.
Początkująca
23-11-2008, 20:21:00

wlasnie!podjac rehabilitacje.moj tata nie chce o niej slyszec.i jest coraz gorzej.minelo 11 miesiecy od udaru.tata chwyta za noz,wyzywa,nie da nic przy sobie zrobic,a jeszcze nie dawno bylo nawet dobrze.mama juz nie ma sily.do taty nic nie dociera.jest zalamany,bo jest mlody.a my jestesmy bezsilni.nie wiem czy tata jest tak uparty,czy to duze uszkodzenie mozgu.to co wyrabia jest nie do opisania
marta
gość
26-06-2009, 18:55:00

wiem cos o tym...prawie 10 mcy po udarze... prawostronny paraliz... nie mowi, slabo sie porusza , probowalismy wszystkiego...prywatnie rehabilitacja, logopeda, strasznie nie lubi nic robic... dostal padaczki i jest w szpitalu nie wiem co robic , strasznie krzyczy i sie zlosci i wyrywa do domu ale nie mozemy go zabrac bo bedzie gorzej co robic... Boze zeby tylko nie cierpial...tego pragne za wszelka cene.
Początkująca
28-06-2009, 01:47:00

Witam Pani Urszulo622! Polecam Pani jak najszybciej skontaktować się z profesjonalnym HIRUDOTERAPEUTA! CZYLI specjalista od stawiania pijawek lekarskich! Korzystałam sama, ikorzysta moja rodzina, z gabinetu w Krakowie z wynikami tak pozytywnymi, ze lekarze nie wierzyli patrząc na wyniki moich badan specjalistycznych, Dimerów-D, krwi, USG, kręgosłupa, ciśnienia żylnego, cyst, itd.,itp.! Podaje stronę Internetowa i życzę powrotu do zdrowia poprzez stawianie pijawek lekarskich!
http://www.ala-med.e-biznes.org[addsig]
monalisapolonia
Początkująca
28-06-2009, 02:08:00

Tak, odpowiedz dla Gościa, proszę koniecznie poczytać o Hirudoterapii, czyli leczenia pijawkami lekarskimi! www.ala-med.e-biznes.org oraz BIO-GEN Opole, gdzie znajdziecie gabinety Stawiania Pijawek Lekarskich w całym kraju!
W wielu krajach na świecie, łącznie z USA, Austria, Kanada, Niemcy, Anglia, Francja, a teraz i u nas w Kraju, wracamy do naturalnych metod leczenia, medycyny alternatywnej, a najbardziej skutecznej hirudoterapii bez działań ubocznych! Wszyscy już mamy dość cierpienia, z którym lekarstwa zmuszają nas żyć!
monalisapolonia
gość
06-07-2009, 19:16:00

mam 52 lata jestem tez po udarze mozgu mam niedowład lewostronny jestem po rehabilitacji lecz noga w dalszym ciagu jest jak nie moja chetnie podziele sie swoim doswiadczenie z osoba o podobnym problemie nr gg9168384
Początkujący
09-07-2009, 15:54:00

Witam

Z pewnością może Pani sama stosować ćwiczenia i zabiegi, które poprawią Pani funkcjonowanie a nawet powiedziałbym , że przy takiej przyczynie to własnie Pani aktywność a nie "poddanie się" rehabilitacji będzie najskuteczniejsze. Przyjmuję, że parametry krwi zostały już uregulowane farmakologicznie a pani stan wiąże się z uszkodzeniami w ośrodkowym ( abyć może i obwodowym) układzie nerwowym. Objaw zimnej nogi może być również spowodowany uciskiem na nerwy naczynioruchowe w lędźwiowym odcinku kręgosłupa. Po pani przejściach i długim leżeniu to bardzo prawdopodobne. Metoda, którą zajmuję się od kilkunastu lat to stymulacja funkcjonalna ( tzw.FES - Functional Electrical Stimulation). W Polsce niestety ciągle za mało stosowana chociaż coraz częściej np. w Klinice Rehabilitacji w Bydgoszczy.
Polega na stosowaniu elektrostymulacji nerwów i/lub mięśni prądem o odpowiednich parametrach ( łagodnych !!). Stymulacja jest całkowicie bezbolesna i wykonywana z użyciem samoprzylepnych elektrod i stymulatora zasilanego baterią. Zabiegi wykonuje się w wymiarze około 3- 5 godzin dziennie (zależnie od wskazań) przy czym po naklejeniu elektrod i włączeniu stymulatora może pani normalnie funkcjonować tzn. nie musi pani leżeć. Stymulacja wskazanych dla danego pacjenta struktur nerwowych powoduje znaczące przyspieszenie regeneracji nerwów a stymulacja mięśni - również zależnie od parametrów - poprawę ukrwienia, wzmocnienie mięśni, poprawę koordynacji ruchowej.
Stymulacja mięśni u osoby przytomnej powinna być interaktywna tzn. w czasie odczuwania skurczu mięśni pacjent powinien świadomie starać się nasilić skurcz. Istotne jest to, że posiadając stymulator jest pani w stanie zapewnić sobie wielogodzinne oddziaływanie terapeutyczne, którego nie zagwarantuje żadna klinika. Oczywiście chcę podkreślić, że rehabilitacja w klinice jest istotna, ale warto uzupełnić ją stymulacją FES. Trudno tu pisać o wszystkim więc zapraszam panią na stronę www.innomed.pl gdzie może pani zapoznać się z efektami stymulacji w różnych przypadkach. FES jest niezastąpiony w rehabilitacji u pacjentów u których wystąpił: udar mózgu, uraz rdzenia, uraz neru, SM, śpiączka, stan apaliczny, długotrwałe unieruchomienie, nietrzymanie moczu/stolca i wiele innych. Czasami niemożliwe staje się możliwe.....
Janek
gość
24-04-2018, 02:42:24

Badzbilu mnie moga po udarze do robić?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: