Reklama:

Trileptal - poradźcie (84)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-10-2008, 18:31:00

Ja po Trileptalu nie miałam żadnych skutków ubocznych. No może bezpośrednio po zażyciu leku jestem trochę śpiąca. Ale o wypadaniu włosów w moim przypadku nie było mowy. No i może ta pamięć troszkę gorsza... Ale poza tym w porządku. Dostałam ten lek jako pierwszy i od razu się przyjął. Lekarz powiedział, że jest obecnie najlepszy, poleca się go nawet kobietom w ciąży. Jeśli chodzi o picie alkoholu, czasami napiję się kieliszek wina, ale to bardzo rzadko. Nigdy nie pytałam lekarza o to. Ale podobnie jak poprzednia osoba twierdzę, ze zdrowie ważniejsze i chyba nie warto ryzykować. Życzę powodzenia!
gość
23-10-2008, 09:59:00

Cześć!!! Ja choruję od 1.5 roku. U mnie padaczka jest efektem przebytych 3 operacji guza móżdżku. Kiedy miałem pierwszy napad byłem w drugiej klasie Liceum. Miało być dobrze. Lekarze mówili że to tylko jednorazowy "wybryk mózgu po przejściach". Po 5 miesiącach miałem kolejny atak. Tym razem dużo cięższy. Lekarze, a zwłaszcza mój neurochirurg, nie mieli już wątpliwości. Ich słowa: "Padaczka nabyta" brzmiały dla mnie jak wyrok!!! Ale od razu dostałem Trileptal 600 mg/dobę. Początki, szczerze mówiąc, nie były łatwe: wystąpiły u mnie normalne skutki uboczne takie jak: podwójne widzenie, oczopląs, zaburzenia równowagi, problemy z koncentracją i zawroty głowy. Ale trwały one bardzo krótko. Jakiś miesiąc, no najwyżej 6 tygodni. Ale potem ustąpiły Dziś jestem po trzech napadach (ostatni pół roku temu) powiem wam że nie mam porównania farmakoogicznego.... ale dla mnie Trileptal do super lek. Dziś biorę 900 mg/dobę i nie obserwuję prawie żadnych dziąłań nieporządanych (oprócz ogromnego przyrostu wagi...... W czasie kuracji tym lekiem przytyłem ponad 30 kg!!!). W sumie to mogę powiedzieć, żę w moim przypadku Trileptal okazał się skuteczny w leczeniu padaczki. Ważne jest regularne badanie poziomu enzymów wątrobowych (tzw. prób wątrobowych) i konsultacje neurologiczne. Nieodzowna jest też nadzieja na wyleczenie.... Pozdrawiam wszystkich EPILEPTYKÓW
gość
29-10-2008, 10:04:00

dodane: 05-10-2007 o 22:09
autor: Gość
"Witam. od około 12 lat mam stwierdzoną padaczkę. Napady uogólnione, pełne, chociaż nieczęste. Przez pierwsze parę lat nie leczyłem się, Napady były co kilka miesięcy. Raz nawet ponad rok. Od 3 tat biorę Depachine Chromo 500, dwa razy dziennie. Przez ten czas miałem jeden atak. Przytyłem solidnie, ale ogólnie czuję się nieźle. Ze względu na nienajlepsze próby wątrobowe lekarz chce mi zmienić na Trileptal. Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć na temat tego leki ?. Przed Depachine, krótko, brałem coś innego (nazwy nie pamiętam) co wpływało na mnie tak fatalnie, że na blisko 2 lata zaprzestałem leczenia. Boję się, że Trileptal może być czymś podobnym. Proszę o jakieś informacje o tym leku. "" /CYTAT

WITAM

Widze że nikt nie odpowiedział na pytanie czy Trileptal (oxcarbazepinum) pomoże w jego odmianie padaczki, widzę że każdy pisze tylko o sobie i ma blade pojęcie o tym.

NIe wiem jakie masz napady czy pierwotnie uogólnione czy wtórnie uogólnione. Ten lek (Oxcabazepina) jest dobry na napady częściowe z możliwością wtórnego uogólnienia. W Twoim przypadku myśle że w zależności od tych ataków ich przebiegu, trzeba dobrać taki lek jaka odmiana napadów na jakie cierpisz. Lekarze zwykle przepisują leki znane, oklepane które powstały 50 lat temu. Wszystko kręci sie wokół carbamazepiny, walproinianów, topiramatu.
Słyszałem że topiramat działa uogólniająco na układ nerwowy, ale nie miałem doświadczenia z tymlekiem, wdrażając sie w jego system działania dochodze do wniosku że może wywoływać stany otępienne i zaburzenia świadomości, Tak to jest przy lekach co blokują układy na wiele sposobów i są "do wszytskiego". Radziłbym wypróbować Keppre, (levetiracetam) Jest lekiem z nowszej grupy leków, nie wiem dlaczego lekarze niechetnie przepisują nowe leki, może z małego doświadczenia z tymi lekami. Z doświadczenia z Kepprą wiem że działa na pełne ataki tzn na wtórne i pierwotne uogólnienia. Musiałbyś spróbować jak się czujesz po tym leku, musze przyznać że jest lekiem wywołującym mało skutków nieporządanych, ale warto sie przekonać.

Ja mam napady częściowe z możliwością wtórnego uogólnienia i od niedawna biore (Oxcarbazepine) lek pod nazwą APYDAN, jestem zadowolony bo trafnie dobrałem lek i mam dobre samopoczucie w moim przypadku.

Pozdrawiam i życze odważnego eksperymentowania z lekami

Konrad Z.
gość
01-12-2008, 21:26:00

Witajcie. Ja od początku biorę Trileptal czyli od 5 lat i spelnia moje oczekiwania, wiec polecam. Oczywiscie każdy organizm reaguje inaaczej, ale czytajac wypowiedzi widze, ze wiekszość z nas jest zadowolona z niego. Poruszajac temat alkoholu to nie polecam poniewaz biorac trileptal przez pierwsze trzy lata od stwierdzenia padaczki nie wypilam ani kropli i nie mialam zadnego ataku, stwierdzilam wiec, ze nic sie nie stanie jak sobie wypije no i : imprezka, alkohol, nieprzespana noc a rano nastapil atak...oczywiscie lampka wina od czasu do czasu nam nie zaszkodzi.Na wiecej nie mozemy sobie pozwolic...
Pozdrawiam wszystkich
gość
05-12-2008, 23:07:00

Ostatnio byłam u mojego lekarza i pytałam go o ewentualne spożywanie alkoholu podczas brania Trileptalu. Odpowiedział, że nie ma żadnych problemów, ponieważ ten lek nie wchodzi w reakcje z alkoholem i ten nie przyspiesza jego metabolizmu, więc nie ma problemu, jeśli mówimy o lampce wina itp. Pozdrawiam!
gość
06-12-2008, 17:39:00

25-08-2008 o 09:08, gość :
Ja juz brała Fenytoinę, Tegretol i Trileptal, Po fenytoinie bylo kijowo - zapominalstwo, brak koncentracji, kilka malych napadow - bez utraty przytomnosci, ale podobno fenytoine to lek stary i ***, przy tegretolu i trileptalu luz,
Dziwie sie ludziom ktorzy piją alko - juz pomijam łączenie z lekami, ale alko obniża przeciez próg pobudliwości komórek nerwowych -czyli zwieksza prawdopodobienstwo napadow, oczywiscie polpiwka nie zaszkodzi czy lampka wina, ale jakies balety... nie dziwcie sie ze macie tyle skutkow ubocznych, jak nie dbacie o siebie, tak samo wszyscy narzekaja na clonazepam, ćpuny kradna na to recepty itd, ja to biore doraznie i nic mi nie jest nie chodze "na haju"
gość
03-03-2009, 15:19:00

hey. u mnie wykryty calkiem nie dawno padaczke, 3 miesiace temu.. a raczej ogniskowe napady padaczkowe.. przy napadzie tyoko ręka drży mi jak szalona jest mi gorąco nie trace przytomności.. jestem w pełni świadoma. Biorę trileptal 300mg dwa razy na dobe. Mam 18 lat. Gdy zapytałam lekarza skąd to sie wzielo ( bo zawsze byłam zdrowa, rodzice o mnie dbali ja o siebie tez, nie szalalam nie pilam) odpowiedział ze poprostu sie wzielo.
I tez mam pytanie co do tego calego alkocholu, nie chodzi mi tu o picie do upadłego, i o łączenie leków z alkocholem. Ale proste pytanie czy mozna przy tych lekach raz na jakis czas napic sie piwa, czy np. lamopke szampana czy wina? bardzo mnie to interesuje.
PS. ne bierzcie mnie za panne ktora jak wiekszosc mlodych uwielbia pic i szlajać sie po imprezach
Pozdrawiam )
gość
05-04-2009, 20:39:00

Witajcie!
Mam kilka pytań, moze ktoś miał podobnie jak ja (leczę się od 3 lat).

Czy padaczka moze wyniknąc z przebytego w dzieciństwie udaru słonecznego?

Czy można przy Trileptalu (mała dawka 450 mg) przytyć? Bo niestety ja nie moge, chudnąć też chyba nie chudnę, ale ważę dosyć mało (52 kg) ?

Czy traci się masę mieśniową (drżenie mięśni, ew. ból stawów) przy braniu tego leku?

Jakie ćwiczenia preferujecie by zachować tężyznę fizyczną?

Pozdrawiam i życzę ZDROWIA!!
gość
05-04-2009, 20:51:00

Ale proste pytanie czy mozna przy tych lekach raz na jakis czas napic sie piwa, czy np. lamopke szampana czy wina? bardzo mnie to interesuje.
PS. ne bierzcie mnie za panne ktora jak wiekszosc mlodych uwielbia pic i szlajać sie po imprezach
Pozdrawiam )

Spokojnie mój organizm trawi to i to, ale nie w dużych ilosciach (nie eksperymentowałam bardzo ale małe ilości kazde alkoholu) Na poczatku nie piłam wcale (ale po 2 latach się zbiesiłam ) i teraz mogę wypić kilka razy w miesiącu - lecz tylko w domu. Moze tak jest z epilepsją, że mozna pić, a np. nie można długo na świetle sztucznym przebywać lub biegać czy ... inne rzeczy, które powodują zmęczenie, ale wszystko traktować nalezy INDYWIDUALNIE! Pozdrawiam!
Mirriam
gość
05-05-2009, 17:36:00

a ktoras z Was biorac ten lek jest była w ciazy ? planujemy z mezem dziecko...
pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: