dodane: 05-10-2007 o 22:09
autor: Gość
"Witam. od około 12 lat mam stwierdzoną padaczkę. Napady uogólnione, pełne, chociaż nieczęste. Przez pierwsze parę lat nie leczyłem się, Napady były co kilka miesięcy. Raz nawet ponad rok. Od 3 tat biorę Depachine Chromo 500, dwa razy dziennie. Przez ten czas miałem jeden atak. Przytyłem solidnie, ale ogólnie czuję się nieźle. Ze względu na nienajlepsze próby wątrobowe lekarz chce mi zmienić na Trileptal. Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć na temat tego leki ?. Przed Depachine, krótko, brałem coś innego (nazwy nie pamiętam) co wpływało na mnie tak fatalnie, że na blisko 2 lata zaprzestałem leczenia. Boję się, że Trileptal może być czymś podobnym. Proszę o jakieś informacje o tym leku. "" /CYTAT
WITAM
Widze że nikt nie odpowiedział na pytanie czy Trileptal (oxcarbazepinum) pomoże w jego odmianie padaczki, widzę że każdy pisze tylko o sobie i ma blade pojęcie o tym.
NIe wiem jakie masz napady czy pierwotnie uogólnione czy wtórnie uogólnione. Ten lek (Oxcabazepina) jest dobry na napady częściowe z możliwością wtórnego uogólnienia. W Twoim przypadku myśle że w zależności od tych ataków ich przebiegu, trzeba dobrać taki lek jaka odmiana napadów na jakie cierpisz. Lekarze zwykle przepisują leki znane, oklepane które powstały 50 lat temu. Wszystko kręci sie wokół carbamazepiny, walproinianów, topiramatu.
Słyszałem że topiramat działa uogólniająco na
układ nerwowy, ale nie miałem doświadczenia z tymlekiem, wdrażając sie w jego system działania dochodze do wniosku że może wywoływać stany otępienne i zaburzenia świadomości, Tak to jest przy lekach co blokują układy na wiele sposobów i są "do wszytskiego". Radziłbym wypróbować Keppre, (levetiracetam) Jest lekiem z nowszej grupy leków, nie wiem dlaczego lekarze niechetnie przepisują nowe leki, może z małego doświadczenia z tymi lekami. Z doświadczenia z Kepprą wiem że działa na pełne ataki tzn na wtórne i pierwotne uogólnienia. Musiałbyś spróbować jak się czujesz po tym leku, musze przyznać że jest lekiem wywołującym mało skutków nieporządanych, ale warto sie przekonać.
Ja mam napady częściowe z możliwością wtórnego uogólnienia i od niedawna biore (Oxcarbazepine) lek pod nazwą APYDAN, jestem zadowolony bo trafnie dobrałem lek i mam dobre samopoczucie w moim przypadku.
Pozdrawiam i życze odważnego eksperymentowania z lekami
Konrad Z.