Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (960)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-01-2023, 15:36:11

Cześć od ponad roku mam silne mdłości bóle głowy które przybierają coraz to nowe postacie , problem ze wzrokiem , teraz dochodzą do tego objawy mrowienia drętwienia lewej ręki i palców, mam torbiel szyszynki i torbiel rathego lekarz kazał brać leki na migrenę które powodują nie fajne skutki uboczne dlatego tez przestałam je brać , objawy te są bardzo silne i ciężko mi z nimi żyć . Co poradzicie w takim wypadku gdy lekarz ma wywalone
gość
27-01-2023, 22:30:40

Hej. Jestem Paula
W zeszłym roku w styczniu przechodziłam covid i wtedy się zaczeło . Zawroty i bóle głowy , delikatny oczopląs , ból oczu . Dostałam skierowanie na rm , wyszedł torbiel na szyszynce 4.4 mm , reszta opisu RM w normie .
Czekam na telefon od neurolog , nie wiem jak sobie z tym poradzić.
gość
05-02-2023, 09:33:01

Cześć jestem Aneta
Potrzebuje pocieszenia i jakiś słów otuchy.Kilka dni temu zrobiłam rezonans głowy mojej córce 9 lat z powodu dziwnych bólów głowy.Wyszła torbiel szyszynki 5 mm.We wtorek mamy konsultacje u prof.Roszkowskiego bardzo się boje.
gość
07-02-2023, 15:58:38

Witam Aneta i czego sie dowiedziałaś na konsultacji?
gość
09-02-2023, 09:45:47

Gość 2012-04-07 03:38:42
Może komu pomoże -
Moje dziecko (teraz 12l) miało 2 lata temu wykrytą 2 cm torbiel na szyszynce z litym elementem (obszarem) i usuniętą w CZD. Nie torbiel była niebezpieczna tylko właśnie ten lity element, który w okresie dojrzewania mógł urosnąć. Powiedzieli, że gdyby był dorosły nie usuwaliby, tylko monitorowali. Usunęli mu całość z szyszynką - wyszedł szyszyniak (pineoblastoma II stopień więc zaliczany do łagodnych), mieliśmy szczęście że nie szyszyniak zarodkowy (pineoblastoma IV stopień).
Był tydzień w szpitalu, miesiąc w domu i poszedł do szkoły. Zwonienie z wf miał 3 miesiące. Ale dodam, że wyjątkowo szybko doszedł do siebie. Po operacji pozostało mu podwójne widzenie (uprzedzali, że tak może być), teraz sobie to rekompensuje lekkkim skrętem głowy, gdy na coś patrzy.
Ponieważ nie ma szyszynki i w związku z tym melatoniny (przestał prawie spać w nocy, jak już zasnął ok. 2,3 w nocy to był bardzo płytki sen, padał na twarz w dzien na 5,6 godzin) podaję mu melatoninę tuż przed snem. Na początku było to 3mg (działało ładnie do ok.4 w nocy), potem 5mg, teraz 8 mg. Uprzedzam, że żaden lekarz nie potrafił mi doradzić w tym względzie (łącznie z ordynatorem endo w CZD, który podobno jest najlepszy jeśli chodzi o dzieci) i dawkę ustaliłam sama z nielicznych książek i skąpych informacji z internetu z błogosławieństwem endo (znaczy: my sie na tym nie znamy, może pani spóbować, chyba nie zaszkodzi).
Teraz normalnie chodzi do szkoły, śpi w miarę normalnie, czasem podsypia w dzień. Jest trochę słabszy niż inne dzieci w jego wieku i trochę się opuścił w nauce. Rezonans kontrolny miał 3 m po operacji, potem 9m, teraz ma mieć co 2 lata.
No i tyle.
PS. Dziecię nie miało żadnych objawów i guz był wykryty kompletnie przypadkowo. A 2 cm to podobno mały guzek.
Ania
gość
09-02-2023, 09:50:12

Witam właśnie odebrałam wynik rezonansu i okazuje się że syn 15 lat ma tą torbiel szyszynki wielkości 25mm, bóle głowy tak ok roku i to częste.Teraz już codziennie źle się czuje i ma bóle głowy.Ibuprom nie zawsze pomaga.Az się boję co powie neurolog.
gość
09-02-2023, 10:49:39

Witam, ja tez niedawno odebralem wyniki i wyszła torbiel szyszynki 8.5mm do tego mam bóle glowy od 4 miesięcy z tym ze przez 2 tygodnie boli mnie głowa i czuje sie jakbym byl poprostu przeziębiony potem znikaja wszystkiego objawy na 2-3tygodnie i znow to samo głowa nie boli mnie mocno i w dniu sa takie momenty, ze czuje sie jak nowo narodozny a za kilka godzin jak zdechlak ale tez wyszły mi problem z zatokami "stan zapalny" . Dzis mam wizyte u neurologa zobaczymy co powie. Jestem z osób które zaglądają tutaj czesto wiec jak ktoś będzie mial pytania zawszę opowiem o swoich objawach i tym co pow neurolog, Pozdrawiam A.
gość
12-02-2023, 01:26:58

Gość 2023-02-09 11:49:39
Witam, ja tez niedawno odebralem wyniki i wyszła torbiel szyszynki 8.5mm do tego mam bóle glowy od 4 miesięcy z tym ze przez 2 tygodnie boli mnie głowa i czuje sie jakbym byl poprostu przeziębiony potem znikaja wszystkiego objawy na 2-3tygodnie i znow to samo głowa nie boli mnie mocno i w dniu sa takie momenty, ze czuje sie jak nowo narodozny a za kilka godzin jak zdechlak ale tez wyszły mi problem z zatokami "stan zapalny" . Dzis mam wizyte u neurologa zobaczymy co powie. Jestem z osób które zaglądają tutaj czesto wiec jak ktoś będzie mial pytania zawszę opowiem o swoich objawach i tym co pow neurolog, Pozdrawiam A.
Witam
Ja również niedawno odebrałam wyniki badań rezonansu. Torbiel szyszynki 5 mm.
Możesz powiedzieć jakie były Twoje objawy? Cos co Cie zaniepokoiło.
Ja nigdy przedtem nie miałam takich migren,nie bolała mnie tak glowa. Ucisk. Tabletki zwykle marnie pomagają. Bol przechodził na oczy i potylice. Bardzo ciężki do wyleżenia. Czułam że jest coś nie tak. No i wyszło. Ciekawe jakie jest leczenie takiego torbielą i co należy robić a czego nie. Czekam na wybite u neurologa. Również zaznaczę ze tez czuje się często chora przeziębiona. Wcześniej myślałam że to bóle przez covid. Ale nie. Problem z zatokami wiecznie zatkanymi też mam.
Pozdrawiam
gość
12-02-2023, 11:13:40

Gość 2023-02-12 02:26:58
Gość 2023-02-09 11:49:39
Witam
Ja również niedawno odebrałam wyniki badań rezonansu. Torbiel szyszynki 5 mm.
Możesz powiedzieć jakie były Twoje objawy? Cos co Cie zaniepokoiło.
Ja nigdy przedtem nie miałam takich migren,nie bolała mnie tak glowa. Ucisk. Tabletki zwykle marnie pomagają. Bol przechodził na oczy i potylice. Bardzo ciężki do wyleżenia. Czułam że jest coś nie tak. No i wyszło. Ciekawe jakie jest leczenie takiego torbielą i co należy robić a czego nie. Czekam na wybite u neurologa. Również zaznaczę ze tez czuje się często chora przeziębiona. Wcześniej myślałam że to bóle przez covid. Ale nie. Problem z zatokami wiecznie zatkanymi też mam.
Pozdrawiam

Witam, u mnie oglnie zaczęło sie od tego, ze w pewnym momencie w pracy zrobilo mi sie bardzo gorąco i uczucie jakby mi sie cos w głowie rozlewało omal sie nie przewróciłem tak mi słabo sie zrobilo. Potem przez dwa tygodnie bolała mnie głowa i odczuwałem lęki +brak snu w nocy, pojechalem do szpitala na tk głowy i inne podstawowe badania i wszystko w porządku bylo. Wszystko minęło i czulem sie normalnie jak zawsze, któregoś dnia znów to samo uderzenie gorąca i sie zaczęło na nowo, rano wstawałem czulem jakbym miał kaca i poprostu był chory a temperatura 36.6 i ból głowy dlatego też poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badanie z kontrastem w ktorym właśnie opisali zatoki i tą szyszynke. Glowa mnie pobolewa od czasu do czasu bardzo słabo wiec czuje, ze jest poprawa a co do tego co powiedział mi lekarz to, ze z zatokami do laryngologa a torbiel szyszynki to taka uroda i prawdopodobnie mamy je od dziecka i wielu radiologów w ogole jej nie opisuję(moze opisali bo płaciłem za to) a w szpitalu nie opisali a lekarz mówił, ze na zwykłej bez kontrastu tez by pokazalo. Bardzo prawdopodobne, ze u Ciebie to bedzie cos od zatok jak czujesz oczy. Napisz też co powie Ci lekarz bo każdy ma inna swoją teorie. Pozdrawiam A. Ewentualnie jak ktoś uzywa gg to można sie podzielić "wiedzą " 68607512
gość
18-02-2023, 09:49:07

Gość 2023-02-05 10:33:01
Cześć jestem Aneta
Potrzebuje pocieszenia i jakiś słów otuchy.Kilka dni temu zrobiłam rezonans głowy mojej córce 9 lat z powodu dziwnych bólów głowy.Wyszła torbiel szyszynki 5 mm.We wtorek mamy konsultacje u prof.Roszkowskiego bardzo się boje.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: