Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (960)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-07-2022, 08:19:29

Gość 2022-07-13 11:16:49
Witam, mój 15 letni syn także ma torbiel szyszynki. Została wykryta przypadkowo podczas MR głowy. Syn ma odznaczającą się kość potyliczną i neurochirurg zlecił rezonans żeby potwierdzić iż kość ta jest w ten sposób uformowaną czaszką. Jak powiedział rezonans jest na wyrost bo kość ta jest fizjologiczna i tylko dla mojego spokoju zleca MR. A więc gdybyśmy nie zrobili rezonansu nie wiedzielibyśmy o torbieli szyszynki. Syn nie ma żadnych objawów. Torbiel ma 10,5 mm. Rozmawiałam najpierw z pediatrą a dziś jesteśmy po wizycie u neurochirurga, obaj potwierdzili, że torbiel szyszynki to najczęstsza przyczyna konsultacji u neurochirurga i nie ma się czym martwić. Nie ma przeciwwskazań do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Syn ma żyć tak jak do tej pory nie wiedząc o torbieli. Rezonans był bez kontrastu. Neurochirurg nie zlecił nam też oznaczenia markerów nowotworowych. Czytając wcześniej forum zasugerowałam mu to, ale powiedział że to na 100% torbiel i on nie widzi powodu żeby je robić. Jeżeli torbiel jest gładkościenna, ściana nie przekracza 2 mm, cała torbiel ma mniej niż 2 cm to jest OK. Rezonans kontrolny mamy zrobić za rok. Też się bardzo stresowałam kiedy przeczytałam w internecie, że torbiel to nowotwór łagodny. Chyba słowo nowotwór sprawia, że myślimy o najgorszym. Pozdrawiam i życzę zdrowia
Dokładnie, my markety mieliśmy oznaczone, bo torbiel nie była tak oczywista w budowie jak większości - przede wszystkim była dwukomorowa, przy tym spora, natomiast w większości przypadków neurochirurg od razu widzi czy jest potrzeba kontrastu i ewentualnie innych badań. Ja ciesze sie,ze nasz lekarz zbadał syna szczegółowo,bo w tym wypadku nadgorliwość jest zdecydowanie lepsza od zaniedbania.
Torbiel szyszynki sama w sobie nie jest niczym rzadkim, co piąty człowiek nasi ją w głowie,czysto nie wiedząc o tym.
Tak długo jak nie daje objawów i nie rośnie trzeba żyć normalnie i przyjąć ją jako coś co po prostu mamy. Pozdrawiam.
gość
28-07-2022, 08:22:03

Gość 2022-07-28 10:19:29
Witam, mój 15 letni syn także ma torbiel szyszynki. Została wykryta przypadkowo podczas MR głowy. Syn ma odznaczającą się kość potyliczną i neurochirurg zlecił rezonans żeby potwierdzić iż kość ta jest w ten sposób uformowaną czaszką. Jak powiedział rezonans jest na wyrost bo kość ta jest fizjologiczna i tylko dla mojego spokoju zleca MR. A więc gdybyśmy nie zrobili rezonansu nie wiedzielibyśmy o torbieli szyszynki. Syn nie ma żadnych objawów. Torbiel ma 10,5 mm. Rozmawiałam najpierw z pediatrą a dziś jesteśmy po wizycie u neurochirurga, obaj potwierdzili, że torbiel szyszynki to najczęstsza przyczyna konsultacji u neurochirurga i nie ma się czym martwić. Nie ma przeciwwskazań do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Syn ma żyć tak jak do tej pory nie wiedząc o torbieli. Rezonans był bez kontrastu. Neurochirurg nie zlecił nam też oznaczenia markerów nowotworowych. Czytając wcześniej forum zasugerowałam mu to, ale powiedział że to na 100% torbiel i on nie widzi powodu żeby je robić. Jeżeli torbiel jest gładkościenna, ściana nie przekracza 2 mm, cała torbiel ma mniej niż 2 cm to jest OK. Rezonans kontrolny mamy zrobić za rok. Też się bardzo stresowałam kiedy przeczytałam w internecie, że torbiel to nowotwór łagodny. Chyba słowo nowotwór sprawia, że myślimy o najgorszym. Pozdrawiam i życzę zdrowia
Dokładnie, my markety mieliśmy oznaczone, bo torbiel nie była tak oczywista w budowie jak większości - przede wszystkim była dwukomorowa, przy tym spora, natomiast w większości przypadków neurochirurg od razu widzi czy jest potrzeba kontrastu i ewentualnie innych badań. Ja ciesze sie,ze nasz lekarz zbadał syna szczegółowo,bo w tym wypadku nadgorliwość jest zdecydowanie lepsza od zaniedbania.
Torbiel szyszynki sama w sobie nie jest niczym rzadkim, co piąty człowiek nosi ją w głowie,czesto nie wiedząc o tym.
Tak długo jak nie daje objawów i nie rośnie trzeba żyć normalnie i przyjąć ją jako coś co po prostu mamy. Pozdrawiam.
gość
13-10-2022, 14:32:18

Jakie robicie badanie z krwi żeby wykluczyć ze torbiel to nie zmiana nowotworowa?
Marta
gość
14-11-2022, 22:20:02

Gość 2022-07-28 10:22:03
Gość 2022-07-28 10:19:29
Torbiel szyszynki sama w sobie nie jest niczym rzadkim, co piąty człowiek nosi ją w głowie,czesto nie wiedząc o tym.
gość
14-11-2022, 22:21:19

Podaszmprosze nazwisko lekarza ?
CYTAT]Gość 2022-07-28 10:19:29
Torbiel szyszynki sama w sobie nie jest niczym rzadkim, co piąty człowiek nasi ją w głowie,czysto nie wiedząc o tym.
gość
16-11-2022, 10:06:43

Witam,
Jestem tu pierwszy raz, wykryto u mnie torbiel szyszynki + nie można wykluczyć obecności torbieli pajęczynówki, poszerzony zbiornik móżdżkowo-rdzeniowy i układ komorowy poszerzony (wskaźnik Evansa 0,35). Czy to może świadczyć o wodogłowiu? Mam ogromne bóle głowy, czuje ucisk i drętwienie na czubku głowy, poranne bóle głowy od razu po przebudzeniu. Nie ma dnia abym tych dolegliwości nie odczuwała od pewnego czasu. Mam się czym martwić?
gość
03-12-2022, 22:24:35

Gość 2010-01-14 07:40:34
U mojego syna 8 lat ,też stwierdzono torbiel szyszynki, 5mm przez rezonans.Bardzo sie boję, chociaż nasz neurolog uspokaja.mi to jednak nie wystarcza, i dopisuje sobie czarne scenariusze, tysiąc myśli na minute, to jest straszne mamaania
gość
08-12-2022, 13:13:22

Gość 2022-10-13 16:32:18
Jakie robicie badanie z krwi żeby wykluczyć ze torbiel to nie zmiana nowotworowa?
Marta
Alfa - fetoproteina i beta-HCG
gość
01-01-2023, 13:08:40

Gość 2019-09-14 20:19:54
Gość 2019-09-11 22:17:30
Witam wszystkich serdecznie działaj odebrałam wyniki rezonansu magnetycznego torbiel szyszynki 9.9mm jak wygląda leczenie czy to się leczy mam zawroty głowy i bóle głowy pozdrpozdrawiam
Mi przy 6 mm neurochirurg powiedział, żeby za 2 lata zrobić rezonans, aby w spr. czy nie rośnie. Podobno co 4 osoba ma tylko nie wie o tym. Ja mam dziwny ucisk w głowie od 5 miesięcy, ale podobno to nie przez tą torbiel.
gość
01-01-2023, 13:16:01

Gość 2008-02-08 23:38:00
Witam! Dwa lata temu wykryto u mnie torbiel szyszynki wielkości 4-6 mm. Co pół roku powtarzam badanie RM. Ostatnie badanie w sierpniu 2007 wykazało powiększenie torbieli do wymiarów 7-7 mm. Kolejne czeka mnie pod koniec lutego 2008. Do tej pory zaliczyłam lądowanie z dość wysokich schodów- efekt złamana ręka i ogólne stłuczenia. Najlepsze jest to, że nie znam przyczyny upadku, podejrzewam, że "urwał mi sie film". Czy to mogło być spowodowane torbielą, a właściwie jej uciskiem na jakieś obszary mózgu? Jestem pacjetką Kliniki w Centrum Onkologii. Lekarz prowadzący każe czekać i na moje pytania odpowiada "to może być przyczyna , ale nie musi". Moje pytania: co może sie dziać ze mną, gdy torbiel będzie się powiekszać? Prosze o polecenie dobrego specjalisty w celu konsultacji moich wyników.
<BR>
Sądząc po tym, co sama przeżywam, całkiem możliwe, ale lekarze uczepią się tej części, że "ale nie musi". Też już nawet oprócz zlecenia ze schodów (podobno to padaczka) mam w ostatnim roku zaliczone złamanie, ale skoro niewielkie, to o co mi chodzi. Także szykuj się na bitwę, bo lekarze bywają niekompetentni i sądzą, że wszystko można zrzucać na ich przepracowanie. Rozumiałabym, gdyby nie fakt, że mogą komuś zniszczyć życie, więc jeśli czują, że nie dają rady, to powinni chociaż powiedzieć pacjentowi, że potrzebują chwili przerwy, a nie udawać, że są skupieni na tym, co robią lub odmawiać badań, bo potem ich z tego rozliczają, ile wydają (TAK! To słyszałam już kilkukrotnie jako powód, dlaczego nie chcą czegoś sprawdzać, za to drugim było, że "nie ma takiej potrzeby i już" - sama wykryłam u siebie kilka chorób autoimmunologicznych, więc lekarzy nie polecam).

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: